Hatékony házi feladat készítés

Egy-egy családban sok fejtörést okozhat, hogyan alakítsanak ki egy rutint a gyermek házi feladatának elkészítésével kapcsolatban. A gyermeknek és a szülőnek is egy örökös probléma, amikor még este sem lehet senkinek egy kevés szabadideje, mert megy a huzavona a házi feladattal kapcsolatban. Ha azonban kialakul egy jól bevált és egy megszokott rutin, akkor nem lehet többé probléma, hiszen mindenki tudja, hogy mi a dolga, és még esténként marad is egy kevés szabadidő is mindenki számára, hogy másnapra feltöltekezzen.
A szülőnek a feladata - Hatékony házi feladat készítés -, hogy segítsen kialakítani egy rendet a házifeladat elkészítésével kapcsolatban.

1. Nem csak otthon lehet tanulni

A gyermeknek meg kell tanítani, hogy az idő, pénz. Akár az iskolába is magával viheti a másnapi tanulnivalót és akár még a buszon, vagy a villamoson is tanulhat. Ha már nagyobb, az is jó megoldás, ha a könyvtárba ül be, és ott is tanulgat. Kisebb gyermekek esetében természetesen, ez nem megvalósítható. A kicsiknek pedig azt kell megérteniük, ha valamilyen nagyobb volumenű házi feladatot kaptak az iskolában, akkor ne az utolsó pillanatban szóljanak. Akár még egy nagyobb naptárt is lehet készíteni, amelybe a gyermekkel együtt mindig feljegyezhetjük a teendőket, így biztos, hogy semmi sem marad az utolsó pillanatra.

2. Ki kell zárni a zavaró tényezőket

A gyereknek tudnia kell, hogy abban az esetben lesz hatékony a feladatai elvégzésében, ha közben semmi sem vonja el a figyelmét. Kisebb gyerekek közeléből minden olyan zavaró tényezőt, tárgyat el kell távolítani, amely elvonja a figyelmüket. A nagyobb gyereknek pedig el kell magyarázni, hogy a házi feladat közbeni csetelés a barátokkal, az internetböngészés, csak lelassítja a tanulásban. Ha a család szeret együtt vacsorázni, akkor a gyermeknek is szabni kell egy határidőt, amikorra kész kell lenni a házi feladatának. Persze egy középiskolásnak már több a tanulnivalója, ez esetben azt kell megértetni vele, hogy este tízig végezzen a leckéjével, hogy legyen elegendő ideje az alvásra, hiszen elengedhetetlen, hogy másnap kipihenten érkezzen meg az iskolába.

Családi magazin cikk közepi banner

3. Ház feladat más segítségével

Ha mindenki elfoglalt a családban és senki sincs, aki a gyerekkel foglalkozna, akkor jó megoldásnak tűnhet egy magántanár felfogadása, aki segíthet a gyermeknek a hatékony tanulás elsajátításában és a házi feladat elkésztésében. Lehet, hogy egy idő után már nem is lesz szükség a segítségére, de a kezdeti időszakban jó dolog lehet, hiszen így a gyermek szervezettebben fog neki állni a feladatok elvégzésének.

4. Legyen meg mindenkinek a feladata

A szülőnek nem az a feladata, hogy a gyermeke helyett végezze el a munkát. Alsó tagozatban természetes, hogy segítünk a gyermeknek, de nagyobb korában nem ülhetünk mindig mellette, hogy kikérdezzük. Legyen egy kialakított rend erre. Míg anya, vagy apa elvégzi a szükséges házimunkát, addig a gyermek készítse el a házi feladatát, vagy tanuljon. Majd a család együtt elvonulhat a konyhába, hogy elkészítsék a vacsorát, közben a gyermek felmondhatja a szüleinek a leckét, így több dolgot is csinálhatnak egyszerre, így talán még marad egy kevés idő az esti pihenésre is.

Kapcsolódó cikkek

Versenyezzen a gyerek, vagy ne? 3 érv és 3 ellenérv

Versenyezzen a gyerek, vagy ne? 3 érv és 3 ellenérv

Sok gyermek sportol rendszeresen az iskola mellett. Versenyekre készülnek, izgulnak és díjakat söpörnek be. De jó - e, ha a gyermek a sport miatt, sok mindenből kimarad? Érvek és ellenérvek következnek a versenyzés mellett és ellen.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő sportot a gyermek számára?

Hogyan válasszuk ki a megfelelő sportot a gyermek számára?

Egyes gyerekeknek kevés az iskolai testnevelés óra és szükségük van még több mozgásra, míg más gyermekek még sem lelkileg, sem testileg nem elég érettek arra, hogy különórákra is járjanak. Fontos a sport, de a gyermeknek érettnek is kell arra lennie.

A gyermekünk és a barátai. Hogyan ismerjük meg őket?

A gyermekünk és a barátai. Hogyan ismerjük meg őket?

A gyerekek, egy bizonyos kor után már egyre több időt töltenek a barátaikkal. nyugodtak csak abban az esetben lehetünk, ha jó kapcsolatot ápolunk a gyermekünkkel, hiszen ekkor biztos, hogy a gyermek semmi őrültséget nem követ el a barátaival.