5 dolog, amit a szülőnek az életről meg kell tanítania a gyermekének

A gyerekek sokáig burokban nevelkednek, hiszen a szülők próbálják őket mindentől megóvni. Azonban ez nem a legjobb döntés, hiszen a gyermeknek nem csak a jót kell megtapasztalnia, hanem az élet nehézségeit is ismernie kell ahhoz, hogy edzett legyen és megállja a helyét az életben. Nem olyan könnyű feladat ez a szülőnek, mégis meg kell tennünk, mert minél később kezdjük el a gyermekünket felkészíteni az életre, annál nehezebben tud beilleszkedni a tárasadalomba és felvenni a mindennapok ritmusát. Mutatjuk, hogy mi az az 5 legfontosabb dolog, amelyet mindenképpen meg kell tanítani a gyereknek.
A szülő indítja el az életbe a gyermekét - 5 dolog, amit a szülőnek az életről meg kell tanítania a gyermekének-, így neki is kell megtanítani sok mindenre.

1. Nem szabad feladni

Ez az egyik legfontosabb. A gyermeknek tudnia kell, hogy bizony az élet tud nagyon nehéz is lenni, csakis rajtunk múlik, tőlünk függ, hogy mit hozunk ki belőle. Fontos, hogy a gyermeknek elmagyarázzuk, nem mindennap történnek jó dolgok, de nem is kell elkeseredni, ha valami nem sikerül. A lényeg, hogy soha ne akarja feladni, soha ne hátráljon meg, mert csak így lehet igazán boldog.

2. A kudarc az élet velejárója

A gyerekeknek már kicsi koruktól szükségük van kudarcélményekre, mert ha még a széltől is óvjuk őket, akkor azt fogják hinni, hogy az élet egy mese, ahol soha, semmi rossz nem történhet. A szülő feladata az, hogy a gyermek megfelelően fel tudja dolgozni a kudarcot és merítsen, tanuljon belőle.

3. Hogyan kell segítséget kérni

Amennyiben a gyermek azt látja otthon, hogy a szülei, vagy csak az egyik szülő folyton a mártír szerepében tetszeleg, és soha nem kér segítséget, akkor ő is azt fogja megtanulni, hogy hiába nem működik valami, amit egyedül képtelen megoldani, ő sem fog segítséget kérni senkitől. Pedig sokszor csak elegendő egy mély beszélgetés egy baráttal, és a gond, máris kisebbnek látszik. Néha muszáj segítséget kérni, mert nem tudunk mindig, mindent egyedül megoldani.

Családi magazin cikk közepi banner

4. Hogyan kell élni

A gyereknek is meg kell tanulnia, hogy az élet miből is áll pontosan. Munkából és magánéletből. Ahhoz, hogy boldogok legyünk, nekünk, saját magunknak kell megteremteni a kettő közötti egyensúlyt és nagyon vigyázni kell, hogy a munka például ne menjen a magánélet rovására.

5. Hogyan segítsen másoknak és mikor mondjon nemet

A gyermek, felnőve, csak akkor várhat segítséget másoktól, ha ő maga is szeret segítő kezet nyújtani az embertársainak. Már egészen kicsi korában el kell neki magyarázni, hogy mi, emberek, nem vagyunk egyformák, így élhetnek a környezetünkben olyan emberek, akik mások, mint mi. Példamutató viselkedéssel a gyermek tőlünk is megtanulhatja, hogyan segítsen elesett embertársain. Viszont azt is tudnia kell, hogy a segítségnyújtásban meddig mehet el, és nem roppanhat össze, ha nem tud mindig, mindenkin segíteni. Ezért azt is meg kell a gyermekünknek tanulnia, hogy néha bármennyire is szeretne segíteni, néha muszáj nemet is mondani.

Kapcsolódó cikkek

5 ok, hogy a verés nem megoldás

5 ok, hogy a verés nem megoldás

Az erőszak soha, semmilyen körülmények között nem lehet megoldás. A kisgyermekben olyan mély sebet ejt a fizikai bántalmazás, amely a lelkét is megnyomorítja. A verést egész egyszerűen ki kellene törölni minden szülő eszköztárából.

5 szülői szokás, amely károsan hat a gyermeknevelésre

5 szülői szokás, amely károsan hat a gyermeknevelésre

A szülői szokások nagyban meghatározzák, hogy milyen felnőtt válik a gyermekünkből. A nevelésben is meg kell találni azt a bizonyos középutat, hiszen az sem jó, ha a széltől is óvjuk a gyermekünket, de az sem megoldás, ha mindent ráhagyunk a gyermekünkre.

A szülő indítja el az életbe a gyermekét - 5 dolog, amit a szülőnek az életről meg kell tanítania a gyermekének-, így neki is kell megtanítani sok mindenre.

5 dolog, amit a szülőnek az életről meg kell tanítania a gyermekének

A szülő felelőssége, hogy mi mindent tanít meg a gyermekének, hiszen a szülő feladata nem más, mint hogy felkészítse a gyermekét az életére. Mire taníthatja meg egy szülő a gyermekét? Mutatunk néhány dolgot!