A gyermek intelligenciáját meghatározza a születési sorrend

A nagyobb családokban előfordulhat a gyerekek közötti rivalizálás. Előfordul, hogy a kisebbik gyermek utánozza a nagyobb testvérét és mindent úgy csinál, ahogy tőle látja. Azonban a születési sorrend nem csak ezeket a dolgokat hozza magával, hiszen ez a gyermek intelligenciáját és személyiségét is befolyásolhatja.
A gyermek intelligenciáját meghatározza a születési sorrend

Számos pszichológus vizsgálta a születési sorrend egyes aspektusait, hatásait. Alfred Adler úgy vélte, hogy az elsőszülötteket nem érinti túl jól, ha testvérük születik, hiszen a szülei figyelme ezúttal nem csak rá irányulnak, s ettől kicsit neurotikusak is lehetnek. Adler szerint az elsőszülöttek gyakran kötelességtudóak, a legkisebbek ambiciózusak, míg a középső gyerekekre általában az érzelmi stabilitás jellemző.

A születési sorrend és a személyiség

Az, hogy hányadikként jövünk a világra, még a személyiségünket is meghatározhatja. Egyes feltételezések szerint az elsőszülöttek kerülik a veszélyes sportokat, mivel tartanak az esetleges sérülésektől. Más kutatások szerint pedig az elsőszülöttek általában nagyobb önbizalommal is rendelkeznek, mint a kisebb testvérek.

Megint más kutatások azt támasztották alá, hogy azok a gyerekek, akik elsők a testvéri rangsorban, lelkiismeretesek és nagyon jó vezetők, irányítók, ami viszont nagyon jól jön, ha kisebb testvérük születik.

A nagyobb testvérekről az is bebizonyosodott, hogy talán kicsivel, magasabb intelligenciával rendelkeznek, mint a kisebb testvérek és gyakran választanak orvosi, mérnöki pályát és elég gyakran szép karriert is befutnak. A kisebbek közül is sokan jelentkeznek egyetemre, de nem mindig fejezik be, sokszor nem az eszükre, hanem a szívükre hallgatnak. Ez a megállapítás azonban ellentétes azzal, hogy a kisebb gyerekek ambiciózusak.

Egyéb jellemzők

A személyiségjegyek értékelése során megállapították, hogy a később született testvérek általában extrovertáltak, nyitottak az új dolgok iránt, sok minden érdekli őket és a szentimentalizmus is jellemzi őket.

A később született gyerekek gyakran szorongóbbak, mint az idősebb testvéreik, mivel úgy érzik, hogy az idősebb testvér jobban teljesít és neki is meg kell felelnie a szülői elvárásoknak, azaz olyan teljesítményt várnak el tőlük, mint a nővérétől vagy a bátyjától. Ennek következménye viszont a teljesítménykényszer lesz. Kialakulhat testvérféltékenység is. A cikk további részében erről lesz szó és tippeket adunk ennek a problémának a megelőzésére, kiküszöbölésére.

A testvérféltékenységtől nem kell megijedni, hiszen ez bármelyik családban előfordulhat. Nem a szülő nevelésétől függ, hogy megjelenik e vagy sem, de maga a szülő sokat tehet annak érdekében, hogy megelőzze azt, vagy helyesen kezelje a problémát. A testvérféltékenységnek ezernyi oka lehet. A nagyobb testvér gyakran érezheti úgy, hogy kevesebb figyelmet kap szüleitől, mint az újszülött. Ahogy a pici cseperedik és kezdi felfedezni a körülötte lévő világot, egyre érdekesebbnek és csalogatóbbnak érzi a környezetében fellelhető tárgyakat, játékokat. Sok esetben éppen a testvére kezében lévő kincs után áhítozik. Persze a nagyobb gyermeknek is szüksége van rá, nehéz odaadni a tesónak a kedvenc játékát, vagyis itt az osztozkodás okoz a gyermekek között féltékenységet.

