Az eltérő nevelési stílus veszélyei, megoldásokkal

A szülőknek már a gyermek érkezése előtt meg kell egyezniük a nevelési kérdésekben. Az semmi jóra nem vezet, ha az egyik szülő hideg-korlátozó, vagyis nem nagyon mutat érzelmeket a gyermek irányába, de a szigorú szabályainak megfelelően kell viselkedni, míg a másik szülő meleg – engedékeny, aki túlfélti a gyermeket, de azért sokkal lazább a szabályok terén. A gyermeket a következetlen nevelési módszerek mérhetetlenül összezavarják, ráadásul a szülők kapcsolatát is megrontja, amennyiben nem értenek egyet nevelési kérdésekben.
Az eltérő nevelési stílus veszélyei, megoldásokkal

Meg kell beszélni

Amikor a két szülő eltérően vélekedik a nevelési elvekről, akkor mindenképpen valamiféle egyezségre szükséges jutni még a gyermek születése előtt, hiszen a kétféle nevelési stílus és a különböző elvek és szabályok folyamatos konfliktusforrást jelentenek majd a gyermek megszületése után. Ez nem csak a gyermekre hat majd kedvezőtlenül, de a szülők házasságát is romba döntheti. Mindenképpen egyezségre kell jutni, mert a gyermek egészséges fejlődése csak abban az esetben biztosított, ha a szülők alapvető kérdésekben egyetértenek.

Közösen hozott szabályok

A gyereknek szabályokra van szüksége ahhoz, hogy biztonságban érezze magát a családban. Ezeket a szabályokat a szülőknek kell lefektetni. A két szülőnek a szabályok felállításában is egyezségre kell jutni. Meg kell egyezniük abban, hogy mikor feküdjenek le a gyerekek, kaphatnak e édességet, mikor és hogyan jutalmazzák meg őket. Szóval, egyszerűnek tűnik a feladat, mégsem az, ha a két szülő alapvető dolgokban eltérően gondolkodik.

Jutalmazás és büntetés

Nincs is annál rosszabb, amikor a gyermek valamilyen hibát követ el, az egyik szülő ezért valamilyen büntetést szeretne alkalmazni, vagy megszidja a gyermeket, a másik szülő pedig rögtön ölbe kapja a gyermeket és puszilgatja, és kedvesen duruzsol a fülébe. Ezzel a viselkedéssel a gyermek ismét csak összezavarodik, és nem fogja érteni, hogy az egyik szülő miért kiabál vele, amikor a másik szeretgeti. Később, amikor nagyobb lesz, vissza is él az engedékeny szülő jóhiszeműségével, nem beszélve arról, hogy ez a nagyon eltérő szülői nevelési stílus és az ebből fakadó konfliktusok, negatívan hatnak a szülők kapcsolatára, házasságára is.

Kompromisszumok kötése

A kompromisszumok az eltérő nevelési elvek esetén is működhetnek. Az egyik szülőnek el kell ismernie, hogy igenis szüksége van a gyereknek szabályokra, míg a másik szülőnek tudomásul kell vennie, ha jár is a szabályok megszegéséért büntetés, az nem lehet olyan mértékű, hogy az a gyermek fejlődésében kárt tegyen, hiszen egy enyhébb büntetés is lehet hatékony. A cél nem az, hogy a gyermek rettegjen attól, ha hibázik, milyen büntetést kap majd, hanem hogy tanuljon a hibákból, és ezek a negatív tapasztalatok is a javát szolgálják.

Nem szabad ráfeszülni

Hiába határozunk el valamit a gyermek születése előtt, hiszen a gyermek személyisége is meghatározhatja, hogy milyen nevelési elveket alkalmazunk. A szülőnek mindig rugalmasnak kell lennie, de jó, ha a két szülő mindig megbeszélni a nevelésben alkalmazott változásokat.

Tanuljanak egymástól

Nem mindenki tud azonnal beletanulni az apa és az anya szerepbe. A szülők segíthetik egymást abban, hogy belesimuljanak a szülői szerepbe. Mint oly sok esetben, itt is nagyon fontos a kommunikáció.

Kapcsolódó cikkek

4 mód, hogy örüljünk annak, hogy szülők lehetünk

4 mód, hogy örüljünk annak, hogy szülők lehetünk

Szülőnek lenni nem könnyű, még akkor sem, ha sokszor erőnkön felül teljesítünk. Szuperanyu és szuperanyu nem létezik, így jobban is tesszük, ha nem törekszünk erre.

A boldog házasság 4 esszenciális összetevője

A boldog házasság 4 esszenciális összetevője

A boldog házasságnak kitüntetett szerepe van a gyermek testi, lelki és szellemi fejlődése szempontjából. A szóülőknek nem pusztán apaként és anyaként kell önmagukra és a párjukra gondolni. Fontos, hogy a férj és feleség szerep is fennmaradjon, hiszen ez i

A szülő, mint a gyermeke tanítványa

A szülő, mint a gyermeke tanítványa

Nem csak a szülő taníthat okos és hasznos dolgokat a gyermekének, hiszen a gyermekeinktől sok olyan cselekedetet elleshetünk, amelyek talán megkönnyíthetik a mindennapjainkat.