Hatékony házi feladat készítés

Egy-egy családban sok fejtörést okozhat, hogyan alakítsanak ki egy rutint a gyermek házi feladatának elkészítésével kapcsolatban. A gyermeknek és a szülőnek is egy örökös probléma, amikor még este sem lehet senkinek egy kevés szabadideje, mert megy a huzavona a házi feladattal kapcsolatban. Ha azonban kialakul egy jól bevált és egy megszokott rutin, akkor nem lehet többé probléma, hiszen mindenki tudja, hogy mi a dolga, és még esténként marad is egy kevés szabadidő is mindenki számára, hogy másnapra feltöltekezzen.
A szülőnek a feladata - Hatékony házi feladat készítés -, hogy segítsen kialakítani egy rendet a házifeladat elkészítésével kapcsolatban.

1. Nem csak otthon lehet tanulni

A gyermeknek meg kell tanítani, hogy az idő, pénz. Akár az iskolába is magával viheti a másnapi tanulnivalót és akár még a buszon, vagy a villamoson is tanulhat. Ha már nagyobb, az is jó megoldás, ha a könyvtárba ül be, és ott is tanulgat. Kisebb gyermekek esetében természetesen, ez nem megvalósítható. A kicsiknek pedig azt kell megérteniük, ha valamilyen nagyobb volumenű házi feladatot kaptak az iskolában, akkor ne az utolsó pillanatban szóljanak. Akár még egy nagyobb naptárt is lehet készíteni, amelybe a gyermekkel együtt mindig feljegyezhetjük a teendőket, így biztos, hogy semmi sem marad az utolsó pillanatra.

2. Ki kell zárni a zavaró tényezőket

A gyereknek tudnia kell, hogy abban az esetben lesz hatékony a feladatai elvégzésében, ha közben semmi sem vonja el a figyelmét. Kisebb gyerekek közeléből minden olyan zavaró tényezőt, tárgyat el kell távolítani, amely elvonja a figyelmüket. A nagyobb gyereknek pedig el kell magyarázni, hogy a házi feladat közbeni csetelés a barátokkal, az internetböngészés, csak lelassítja a tanulásban. Ha a család szeret együtt vacsorázni, akkor a gyermeknek is szabni kell egy határidőt, amikorra kész kell lenni a házi feladatának. Persze egy középiskolásnak már több a tanulnivalója, ez esetben azt kell megértetni vele, hogy este tízig végezzen a leckéjével, hogy legyen elegendő ideje az alvásra, hiszen elengedhetetlen, hogy másnap kipihenten érkezzen meg az iskolába.

Családi magazin cikk közepi banner

3. Ház feladat más segítségével

Ha mindenki elfoglalt a családban és senki sincs, aki a gyerekkel foglalkozna, akkor jó megoldásnak tűnhet egy magántanár felfogadása, aki segíthet a gyermeknek a hatékony tanulás elsajátításában és a házi feladat elkésztésében. Lehet, hogy egy idő után már nem is lesz szükség a segítségére, de a kezdeti időszakban jó dolog lehet, hiszen így a gyermek szervezettebben fog neki állni a feladatok elvégzésének.

4. Legyen meg mindenkinek a feladata

A szülőnek nem az a feladata, hogy a gyermeke helyett végezze el a munkát. Alsó tagozatban természetes, hogy segítünk a gyermeknek, de nagyobb korában nem ülhetünk mindig mellette, hogy kikérdezzük. Legyen egy kialakított rend erre. Míg anya, vagy apa elvégzi a szükséges házimunkát, addig a gyermek készítse el a házi feladatát, vagy tanuljon. Majd a család együtt elvonulhat a konyhába, hogy elkészítsék a vacsorát, közben a gyermek felmondhatja a szüleinek a leckét, így több dolgot is csinálhatnak egyszerre, így talán még marad egy kevés idő az esti pihenésre is.

Kapcsolódó cikkek

A gyermekünk és a barátai. Hogyan ismerjük meg őket?

A gyermekünk és a barátai. Hogyan ismerjük meg őket?

A gyerekek, egy bizonyos kor után már egyre több időt töltenek a barátaikkal. nyugodtak csak abban az esetben lehetünk, ha jó kapcsolatot ápolunk a gyermekünkkel, hiszen ekkor biztos, hogy a gyermek semmi őrültséget nem követ el a barátaival.

A gyerek is lehet függő - A számítógép függőség 5 figyelmeztető jele- a szülőnek ezt észre kell vennie.

A számítógép függőség 5 figyelmeztető jele

A gyerekek is lehetnek függők. A mai világban legfőképpen a számítógép függőség jellemző rájuk. Nekünk, szülőknek kell észrevennünk a jeleket és nekünk is kell segítő kezet nyújtani.

Utazás Harry Potter mágikus világába - Harry Potter stúdió túra - irány London!

Utazás Harry Potter mágikus világába

A Warner Bros Studios minden muglit és filmrajongót elvarázsol. A legújabb attrakció Gringotts varázsbankja