Élmény a gyerekkel közösen olvasni

A gyermekkel történő közös olvasás az egyik legmeghittebb pillanat. Olyan jó érzés, amikor a gyermekünk az ölünkbe kucorodik és közösen olvasunk. A közös olvasáshoz adunk tippeket és soroljuk az előnyöket.
Élmény a gyerekkel közösen olvasni

Tippek a közös olvasáshoz

A gyermekkel történő közös olvasás megerősíti a szülő és a gyermek közötti kapcsolatot, nem beszélve arról, hogy az olvasás az egyik leghasznosabb szabadidős tevékenység, hiszen ezzel a gyermek számos készsége és képessége fejlődik.

A könyvolvasás első lépése a nyugalom megteremtése

Az olvasáshoz csend szükségeltetik, hiszen úgy nem lehet hatékonyan gyakorolni az olvasást, ha szól a tévé, vagy a rádióból üvölt a zene. Az olvasás nyugalmat kíván. Helyezkedjünk el a gyermekkel kényelmesen a kanapén, de egy asztalhoz is leülhetünk vele. A kicsi életkora határozza meg, hogy a gyermek a szülő mellett, apa vagy anya ölében, vagy a szőnyegen hasalva szeretne olvasni.

Az olvasás szeretete és a választás

A gyermek akkor fog ragaszkodni az olvasáshoz és a könyvekhez, ha ő választhatja ki a számára érdekes könyvet. A közös olvasás során törekedni kell arra, hogy a gyermek kívánsága teljesüljön, hiszen így hosszabb ideig fenn tudjuk tartani az érdeklődését.

Ha a gyermek még nem tud olvasni

Néhány szülő azért nem olvas a gyermekével együtt, mert a gyermek még nem tud olvasni. Sok szülő viszont elfelejti, hogy a gyermek kommunikációs készségét és képzelőerejét azzal tudja a leginkább fejleszteni, ha a gyermeket is bevonja az olvasásba, még akkor is, ha a gyermek még nem ismeri a betűket. A gyerek el tudja mondani, hogy mit lát a képen, sőt akár új mesét is kitalálhatunk együtt. A gyermeki fantázia határtalan, hagyjuk kibontakozni!

Beszéljük meg az olvasottakat

Ha a gyermek nem szeretne mesehallgatás közben beszélni, mert feszült figyelemmel akarja végig kísérni a történetet, akkor ne vegyük el a kedvét azzal, hogy folyton megakasztjuk a mese cselekményét. Amikor azonban a mese végére értünk, akkor meséltessük el a gyermekkel a történetet, beszéljünk a mese részleteiről és a karakterekről is ejtsünk szót. A beszélgetés során rávilágítunk a történet lényegére, a gyerek megtanulja, hogy nem csak jó, hanem rossz karakterek is léteznek, és azt is megkérdezhetjük tőle, hogy ő, hogyan fejezte volna be a mesét.

A hangnem is számít

Nem mindegy, hogy milyen stílusban történik a meseolvasás. Ha mi magunk sem élvezzük, és csak monoton hangon, gyorsan elhadarjuk a történetet, abba a gyermek előbb-utóbb beleun. Szólaltassuk meg a mese szereplőit más-más hangon, így segítjük is a gyermeket, hogy a fantáziájában színes képek jelenjenek meg a szereplőkről. A későbbiek folyamán, így ő is érdekesen tud majd egy-egy történetet lefesteni a fejében, de az előadásmódja is sokat fejlődhet.

Az olvasásnak rengeteg előnye van, soroljuk a legkiemelkedőbbeket:

1. A meséknek nyugtató hatásuk van.

2. A mese fejlesztik a gyermek kreativitását és képzeletét.

3. A gyermek, a mese segítségével, idejében megismerkedik a betűkkel, a számokkal, a színekkel és a formákkal.

4. Az olvasás szeretete remek kikapcsolódást nyújt a gyermeknek felnőttkorában is.

5. Az olvasás fejleszti a gondolkodást és a logikai képességet.

6. Az olvasás és a történet átbeszélése segít a gyermeknek a saját tapasztalatai, élményei feldolgozásában.

7. Az olvasás fejleszti az agyi képességeket, a kognitív funkciókat.

8. A könyvek segítenek a gyermeknek a jó és a rossz elkülönítésében, a különféle helyzetek megértésében.

9. Az olvasás fejleszti a szókincset, ez által a kommunikációs képességet is.

10. Az olvasás megtanítja a gyermeket hosszabb időn keresztül figyelni. Ennek pedig nagy hasznát veszi az iskolában.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan válasszuk ki a megfelelő sportot a gyermek számára?

Hogyan válasszuk ki a megfelelő sportot a gyermek számára?

Egyes gyerekeknek kevés az iskolai testnevelés óra és szükségük van még több mozgásra, míg más gyermekek még sem lelkileg, sem testileg nem elég érettek arra, hogy különórákra is járjanak. Fontos a sport, de a gyermeknek érettnek is kell arra lennie.

Versenyezzen a gyerek, vagy ne? 3 érv és 3 ellenérv

Versenyezzen a gyerek, vagy ne? 3 érv és 3 ellenérv

Sok gyermek sportol rendszeresen az iskola mellett. Versenyekre készülnek, izgulnak és díjakat söpörnek be. De jó - e, ha a gyermek a sport miatt, sok mindenből kimarad? Érvek és ellenérvek következnek a versenyzés mellett és ellen.

A szülőnek a feladata - Hatékony házi feladat készítés -, hogy segítsen kialakítani egy rendet a házifeladat elkészítésével kapcsolatban.

Hatékony házi feladat készítés

A gyermeknek nem csak jogai, hanem kötelességei is vannak. Az egyik ilyen kötelesség, a rendszeres házi feladat készítés. Most tippeket adunk, hogyan lehet hatékonyan elkészíteni a mindennapi leckét.