Válás és gyermeknevelés

A válás még nem jelenti ugyan a világ végét, még ha ilyenkor mindenki sérül is egy kicsit. Azonban a gyermekek zavartalan testi, lelki, szellemi és érzelmi fejlődése érdekében a szülőknek mindent meg kell tenni, hogy a gyermek a lehető legkevesebbet vegyen észre a válásból és a szülők közötti, ám megromlott viszonyból. A cikkben 4 olyan tanácsot olvashat, amelyet érdemes átgondolni, ha azt szeretné, hogy a gyermeke a jövőben is egy kiegyensúlyozott és boldog gyermek legyen.
A gyermek issza meg a levét - Válás és gyermeknevelés – a szülők nem megfelelő viselkedésének.

1. A gyermek nem egy eszköz

Az elvált szülők gyakran használják fel a gyermeket a céljaik eléréséhez, azonban ez az egyik legrosszabb dolog, amit csak tehetnek, hiszen ezzel teljesen tönkreteszik a gyermek mindennapjait és azt is ki lehet jelenteni, hogy az életét is. A gyerek nem postás, hogy közvetítsen az elvált szülei új kapcsolatáról, párjáról, az édesanyja, vagy az édesapja új életéről. A gyermeket soha sem szabad felhasználni sem zsarolásra, sem pedig fenyegetőzni tilos azzal, hogy a másik fél nem láthatja a gyermeket. Még ha a gyermek nem is mutatja, nagyon megviseli a válás, hiszen számára ezzel megszűnt a biztonság, azaz a család. Próbáljunk a gyermekünkre nem eszközként tekinteni, és támogassuk őt, amennyire csak tudjuk.

2. A láthatás megtagadásával se fenyegetőzzön senki

Nincs is annál elkeserítőbb, amikor a gyermek izgatottan várja, hogy a távol élő szülővel találkozzon, mire a törvényes képviselő és nevelő mindent megtesz annak érdekében, hogy ez a találkozás ne jöhessen létre. A szülő ilyenkor nem gondol bele, hogy a kis játszmájával nem csak a volt párjának, hanem a saját gyermekének is árt.

Családi magazin cikk közepi banner

3. Ne kényszerítsék, hogy döntsön

Sajnos, sok szülő a válás után ellenhadjáratot indít a volt házastársa ellen. Ennek sok oka lehet. Többnyire azért, mert becsapottnak, megalázottnak érzi magát. A háború igazából nem is a házasságban, hanem az után kezdődik, de tudni kell, hogy ennek mindig a gyermek issza meg a levét. A gyerekek nagyon érzékenyek a veszekedésre, még egy kisebb vitát is tragédiának élnek meg, ha a szüleit korábban soha nem látta összecsapni. Ha a gyermek mindkét szülőjét ugyanúgy szereti, az egyik szülő azonban folyton azzal nyaggatja, hogy válasszon, abba előbb-utóbb a gyermek bele fog roppanni. Hagyjuk meg a gyermeknek, hogy mindkét szülőt ugyanúgy szeresse, és ne taszítsuk a mélybe, hiszen nagy valószínűséggel, még a válás utáni traumát sem heverte ki.

4. Ne mondjuk, a gyereknek, hogy olyan vagy, mint apád, vagy anyád

A gyermek nagyon jól tudja, hogy a fent elhangzó mondatot nem dicséretnek szánja a szülő, így ilyen mondat soha ne hagyja el a szánkat, mert a gyerekek érzékenyek és nagyon sérülékenyek.

Kapcsolódó cikkek

A gyermek issza meg a levét - Válás és gyermeknevelés – a szülők nem megfelelő viselkedésének.

Válás és gyermeknevelés

A válás mindenkinek rossz. A szülőknek és a gyermeknek egyaránt. A szülők, válás utáni viselkedése éppen ezért nagyon meghatározó a gyermek érzelmi fejlődése szempontjából. Ezért nagyon lényeges, hogy a szülők próbáljanak a gyermek érdekében minél hamarab

A helikopter szülő 6 figyelmeztető jele

A helikopter szülő 6 figyelmeztető jele

A helikopter szülő túlfélti, túlgondozza a gyermekét. Pedig a gyermeknek is szüksége van arra, hogy néha hibázzon, hiszen így válik önálló, érett személyiséggé felnőttkorában.

A szülő nevelése - 4 szülői stratégia a megfelelő gyermekneveléshez – meghatározó.

4 szülői stratégia a megfelelő gyermekneveléshez

A szülő nevelési módszerein nagyon sok múlik. Az, hogy a gyermekünk mennyire lesz boldog és önálló, javarészt a szülők viselkedésétől, nevelésétől függ. Milyen nevelési elvek segíthetnek a gyermeknek, hogy boldog felnőtté cseperedjen? Mutatjuk a válaszoka