Még a testvérek személyisége is eltérő lehet

A gyermekek személyisége még ugyanazon családon belül is eltérő lehet. Vannak gyerekek, akik gond nélkül játszanak tovább, még akkor is, amikor édesanyjuk elhagyja a szobát. Viszont vannak ragaszkodóbb gyermekek is, akiknek egyből sírásra görbül a szájuk, ha látóterükből kikerül a mamájuk. A ragaszkodóbb típusú gyermek többet bújik a szüleihez, hiszen a lelke ettől nyugszik meg, ettől lesz kiegyensúlyozott. Ez viszont a másik gyermekben féltékenységet szülhet és ő is odarohan az édesanyjához, hogy kapjon egy szeletet a szülői szeretetből. Még akkor is így viselkedik, ha más esetben nem igényelte volna abban a pillanatban az anyai ölelést. A szülőknek tehát számtalan eszköze van, amellyel megelőzheti és orvosolni tudja a testvérféltékenységet, habár nem árt tudni, hogy mikor, melyiket érdemes alkalmazni. A gyermek megértése és vigasztalása minden esetben nagyon lényeges.

A szülő feladatai a testvérféltékenység leküzdésére, amikor még csak a mama pocakjában van a testvér

· A gyermeknek, értelmi szintjének megfelelően elmesélni, hogy hamarosan testvére születik. A beszélgetést úgy alakítani, hogy végül a gyermek mondja ki, hogy szeretne kistestvért.

· A szülő minden alkalommal, amikor elmegy bébiholmit vásárolni a még meg sem született jövevénynek, vigye magával a gyermekét is. Kérje meg, hogy segítsen választani a megannyi babaruha közül.

· Ne csak a születendő gyermek kapjon új holmikat, hanem a gyermek is, illetve a gyermek is adjon majd ajándékot az újszülött testvérének.

· A várandós édesanya próbáljon minél több időt gyermekével tölteni a baba érkezéséig.

Az újszülött hazaérkezését követően a szülői teendők a következők a testvérféltékenység elkerülése érdekében

· Az édesanya intézze úgy a babalátogatásokat, hogy valaki, vagy a nagymama, vagy egy unokatestvér, vagy egy barátnő mindig foglalkozzon a nagyobb gyermekkel, hogy ne érezze magát mellőzve, amikor a vendégek a picit csodálják.

· A kismama gondosan ügyeljen arra, hogy nagyobb gyermekének is szenteljen elegendő figyelmet. Sokat játsszon és foglalkozzon vele.

· A korábbi, közös rituálékat se hagyja ki az életükből. Továbbra is ő fürdesse, vigye be a kakaót és olvasson esti mesét neki. Ezzel nem borul fel a megszokott napirendjük. Közben a kispapa foglalkozhat a picivel.

· Az édesanya szervezze meg úgy egy-egy napját, hogy ők hármasban a lehető legtöbb időt töltsék együtt. Beszélgessen sokat a nagyobbik gyermekével a kicsiről, türelmesen magyarázza el neki a szoptatást, a pelenkázást, hogy miért szükséges csendben maradni, amikor a pici alszik és énekeljenek, vagy meséljenek gyakran közösen a kicsinek.

A testvérféltékenység megelőzésére és kezelésére a következő lépéseket teheti meg még az édesanya

· Soha nem tegyen különbséget a két gyermeke között. Ha az egyiket megdicséri, akkor a másikat is. Amikor az egyik gyermeke fejmosást kap, akkor a másik sem maradhat ki a szülői dorgálásból.

· Nem maradhatnak el a kisebb viták utáni beszélgetések sem.

· Mindkét gyermekre ugyanannyi időt szánjon, próbáljon velük minél több minőségi időt eltölteni.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan vigasztaljuk meg a gyermekünket?

Hogyan vigasztaljuk meg a gyermekünket?

A gyermek sok esetben szorul vigaszra. A szülő feladata az, hogy a gyermek lelki békéjét megteremtse. Mutatjuk, hogyan lehet ezt elérni.

Segítség! Introvertált a gyermekem!

Segítség! Introvertált a gyermekem!

Az introvertált gyermek nem büntetés. Extrovertált szülőknek is lehet befelé forduló gyermeke. Olyan megoldást kell találni az ebből adódó gondokra, amely mindenki számára megfelelő.

Az anyai szeretet hihetetlen előnyei

Az anyai szeretet hihetetlen előnyei

Hihetetlen előnyei vannak az anyai szeretetnek, mutatjuk is, melyek ezek.