A kreatív játék és a gyermek fejlődése

A gyerekeknek szükségük van játékra, hiszen a játékon keresztül dolgozzák fel a velük történt pozitív és negatív élményeket. Egy 2013-as pszichológiai tanulmány arról számolt be, hogy azok a gyerekek, akik gyakran játszanak kreatív, fantáziadús játékokat, sokkal érzelmesebbek, megértőbbek és figyelmesebbek és ezekben a gyerekekben jóval kevesebb a negatív érzelem is, mint például a harag és a düh. A gyerekek képzelete határtalan, hiszen nagyon sokféle kreatív játékot ki tudnak találni, ami nem is gond, hiszen a kreatív szabadidős tevékenységek során olyan életvezetési készségeket sajátítanak el, amelyek jó alapot adnak a felnőttkorhoz, azaz sokkal jobban reagálnak az élet adta kihívásokra nagyobb korukban.
A kreatív játék és a gyermek fejlődése

A játékra és a kreatív játékra minden gyermeknek szüksége van, hiszen ez megtanítja a gyerekeket a saját érzelmeik szabályozására és olyan készségek birtokába jutnak, amelyek segítenek nekik az életben való boldogulásban.

A kreatív játék előnyei

A kreatív játék sok képességgel és készséggel gazdagítja a gyermeket. A kreatív játék és élmény segít a gyermeknek feldolgozni azokat a történéseket és eseményeket, amelyeket nap, mint átél, amelyek folyamatosan történnek vele. A játék során nem csak megtanulja kifejezni az érzelmeit, de könnyebben is meg tud azokkal birkózni.

A kreatív játék során a gyerekek új ötleteket próbálnak ki, ezzel fejlődik a gondolkodásmódjuk, de a problémamegoldó képességük is fejlődik. A kreatív játék arra ösztönzi a gyermeket, hogy döntsön, közben új dolgokkal ismerkedik meg és új dolgokat fedez fel. A gyerekek nagyon sok mindent megtanulnak a kreatív játék során. Minden dolog, amit a gyerek egyedül fedez fel, egyedül tanul meg, elengedhetetlen a fejlődéséhez. Ez voltaképpen nem más, mint a körülöttük lévő világ, környezet felfedezése.

A gyerekek fejlődése folyamatos. Hozzáértők nem véletlenül ösztönzik, hogy kevesebb terhet rójon az iskola a gyerekekre, vagy legalábbis legyen elegendő szünet a játékra. Egy 2009-es tanulmány arról számolt be, hogy azok a gyerekek, akik elegendő szünetben részesülnek az iskolában és a szünetet játékkal töltik, sokkal produktívabban az órákon, mint az inaktív társaik, vagy azok a gyerekek, akiknek csak kevés szünet jut az iskolában. A kutatás során megállapították, hogy a negyedóránál hosszabb szünet mindenképpen szükséges, hogy a gyerekek kellőképpen feltöltődjenek és levezessék a bennük tomboló energiát és persze ahhoz is fontos a hosszabb szünet, hogy az órákon jól teljesítsenek.

A kreatív játék nagyon sok készséget és képességet fejleszt. A játék során, a gyereknek fejlődik a szókincse, ami hatására a kommunikációs készsége is sokat fejlődik. A kreatív játék nem pusztán a gyermek érzelmi fejlődésében hoz pozitív változást, hanem a fizikai fejlődését is elősegíti, hiszen többek között, a finommotoros készségeik is fejlődnek, de az érzékszervi és a motoros készségek fejlődését sem szabad figyelmen kívül hagyni.

Mit mond a tudomány?

A kutatók arra számítottak, hogy a mai gyerekek kevésbé tudnak kreatív játékokat játszani, mint 10-20 évvel korábban, ami be is igazolódott. A tudósok arra voltak kíváncsiak, hogy a gyerekeknek milyen a fantáziája, milyen új ötletekkel rukkolnak elő. A gyerekek csökkenő pontszámokat produkáltak ezeken a kreativitás teszteken, éppen ezért hangsúlyozzák a szakértők a minél több szabadidős játék fontosságát, hiszen ez nem csak a társadalmi és érzelmi fejlődést, hanem a kreativitást is fejleszti.

Kapcsolódó cikkek

A gyermeki lélek - Miért ne gyakorolj nyomást a gyerekedre? Miért frusztrálja ez a gyermeket? – nagyon sérülékeny.

Miért ne gyakorolj nyomást a gyerekedre? Miért frusztrálja ez a gyermeket?

A felnőttek, a szülők feladata az, hogy támogassák a gyermeküket és segítsenek neki a képességeik kibontakoztatásában. A gyermek nem egy mini felnőtt és neki is lehetnek álmai, amelyeket szeretne megvalósítani. Nekünk, ezeknek az álmoknak a megvalósításáb

A szülőnek a feladata - Miért tanítsuk meg a gyermekünknek, hogy a megbocsátás fontos? – hogy megtanítsa a gyermekének, a megbocsátás fontos és az életünk része.

Miért tanítsuk meg a gyermekünknek, hogy a megbocsátás fontos?

A gyereknek is meg kell tanulnia, hogy mennyire fontos a megbocsátás, hiszen haraggal a szívben, nem lehet élni. A harag ugyanis megbetegít. A cikkből kiderül, hogy miért is jó érzés kibékülni.

Az anyai szeretet hihetetlen előnyei

Az anyai szeretet hihetetlen előnyei

Hihetetlen előnyei vannak az anyai szeretetnek, mutatjuk is, melyek ezek.