A tökéletes szülő ismérvei

Már az elején le is szögezhetjük, hogy tökéletes szülő bizony nem létezik. A szülőnek mindössze jónak kell lennie. Olyan szülőnek kell lennie, hogy mindig, és minden körülmények között a gyermek érdekeit és boldogságát tartsa szem előtt.
A tökéletes szülő ismérvei

A gyereknevelés egy egészen összetett és bonyolult feladat. Léteznek olyan titkos összetevői a „szülői receptúrának”, amelyek, ha nem is alakítanak bennünket varázsütésre hibátlanná, nagyon közel fogunk állni, ahhoz a bizonyos tökéletességhez.

A szülő, mint jó minta

A szülő ugyan nem lehet tökéletes, hiszen senki sem az. Hiba nélküli emberek csak a mesékben és a filmekben léteznek. Azonban, azt minden szülőnek tudnia kell, hogy a szülő, egy minta, egy modell a gyermeke számára. A gyermek, a szülő kommunikációját és viselkedési mintázatait lesi és sajátítja el, és ily módon ölt magára egy szerepet. Ezért, ha nem is tudunk hiba nélkül létezni, azt mindenképpen meg kell tanulnunk, hogyan mutassunk jó példát a gyermekünknek.

A szeretet sokat segít

Szülőnek lenni nem könnyű feladat, viszont, mint oly sok nehézségen, a szülőség által életre kelt problémákon is átvezethet bennünket a szeretet. A szeretet mellett, a türelem és az intuíció is sok probléma megoldásában lehet a segítségünkre. Ellenben a harag, a félelem, a negatív érzelmek, rossz döntések sorozatát indíthatják el.

A gyermeket tisztelni kell

A gyermek, nem a mi miniatűr másunk, hanem egy önálló személyiség. A szülő feladata az, hogy a gyermeke mellett álljon, és segítse őt a fejlődésben. A tisztelet megadása is rendkívül fontos. Amennyiben képesek vagyunk arra, hogy a saját gyermekünket tiszteljük, úgy jobb szülői döntéseket is tudunk hozni.

A tökéletes szülő hibázik

Szülőnek lenni nem mindig könnyű és egyszerű feladat, hiszen a szülő is ember, és mint ilyen, nem csak pozitív érzelmekkel bír, hanem bizony a negatívok is jelen vannak az életében. A szülő is aggódhat, lehet dühös, lehet túlterhelt, és lehetnek rossz napjai. Sok szülő ott rontja el, hogy valóban a tökéletességre törekszik, ezzel azonban túlkompenzál és ahelyett, hogy elégedett lenne, éppen az ellenkező hatást fogja elérni. Majd bűntudata lesz, hogy nem sikerült elérni a tökéletességet. A nyílt frusztrációnak pedig a gyerek látja majd kárát. Néha jobb elengedni bizonyos dolgokat, és hagyni azokat a maguk medrében folyni.

A rugalmasság sok gond megoldásának a kulcsa

A kigondolt szabályokhoz, döntésekhez sem szabad mereven ragaszkodni. A következetesség nagyon lényeges, de sok mindent nem láthatunk előre. A gyermek érdeklődése, jellembeli vonásai, személyisége sok döntés meghozatalában és menet közben lehet a segítségünkre, nem pedig az előre lefektetett, vagy a könyvekben olvasott szabályok hozzák meg a várva várt eredményeket.

Jó házasság, jobb szülő

Ezt nem én állítom, hanem a tanulmányok. Kutatások szerint, a jó házasság az egyik legszilárdabb alapja a szülői hatékonyságnak. A jó házasságban is adódhatnak gondok, de azok megoldásra is kerülnek, így a gyermek is megtanulja, hogyan és milyen módon kell a konfliktusokat kezelni. A szülők közötti harmonikus kapcsolat pedig biztonságérzetet teremt a gyermek számára.

Kapcsolódó cikkek

A szülő, mint a gyermeke tanítványa

A szülő, mint a gyermeke tanítványa

Nem csak a szülő taníthat okos és hasznos dolgokat a gyermekének, hiszen a gyermekeinktől sok olyan cselekedetet elleshetünk, amelyek talán megkönnyíthetik a mindennapjainkat.

4 mód, hogy örüljünk annak, hogy szülők lehetünk

4 mód, hogy örüljünk annak, hogy szülők lehetünk

Szülőnek lenni nem könnyű, még akkor sem, ha sokszor erőnkön felül teljesítünk. Szuperanyu és szuperanyu nem létezik, így jobban is tesszük, ha nem törekszünk erre.

Így hozd vissza a tüzet a kapcsolatodba!

Így hozd vissza a tüzet a kapcsolatodba!

A kapcsolatunk kezdetén mindent csodásnak élünk meg.