Hogyan segítsen a gyermek a konyhában?

Már az egészen kicsi gyereket is bevonhatjuk a házimunkába és természetesen, a sütésbe, főzésbe is. Lehet, hogy kicsit tovább tart az adott étel elkészítése, lehet, hogy káosz lesz a konyhában, de a gyermek nagyon sok készségre, képességre tehet szert, és nagyobb korában, akár rá is bízhatjuk egy-egy étel elkészítését. Mutatjuk, miben és hogyan segíthet a gyermek a konyhában!
Hogyan segítsen a gyermek a konyhában?

Vonjuk be az előkészületekbe

Nyilván, egy kétéves kezébe még nem adunk kést, viszont sok étel előkészítésénél is segíthet. Adagolhatja anyának vagy apának a hámozásra váró burgonyát, de akár ő is kipakolhat a bevásárló táskákból. A gyerekek saját kis edényeit is bevihetjük a konyhába, és míg mi a valódi ételt készítjük, a gyermek a saját játékaival utánozhatja a mi cselekedeteinket.

Hagyjuk, hogy megkeverje az ételt

A gyermeknek nagy öröm, ha nagyobb feladatokat is rábízunk. A felügyeletünk mellett, hagyjuk, hogy megkevergesse az ételt és beszélgessünk is vele, hogy éppen milyen étel készül, milyen hozzávalók szükségesek hozzá és azokat, hogyan kell előkészíteni a főzéshez, sütéshez.

Gyúrjon és szaggasson

Már a kisebb gyermekre is adhatunk kötényt és hagyjuk, hogy begyúrja a süteményhez való tésztamasszát. A kisebbek nagyon élvezik a süteményszaggatást, a tepsibe történő pakolgatást és mérhetetlenül izgatottak, amikor elkészül egy adag sütemény, hiszen annak megalkotásában ők is aktívan részt vettek.

Tisztítsa meg a zöldségeket

Amennyiben egy kefe, vagy szivacs segítségével szoktuk a zöldségeket megtisztítani, úgy ebben a gyermek is részt vehet. Felállhat egy székre, és a mosogatónál ő is meg tudja tisztítani a zöldségeket. Közben beszélgethetünk az adott zöldségről, mi a véleménye róla, szerinte miért olyan egészséges, és milyen ételeket tudunk legközelebb az adott zöldségekből készíteni.

A mérésben is segíthet

Amikor az étel minden hozzávalója a konyhapulton sorakozik, akkor a gyermek a hozzávalók kimérésében is segíthet, hiszen ő is ki tud mérni tíz evőkanál lisztet, vagy két teáskanál cukrot. Ezzel is fejlődnek a készségei és a képességei, és büszke is lesz majd magára, hogy anya vagy apa ilyen komoly feladattal bízta meg őt.

Hagyjuk, hogy ő keverje össze az összetevőket

Palacsintát készítünk? Hagyjuk, hogy a gyerekünk keverje össze a palacsinta hozzávalóit. Lehet, hogy először nem megy majd olyan könnyedén, de nagyon fogja, élvezi, hogy a palacsinta hozzávalóit ő keverheti össze. Legközelebb már lehet, hogy ő maga fogja kérni, hogy ő keverhesse össze a sütemény hozzávalóit.

Terítés

Nagyobb gyerekekre a terítést is bátran rábízhatjuk, így megtanulják, hogy a tányér melyik oldalára kerülnek az evőeszközök, hova tegyék a poharakat és a szalvétákat.

Mosogatás és törölgetés

Minden gyermek szeret pancsolni. Már az egészen kicsi gyermek is elsajátíthatja a mosogatás fortélyait. Először csak műanyag tányérok és poharak kerüljenek a mosogatóba, később a porcelánt is rábízhatjuk. A gyermek a törölgetés technikáját is elsajátíthatja. Amennyiben a gyermeket bevonjuk a konyhai feladatokba, korán megtanulja, hogy a főzés mennyi munkával jár együtt. Minél többet segít a szüleinek, annál teljes értékűbb tagja lesz a családnak.

Kapcsolódó cikkek

A gyermek boldogságához vezető utak

A gyermek boldogságához vezető utak

A gyermek boldogsáságnak megteremtésében a szülőnek kiemelt feladatot szükséges vállalni. Tippeket adunk, hogyan, és milyen módon tehetjük boldoggá a gyermekünket.

A nevetés ereje. 14 mód, hogyan nevessünk együtt a gyermekünkkel

A nevetés ereje. 14 mód, hogyan nevessünk együtt a gyermekünkkel

A nevetésnek fontos szerepe van az egészség megőrzésében. Miért ne nevethetnénk minél többet a gyermekünkkel? A jókedv, biztonságot is nyújt a gyermeknek. Mutatunk néhány ötletet a jókedv megteremtésére.

A gyerekek könnyen megszeretik a zöldséget - 4 tipp, hogy a gyermek megszeresse a zöldségeket – ha egészen kicsi koruktól tartalmazza azokat az étrendje.

4 tipp, hogy a gyermek megszeresse a zöldségeket

A gyerekek gyakran csak fanyalogva tologatják a tányérjukon a zöldségeket, pedig a zöldségek olyan tápanyagokat tartalmaznak, amelyek szükségesek a gyermek fejlődéséhez. Mégis, hogyan szerettessük meg a gyermekkel ezeket a táplálékokat? A cikkből kiderüln