A gyermek boldogságához vezető utak

Amikor csak meglátunk egy síró, de idegen gyermeket, már akkor is rossz érzések kerítenek hatalmukba bennünket, hiszen minden gyermeknek kivétel nélkül, boldognak kellene lennie. A szülő kiemelt feladata az, hogy a gyermek, harmóniában éljen és sokat nevessen. Mutatjuk, hogyan és mivel tudjuk elérni a felhőtlen jókedvet!
A gyermek boldogságához vezető utak

1. Dicséret és jutalom

Nekünk, felnőtteknek is jólesik, amikor elismerik a munkánkat. A gyermeket is dicsérni és jutalmazni kell, hiszen ezzel megerősítjük őt abban, hogy jól végezte el a rá bízott feladatot. Legyen szó valamilyen iskolai vagy otthoni feladatról. A pozitív megerősítés segíti elő a gyermek boldogságát.

2. Legyünk boldogok mi is

A gyermek minden apró rezdülésünket megérzi. Már akkor is, amikor szavakkal még nem tudja magát kifejezni. A csecsemő érzi, ha az édesanyja szorong, vagy netalántán még sír is, mert retteg a szülői feladatoktól. A baba csak akkor lesz örömteli, ha mi is azok vagyunk. Nem szabad merevnek lenni, mert a tehetetlenségünket a gyermek is megérzi. Márpedig, csak abban az esetben tudunk boldog, békés családi hangulatot teremteni, ha nem görcsölünk rá a szülői feladatokra.

3. A boldogság és az önértékelés

A gyermek csak akkor lesz boldog, ha önmagával is elégedett. A gyermek önértékelése pedig a szülő nevelésétől és hozzáállásától függ. A gyermeki önértékelést, a készségek és képességek fejlesztésével érhetjük el. Amikor a gyermek valamilyen feladatot jól teljesít, például ügyesen el tud mondani egy mesét, és mi, szülők megdicsérjük, akkor ez növeli a gyermek önértékelését. A pozitív visszacsatolás arra ösztönzi majd, hogy még jobban teljesítsen, illetve új dolgokban is kipróbálja magát.

4. A családi harmónia és a gyermek boldogsága

A gyermek csak akkor lesz boldog, ha a szülők házassága működőképes és a gyermek azt látja a szülők viselkedéséből, hogy ők is boldogok. A testi kontaktusnak kitüntetett szerepe van a gyermek életében. A gyermeket az is boldoggá teszi, ha a szülei puszit adnak egymásnak, de akkor is repes az örömtől, ha ő kap egy ölelést. A nagy családi beszélgetések, az együtt töltött esték, a közös programok, mind-mind a család belső egyensúlyát és ez által a családtagok boldogságát hivatottak fenntartani. A családi béke, az egyén békéjét is sikeresen megteremti.

5. Figyelem és törődés

A gyerekeknek nem pusztán az alapvető szükségleteit szükséges kielégíteni, hanem az érzelmi, a lelki és a szellemi fejlődésüket is segítenünk kell. A gyermek figyelmet és törődést kíván. Igen, még egy-egy fárasztó nap után is. A gyerekek szeretik elmesélni az iskolai, óvodai élményeiket, szeretik, ha meghallgatjuk őket, és akár még tanácsra is szorulhatnak. Ha a gyermek azt érzi, hogy anya és apa nem bagatellizálja el a gondjait és nem csak meghallgatják őt, hanem segítenek is neki a problémák megoldásában, akkor egy kiegyensúlyozott, boldog felnőtt válhat belőle.

Kapcsolódó cikkek

6 időspóroló tipp elfoglalt mamiknak

6 időspóroló tipp elfoglalt mamiknak

Az anyukáknak nagyon összeszedettnek kell lenni, hogy egy napba, minden munka és tevékenység beleférjen. A szervezettség fontos. A cikkel, ebben próbálunk segítséget nyújtani.

A nevetés ereje. 14 mód, hogyan nevessünk együtt a gyermekünkkel

A nevetés ereje. 14 mód, hogyan nevessünk együtt a gyermekünkkel

A nevetésnek fontos szerepe van az egészség megőrzésében. Miért ne nevethetnénk minél többet a gyermekünkkel? A jókedv, biztonságot is nyújt a gyermeknek. Mutatunk néhány ötletet a jókedv megteremtésére.

Az olvasás ösztönzése - A szülő és a gyermek közös olvasása megerősíti a köztük lévő szeretetköteléket

Az olvasás ösztönzése

A gyerek csak akkor fogja szeretni a könyveket, az olvasást, ha otthon azt látja, hogy a szülei is hódolnak ennek a szenvedélynek. A gyerekeknek már egészen kicsi koruktól is olvashatunk, hiszen csak így ültethetjük el benne az olvasás szeretetét. Mutatju