Miért ne gyakorolj nyomást a gyerekedre? Miért frusztrálja ez a gyermeket?

A szülő feladata az, hogy nevelje és gondozza a gyermekét. Nyilván, elvárások is vannak, hiszen csak így remélhetjük, hogy a lehető legjobb felnőtt válik belőle. Azonban a nagyobb gyerekek mellett már nem kell minden pillanatban ott lenni és nem kell minden tettüket, cselekedetüket górcső alá venni, hiszen a szülő, akár szó szerint nyomás alá is helyezheti a gyerekét és ez senkinek sem jó. Se a szülőnek, sem pedig a gyermeknek. Amennyiben a szülő gyakran nyomasztja a saját gyermekét, úgy ez még a szülő-gyermek kapcsolatra is rányomhatja a bélyeget. Mutatjuk is, hogy mivel gyakorolhat a szülő nyomást a gyerekére és hogyan kerülhetők el a kínos szituációk.
A gyermeki lélek - Miért ne gyakorolj nyomást a gyerekedre? Miért frusztrálja ez a gyermeket? – nagyon sérülékeny.

Az a magasra tett léc

Minden szülő tökéletes gyermekre vágyik. Miért is lenne ez máshogy? Azonban ezek a magas elvárások hihetetlenül negatívan hatnak a gyermek fejlődésére. A gyermek nem biztos, hogy jó lesz matekból, lehet, hogy nem lesz jó a kézügyessége, de azért még másban lehet nagyon jó. A szülőnek ezt a jót kell és szükséges észrevennie, és abban a dologban kell támogatni a gyermeket, amelyben kiemelkedő képességekkel rendelkezik. Nagy tudósok, híres színészek nem mindennap születnek, mi se várjunk el olyan dolgot a gyermekünktől, amelyre nem képes.

A gyerek nem a mi, mini másunk

Sok szülő a saját vágyait és álmait a gyermekén keresztül szeretné megvalósítani. Az, hogy a szülőnek nem teljesültek be a gyermekkori álmai, még nem jelenti azt, hogy a gyereknek is ugyanarra az útra kell lépnie, amelyre a szülő szeretett volna lépni, de nem úgy alakult az élete, ahogyan szerette volna.

Kisebb korában ugyan terelheti a gyermeket arra az útra, amelyen ő szeretett volna lépegetni, de ahogy egyre nagyobb öntudattal rendelkezik a gyermek, gondolhatja azt – teljesen jogosan –, hogy ő nem az édesanyja, vagy édesapja elképzelt életét szeretné élni. A szülőnek nem az a feladata, hogy álmokat építsen a saját gyerekének, hanem az, hogy kibontakoztassa a készségeit, a képességeit, hogy aztán a gyermek egyedül, saját maga találjon rá az útjára.

A gyermeki fejlődés és önbizalom

Amennyiben azt éreztetjük a gyermekkel, hogy nem felel meg az elvárásainknak, vagy nem vagyunk se vele, se a teljesítményével elégedettek, az hihetetlen nagy károkat képes okozni a gyermekben. A gyermeki önbizalom nagyon sérülékeny. A szülő feladata, hogy építse a gyermek önbizalmát, mégpedig dicsérettel és jutalmazással. Ha soha nem elégedett a szülő, ha soha, semmi nem jó számára, ami a gyermekével kapcsolatos, a gyermekből, egy önbizalomhiányos felnőtt válhat.

Kapcsolódó cikkek

A szülő nevelje - A gyermek megszégyenítésének 3 káros hatása – de soha ne szégyenítse meg a gyermekét.

A gyermek megszégyenítésének 3 káros hatása

A gyermek megszégyenítése az egyik legbűnösebb cselekedet, amit egy felnőtt elkövethet, hiszen mérhetetlen károkat okozhat a gyermek lelkében. Mutatjuk, hogy miért nem jó nevelési eszköz a megszégyenítés.

A szülő nem pedagógus: íme az élményt jelentő meseolvasás trükkje

A szülő nem pedagógus: íme az élményt jelentő meseolvasás trükkje

Az esti meseolvasás mind a szülőre, mind a gyermekre jó hatást gyakorol, közös élményt és kapcsolódási pontokat eredményez.

A gyermeki lélek - Miért ne gyakorolj nyomást a gyerekedre? Miért frusztrálja ez a gyermeket? – nagyon sérülékeny.

Miért ne gyakorolj nyomást a gyerekedre? Miért frusztrálja ez a gyermeket?

A felnőttek, a szülők feladata az, hogy támogassák a gyermeküket és segítsenek neki a képességeik kibontakoztatásában. A gyermek nem egy mini felnőtt és neki is lehetnek álmai, amelyeket szeretne megvalósítani. Nekünk, ezeknek az álmoknak a megvalósításáb