5 dolog, amit a szülőnek az életről meg kell tanítania a gyermekének

A gyerekek sokáig burokban nevelkednek, hiszen a szülők próbálják őket mindentől megóvni. Azonban ez nem a legjobb döntés, hiszen a gyermeknek nem csak a jót kell megtapasztalnia, hanem az élet nehézségeit is ismernie kell ahhoz, hogy edzett legyen és megállja a helyét az életben. Nem olyan könnyű feladat ez a szülőnek, mégis meg kell tennünk, mert minél később kezdjük el a gyermekünket felkészíteni az életre, annál nehezebben tud beilleszkedni a tárasadalomba és felvenni a mindennapok ritmusát. Mutatjuk, hogy mi az az 5 legfontosabb dolog, amelyet mindenképpen meg kell tanítani a gyereknek.
A szülő indítja el az életbe a gyermekét - 5 dolog, amit a szülőnek az életről meg kell tanítania a gyermekének-, így neki is kell megtanítani sok mindenre.

1. Nem szabad feladni

Ez az egyik legfontosabb. A gyermeknek tudnia kell, hogy bizony az élet tud nagyon nehéz is lenni, csakis rajtunk múlik, tőlünk függ, hogy mit hozunk ki belőle. Fontos, hogy a gyermeknek elmagyarázzuk, nem mindennap történnek jó dolgok, de nem is kell elkeseredni, ha valami nem sikerül. A lényeg, hogy soha ne akarja feladni, soha ne hátráljon meg, mert csak így lehet igazán boldog.

2. A kudarc az élet velejárója

A gyerekeknek már kicsi koruktól szükségük van kudarcélményekre, mert ha még a széltől is óvjuk őket, akkor azt fogják hinni, hogy az élet egy mese, ahol soha, semmi rossz nem történhet. A szülő feladata az, hogy a gyermek megfelelően fel tudja dolgozni a kudarcot és merítsen, tanuljon belőle.

3. Hogyan kell segítséget kérni

Amennyiben a gyermek azt látja otthon, hogy a szülei, vagy csak az egyik szülő folyton a mártír szerepében tetszeleg, és soha nem kér segítséget, akkor ő is azt fogja megtanulni, hogy hiába nem működik valami, amit egyedül képtelen megoldani, ő sem fog segítséget kérni senkitől. Pedig sokszor csak elegendő egy mély beszélgetés egy baráttal, és a gond, máris kisebbnek látszik. Néha muszáj segítséget kérni, mert nem tudunk mindig, mindent egyedül megoldani.

Családi magazin cikk közepi banner

4. Hogyan kell élni

A gyereknek is meg kell tanulnia, hogy az élet miből is áll pontosan. Munkából és magánéletből. Ahhoz, hogy boldogok legyünk, nekünk, saját magunknak kell megteremteni a kettő közötti egyensúlyt és nagyon vigyázni kell, hogy a munka például ne menjen a magánélet rovására.

5. Hogyan segítsen másoknak és mikor mondjon nemet

A gyermek, felnőve, csak akkor várhat segítséget másoktól, ha ő maga is szeret segítő kezet nyújtani az embertársainak. Már egészen kicsi korában el kell neki magyarázni, hogy mi, emberek, nem vagyunk egyformák, így élhetnek a környezetünkben olyan emberek, akik mások, mint mi. Példamutató viselkedéssel a gyermek tőlünk is megtanulhatja, hogyan segítsen elesett embertársain. Viszont azt is tudnia kell, hogy a segítségnyújtásban meddig mehet el, és nem roppanhat össze, ha nem tud mindig, mindenkin segíteni. Ezért azt is meg kell a gyermekünknek tanulnia, hogy néha bármennyire is szeretne segíteni, néha muszáj nemet is mondani.

Kapcsolódó cikkek

Az eltérő nevelési stílus veszélyei, megoldásokkal

Az eltérő nevelési stílus veszélyei, megoldásokkal

A szülőknek már a gyermek születése előtt meg kell egyezni a nevelési kérdésekben, hiszen az eltérő nevelési stílus nem csak összezavarja a gyermeket, de a szülők házasságát is tönkre teheti.

A szülő, mint a gyermeke tanítványa

A szülő, mint a gyermeke tanítványa

Nem csak a szülő taníthat okos és hasznos dolgokat a gyermekének, hiszen a gyermekeinktől sok olyan cselekedetet elleshetünk, amelyek talán megkönnyíthetik a mindennapjainkat.

A gyermeket csak úgy tudjuk szeretni - Hogyan legyünk jobb szülők? Szeressük önmagunkat!-, ha önmagunkkal is ki vagyunk békülve.

Hogyan legyünk jobb szülők? Szeressük önmagunkat!

Ahhoz, hogy jó szülőkké váljunk, elsősorban önmagunkat kell szeretni. Az a szülő, aki sem önmagával, sem pedig az életével nem elégedett, nem képes a gyermekének sem szeretetet adni. Mutatjuk, mi kell ahhoz, hogy jobb szülővé váljunk.