4 jel, hogy a gyermeknek több figyelem kell

A gyerekek néha rosszul viselkednek, hisztiznek, ordítoznak, bántják a társaikat. Sok esetben nem szándékosan viselkednek úgy, ahogy mi nem szeretnénk. Amikor azt tapasztaljuk, hogy a gyermek magatartása hagy némi kívánnivalót maga után, akkor nem biztos, hogy a gyermekkel van a baj, előfordulhat, hogy valami olyan dolog történt vele, amit nem osztott meg velünk, viszont a viselkedésén nyomot hagy. A szülőnek az a feladata, hogy segítsen kideríteni, hogy mi történt, hogy észrevegye a gyermek viselkedése mögött megbújó valós okokat és együtt, közösen oldják meg a gyermek problémáit. Mutatjuk, mi az a 4 jel, ami azt jelzi, hogy több figyelmet kell fordítanunk a gyermekünkre.
A gyermek megváltozott viselkedése - 4 jel, hogy a gyermeknek több figyelem kell – intő jel lehet a szülő számára.

1. Ha a gyermek kiabál

Amennyiben a gyermek soha nem volt az a kiabálós típus, de az utóbbi időben mindenért üvölt, és sokat hangoskodik, akkor ez egy figyelmezetés lehet a felnőtt irányába, hogy valami történt, és a gyermek ily módon jelez, hogy szeretné magából kiadni, ami bántja. Már a kisebb gyerekekkel is el lehet beszélgetni, természetesen mindig az életkorának megfelelően. Az is lehet, hogy valami olyan esemény zavarta meg a gyermeket, ami a családban zajlott le és a gyermek emiatt, és így vezeti le a benne lévő feszültséget.

2. Ha a gyermek agresszív

Egyetlen gyermekben sincs meg a rossz szándék, hogy ártson másoknak. Ezt másoktól, többnyire a felnőttektől lesik el. Amennyiben a gyermek hirtelen, egyik-napról a másikra agresszívvá válik, úgy elképzelhető, hogy valami olyan dolog történt vele, amiről nem mer, vagy nem akar beszélni. Ami vele történt, lehet, annyira felzaklatja és annyira összezavarja, hogy igazából nem is tud vele mit kezdeni és ezért kiabál, csapkod, tör-zúz maga körül.

Családi magazin cikk közepi banner

3. Ha hirtelen hallgatag lesz

A nagy csöndnek, a hallgatásnak is lehet valami oka. Gondoljunk csak arra, amikor a mindig cserfes gyermekünk hosszú percekig nem hallat magáról és nagy csend veszi körül a szobájában. A gyerekek ilyenkor követnek el olyan dolgokat, ami persze a szülőket az őrületbe kergeti. Vagy filctollal rajzolnak a falra, vagy a testvérével éppen egymás haját nyisszantják le. Azonban, ha a gyermek nem azért van csendben, mert éppen rossz fát tesz a tűzre, annak lehet valami lelki oka. A szülőnek minél hamarabb ki kell derítenie, hogy mi bántja a gyermeket, hiszen az is lehet, hogy az iskolában, vagy az óvodában érte valami atrocitás, amiről fél beszélni, azonban a félelem megbénítja és tönkreteszi a napjait.

4. Ha állandóan körülöttünk sündörög

Ha a gyermek az utóbbi időben mindig csak anyával, vagy apával szeretne lenni, mert fél az egyedülléttől, akkor is érhette valami olyan dolog, ami megrémíti őt, de az is lehet, hogy az utóbbi időben túl sokat dolgoztak a szülők és nem töltöttek együtt minőségi időt, ami természetesen, a gyermeknek is hiányzik.

Kapcsolódó cikkek

Segítség, tinédzser a gyermekem! Milyen hibákat követhet el a szülő?

Segítség, tinédzser a gyermekem! Milyen hibákat követhet el a szülő?

A tinédzserekkel nem könnyű bánni, hiszen az egyik pillanatban örömmel ugrándoznak, a másikban pedig zokogva kucorodnak össze egy sarokban. Próbáljuk megérteni a kamaszok érzéseit és viselkedését és akkor nekünk, felnőtteknek is sokkal könnyebb lesz a dol

5 konfliktusmegoldó eszköz a gyerekek kezében

5 konfliktusmegoldó eszköz a gyerekek kezében

A konfliktus haragot szül. A harag pedig nem csak rossz tanácsadó, de még mérgez is. Segítsünk a gyermekünknek elsajátítani a helyes konfliktusmegoldó technikákat, hogy a későbbiekben könnyebb legyen az élete.

5 dolog az igazi családi élet megteremtéséhez

5 dolog az igazi családi élet megteremtéséhez

Mindenki boldog családban szeretne élni. Azonban ezért tenni is kell. Nem várhatunk el mindig, mindent a másiktól, nem gondolhatjuk, hogy a családon belül csakis egyetlen ember felelős a boldogságért. Mutatjuk, mi kell a családi boldogság megteremtéséhez.