Hogyan vigasztaljuk meg a gyermekünket?

A felnőttek is szoktak szomorkodni, így egyetlen gyermektől sem elvárható, hogy mindig mókázzon és jókedvű legyen. Mivel vigasztalhatjuk meg a gyermekünket, ha eltörött a mécses? Néhány tipp talán segíthet.
Hogyan vigasztaljuk meg a gyermekünket?

1. Soha ne nevessük ki a gyereket - érezzünk vele együtt!

Az első, és legfontosabb szabály, hogy soha ne nevessük ki a gyermeket, ha azért sír, mert fél a sötétben, vagy megijedt valakitől az utcán. Mindig vegyük komolyan a problémáját, hiszen ő éppen a belső félelmeivel küzd és nekünk, szülőknek az a kötelességünk, hogy nem csak a gyermek testi épségét védjük, hanem a lelki nyugalmát is elősegítsük. Amennyiben a gyermek azt érzi, hogy a kisebb-nagyobb félelmeivel, problémáival is fordulhat hozzánk, úgy erős bizalom fog a gyermekünkkel kialakulni.

2. Segítsünk neki!

A gyermek sok gonddal küzdhet. A szülőnek az a feladata, hogy megbeszélje a gyerekével ezeket a gondokat és megoldásokat keressenek a gyermek ügyes-bajos dolgaira. Ha a gyermek sír, először öleljük meg és biztosítsuk arról, hogy nincs semmi baj. Majd beszélgessünk vele és kínáljunk megoldásokat a felmerülő problémára, így a gyermek azt fogja látni, hogy bár az életben történhetnek rossz dolgok, de azok könnyedén megoldódnak, ha teszünk értük.

3. Beszéljük meg!

Sok szülő ott rontja el a dolgokat, hogy nem beszélget a gyermekével. A kommunikációnak nagyon fontos szerepe van a gyermek fejlődése szempontjából, hiszen már egy kétéves gyermek is megérti, mit akarunk vele közölni, csak az életkorának megfelelően kell a beszélgetést irányítani. Kérdezzük meg, hogy mi bántja, és ajánljuk fel a segítségünket. Amennyiben még meg is öleljük, akkor a gyermek hamar megnyugszik.

4. Csináljunk valamit közösen!

Néha a figyelemelterelés a legjobb megoldás. Nem becsapni kell a gyermeket, de előfordulhatnak olyan szituációk, amikor valami egészen más tevékenység felé kell a gyereket irányítani, hogy megnyugodjon, hogy ismét jókedvű legyen. Lehet, hogy szomorú, mert a kis barátjának haza kellett mennie és ő még szívesen játszott volna vele, ebben az esetben ajánljuk fel, hogy játszunk mi vele.

5. Meséljünk!

A gyerekek sok esetben, egy mesén keresztül értik meg és értelmezik a saját kis életüket. A gyerekekben rengeteg kérdés fogalmazódik meg, azonban egy-egy mese által választ kaphatnak a kérdéseikre, megoldódhatnak a gondjaik és mindjárt meg is nyugszanak. Ha a gyermek szomorú, fogjuk meg a kezét, menjünk be a szobájába, kucorodjunk le a szőnyegre, és olvassunk neki. A mese végére biztos, hogy nyoma sem lesz a szomorúságának és a szorongása is oldódik.

Kapcsolódó cikkek

A szülő nevelje - A gyermek megszégyenítésének 3 káros hatása – de soha ne szégyenítse meg a gyermekét.

A gyermek megszégyenítésének 3 káros hatása

A gyermek megszégyenítése az egyik legbűnösebb cselekedet, amit egy felnőtt elkövethet, hiszen mérhetetlen károkat okozhat a gyermek lelkében. Mutatjuk, hogy miért nem jó nevelési eszköz a megszégyenítés.

A gyermek intelligenciáját meghatározza a születési sorrend

A gyermek intelligenciáját meghatározza a születési sorrend

A testvérek születési sorrendje nagyon sok mindent meghatároz. Mutatjuk is, melyek ezek.

6 hasznos dolog, amit megtaníthatunk a gyermekünknek

6 hasznos dolog, amit megtaníthatunk a gyermekünknek

A gyermeknek, a szülő a mintaképe. A szülőnek ezért nem csak megtanítani szükséges dolgokat a gyermekének, de neki is úgy kell viselkednie, ahogyan azt a saját gyermekétől elvárja. Mutatjuk, mire taníthatja meg a szülő a gyermekét.