Tanulósarok a gyerek számára

A mostani helyzet miatt, amikor a gyerekeknek otthon kell tartózkodniuk és otthon kell tanulniuk, elengedhetetlen, hogy legyen egy nyugodt sarok a lakásban, ahol tanulhatnak, ahol készülhetnek és elmélyülhetnek az iskolai feladatokban. Egy ilyen tanulósarok nem csak fókuszálni segít a gyermeknek, de a motivációját is fenntartja a tanulásra, hiszen ha otthon káosz van, akkor nem csak a gyermek körül, hanem a lelkében is zűrzavar lesz. Nagyon lényeges, hogy a gyermek olyan környezetben tanuljon nap, mint nap – lehetőleg mindig ugyanabban az időpontban – ahol nem csak jól, de kényelmesen is érzi magát, és ami ösztönzi őt arra, hogy minden egyes nap leüljön és elvégezze a feladatait. Mutatunk néhány ötletet, amely segíthet a gyermeknek a motiváció fenntartásában és fokozásában.
Tanulósarok a gyerek számára

A színek ereje

Akárhol is alakítunk ki a gyermeknek a lakásban egy tanulósarkot, fontos, hogy játszunk kicsit a színekkel, hiszen a színek nem csak az ember lelkére, de még a kreativitásra is hatást gyakorolnak. Az élénk színek nem csak felvidítanak, de ösztönzőleg is hatnak. A narancsszín például javítja a teljesítményt. A zöldnek nyugtató hatása van, és segít a koncentrálásban, viszont a vörös szín dühössé tesz, így ez nem éppen jó választás.

A természetes fény hatása

Amennyiben megoldható, úgy olyan környezetben tanuljon a gyermek, ahol a legtöbb természetes fény áramlik a lakásba. A természetes fénynek ugyanis hatalmas ereje van, hiszen növeli a koncentrációt, de még a kreativitás fokozásában is kitüntetett szerepe van. Minél természetesebb a lakásban a fény, annál kedvezőbb a környezet a tanulásra.

Tanulás játékosan

A kisebbeknek meg kell teremteni a lehetőséget a minél játékosabb tanulásra, mert ha mindennap azt tapasztalja, hogy a tananyag száraz és unalmas, úgy hamar elmegy a kedve a tanulástól. A kicsiknek beszerezhetünk egy táblát, amelyen gyakorolhatnak, de nagyon sok olyan eszköz áll a rendelkezésre, amelyek felkelthetik a gyermek érdeklődését a tanulás iránt, feltéve, ha az nem válik unalmas és száraz tananyaggá.

Családi magazin cikk közepi banner

Tanulásirányítás

A gyerekek egy része ebben a mostani helyzetben biztos, hogy sokkal önállóbbá válik, főleg, ha támogatjuk őt abban, hogy saját maga szervezze meg, hogy mikor és mit tanul. Kisebbeknél még szükség van a segítségre, de a nagyobbaknak teret kell adnunk, hogy saját maguk döntsenek mikor, melyik tankönyvet veszik elő. Ez a módszer egyébként abban is segít, hogy felkeltsük az érdeklődését és növeljük az önbizalmát.

Kényelmes tanulósarok

A gyermeknek is az az érdeke, hogy egy nap legalább annyi időt töltsön tanulással, ahány órája az iskolában lenne. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy kényelmes legyen a széke és az asztalán úgy rendezkedjen be, ahogyan ő szeretne, azaz legyen helye a számítógépnek, a tankönyveknek, a füzeteknek és az egyéb taneszközöknek.

Rendszer és szervezettség

Amennyiben a gyermek életében továbbra is van egy rendszer, azaz időben felkel reggelenként, aztán le is ül tanulni, úgy biztos, hogy hamar belerázódik ebbe az új helyzetbe és lehet, hogy néhány nap után már sokkal könnyebben veszi az akadályokat. Lehetőleg minél kisebb legyen a káosz a gyermek körül, mert hiszen a gyerekek egy dologra vágynak a legjobban, és ez nem más, mint a biztonság, amelyet a szüleiktől meg is kaphatnak.

Kapcsolódó cikkek

Nehéz döntés - Mikor vegyünk a gyermeknek kutyát? 5 jel, hogy már készen áll-, de ha a gyermekünk érett rá, miért ne lephetnénk meg egy háziállattal?

Mikor vegyünk a gyermeknek kutyát? 5 jel, hogy már készen áll

A gyerekek sok esetben könyörögnek a szülőknek valamilyen háziállatért. Annak, hogy a gyermek felkészült egy háziállat fogadására és gondozására, számtalan jele lehet. Mutatjuk is, melyek ezek!

6 ok, hogy megtanítsuk a gyermeket főzni

6 ok, hogy megtanítsuk a gyermeket főzni

A gyermek készségeit és képességeit is fejlesztjük azzal, ha megtanítjuk sütni és főzni. Nem mellesleg, az önálló életre is felkészítjük ezzel.

A gyermek boldogságához vezető utak

A gyermek boldogságához vezető utak

A gyermek boldogsáságnak megteremtésében a szülőnek kiemelt feladatot szükséges vállalni. Tippeket adunk, hogyan, és milyen módon tehetjük boldoggá a gyermekünket.