A gyermeket egyedül nevelő szülő és a stressz

Az egyedülálló szülőkre óriási nyomás nehezedik, hiszen a jövőben mindig arra a szülőre hárul nagyobb teher, aki a gyerekekkel marad, aki a gyerekek neveléséből nagyobb részt vesz ki. Az egyedülálló szülőknek egyedül kell fontos döntést meghozniuk kardinális kérdésekben és sok felelősség hárul rájuk, de mindemellett még maximális támogatást is nyújtaniuk kell a gyerekeinek, így elmondhatjuk, hogy az egyedülálló szülőnek nincs könnyű dolga.
A gyermeket egyedül nevelő szülő és a stressz

Mivel tehetjük könnyebbé az életet?

A válás egy nagy trauma az egész család számára, hiszen felbomlik a család és a gyermek voltaképpen talán először a válás miatt szembesül az élet nehézségeivel. Az egyedülálló szülőre sok feladat hárul. Az első feladat az, hogy a gyereke, vagy gyerekei életkorának megfelelően beszéljen a válásról, ez ne legyen tabu téma a családban. Az is jó, ha a gyermek kérdez, és mi válaszolunk neki, nem elhallgatva az igazságot. Jó dolog, ha a gyermek megnyílhat előttünk, és beszélhet az érzéseiről, hiszen így nem maradnak benne kérdések és semmi sem marad megválaszolatlanul, ami elősegíti, hogy ő is tovább lépjen és sikeresen feldolgozza a válást, amelyet traumának is tekinthetünk.

Merjen segítséget kérni

Sok egyedülálló szülő nagyon keményen elhatározza a válást követően, hogy a jövőben csakis önmagára fog számítani és soha, senkitől nem fog segítséget kérni, pedig ez egy rossz elhatározás, hiszen egyedül minden nagyon nehéz lesz, főleg, ha a gyerekek még kicsik. Mindig el kell fogadni a barátok és a család, segítő kezét, hiszen az egyedülálló szülőnek is szüksége van nem csak a segítségre, hanem néha arra is, hogy feltöltődjön és kikapcsolódjon. Ebben pedig az őt körülvevő, támogató emberek sokat segíthetnek.

Családi magazin cikk közepi banner

A szabadság édes íze

Attól, hogy valaki egyedülálló szülővé vált, még nem jelenti azt, hogy a jövőben le kell mondani a szórakozásról. Nyilván, többet és keményebben kell dolgoznia, éppen ezért nagyon fontos, hogy néha relaxáljon és csakis önmagával foglalkozzon. Nem kell nagy dolgokra gondolni, hiszen a feltöltődéshez néha elegendő, ha elmerülünk egy kád forró vízben, ha olvasunk, ha zenét hallgatunk, vagy a hobbinkkal foglalkozhatunk.

A gyerek nem felnőtt

Sok elvált szülő elköveti azt a hibát, hogy a válás után felnőttként kezeli a saját gyermekét. Természetes, hogy a jövőben csak egymásra számíthatnak, és sokat beszélgetnek a gyerekekkel, de mégsem szabad csak azért a gyerekekre támaszkodni, mert magányosnak érzi valaki magát. A gyermek nem helyettesítheti az életünkből kilépő házastársat.

A stressz kezelése és a humor

A válás is megkövetel némi gyászt, de ha ez már a mindennapi munkateljesítményre és a hangulatra is negatív módon hat, akkor szakember segítségét szükséges igénybe venni. A gyermek fejlődésére is negatívan hat, ha a vele maradt szülő mindig szomorú. A pozitív hozzáállás nagyon sokat segíthet a gödörből kimászni és a gyermekben sem kelt félelmet, ha az egyedül maradt szülőjét vidámnak látja.

Kapcsolódó cikkek

5 szülői szokás, amely károsan hat a gyermeknevelésre

5 szülői szokás, amely károsan hat a gyermeknevelésre

A szülői szokások nagyban meghatározzák, hogy milyen felnőtt válik a gyermekünkből. A nevelésben is meg kell találni azt a bizonyos középutat, hiszen az sem jó, ha a széltől is óvjuk a gyermekünket, de az sem megoldás, ha mindent ráhagyunk a gyermekünkre.

A tökéletes szülő ismérvei

A tökéletes szülő ismérvei

Tökéletes szülő nem létezik, mi is csak tippeket adhatunk, hogyan legyünk minél jobb és hatékonyabb szülők.

A szülő indítja el az életbe a gyermekét - 5 dolog, amit a szülőnek az életről meg kell tanítania a gyermekének-, így neki is kell megtanítani sok mindenre.

5 dolog, amit a szülőnek az életről meg kell tanítania a gyermekének

A szülő felelőssége, hogy mi mindent tanít meg a gyermekének, hiszen a szülő feladata nem más, mint hogy felkészítse a gyermekét az életére. Mire taníthatja meg egy szülő a gyermekét? Mutatunk néhány dolgot!