4 dolog, amit a gyermek érzelmi biztonsága érdekében tehetünk

Érzelmi biztonságra minden gyermeknek szüksége van. Az érzelmi biztonság a gyermek pszichológiai és társadalmi biztonságát biztosítja. Kutatások igazolják, hogy nem csak a gyerekeknek, hanem mindenkinek szüksége van egyfajta biztonságérzetre. Amikor akármilyen szinten, de főleg érzelmileg, nem érezzük magunkat biztonságban, úgy minden felborul nem csak körülöttünk, hanem bennünk is. Ez a negatív állapot pedig legfőképpen az idegrendszerünket érinti. Az érzelmi biztonság hiánya nem csak az idegrendszerünket viseli meg, hanem hatást gyakorol az érzelmi, a társadalmi és a kommunikációs viselkedésünkre is.
A szülő feladata - 4 dolog, amit a gyermek érzelmi biztonsága érdekében tehetünk – hogy ezt megteremtse.

Az érzelmi biztonság gyerekeknél

A gyerekeknek is szükségük van érzelmi biztonságra. Akkor fogja a gyermek ezt a biztonságot megtapasztalni, ha a szülő-gyermek kapcsolat megfelelően működik, azaz, ha érzi és tapasztalja, hogy a szülei szeretik és megbecsülik. Az a gyermek, aki érzelmi biztonságban érzi magát, otthon is bátran beszélhet az érzelmeiről, mert tudja és érzi, hogy meghallgatásra talál, és legyen bármilyen gondja, elmondhatja azt a szüleinek és a szülők nem csak meghallgatják, hanem hasznos tanácsokat is tudnak adni.

A szülő nagyon sokat tehet annak érdekében, hogy a gyermeke érzelmileg is biztonságban érezze magát. A cikkből kiderül, hogy mivel érhetjük el, hogy a gyermek megtapasztalja ezt az érzést.

1. A pozitív visszacsatolás

Az egyik legfontosabb dolog, amivel elérhetjük, hogy a gyermek érzelmileg is biztonságban érezze magát a saját családjában, hogy éreztetjük vele, hogy milyen csodálatos kis lény. Ne a hibákra, hanem a gyermek pozitív tulajdonságaira helyezzük a hangsúlyt. A szülőnek mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy a gyermek jól érezze magát és tudatosítanunk kell, hogy ránk, a szüleire, minden esetben számíthat.

Családi magazin cikk közepi banner

2. Az érzelmi intelligencia fejlesztése

Ahhoz, hogy a gyermek érzelmileg biztonságban érezze magát, a szülőknek is úgy kell tanítania, nevelnie a gyermeket, hogy az érzelmi intelligenciáját is fejlesszük, hiszen nem elég, hogy mi érzelmi biztonságot nyújtunk, neki is érzékenynek kell lennie a világ dolgaira. Ahhoz, hogy az érzelmi intelligencia fejlődjön, nem szabad titkolóznunk a gyermek előtt, hanem az életkorának megfelelően, beszélnünk kell neki bizonyos érzelmekről, még akkor is, ha ezek nem éppen pozitívak. A gyerekek ily módon meg tanulják kezelni az érzelmeket. Ha azonban sok érzelem nem kerül felszínre, akkor a gyermekben nem csak félelem, hanem szégyenérzet is kialakulhat.

3. A saját érzelmek tisztázása

Ahhoz, hogy egy szülő érzelmi biztonságot nyújtson a gyermekének, először is, a saját érzelmeit is meg kell tanulnia kezelni. Kutatások igazolják, hogy a szülő szorongó viselkedése negatívan befolyásolja a gyermek viselkedését, azaz a gyermek is szorongó lesz.

4. A haragot is mutassuk ki

A haragot, mint negatív érzelmet sem titkolhatjuk el a gyermek elől, hiszen ezzel a viselkedéssel azt tanulja meg, hogy ezeket az érzéseket titkolni szükséges, ezért felnőttkorában ő is csak a pozitív érzelmeit fogja kimutatni, ami pedig károsan hat az egészségre.

Kapcsolódó cikkek

5 dolog, amit soha ne mondjunk egy tinédzsernek

5 dolog, amit soha ne mondjunk egy tinédzsernek

A tinédzserek könnyen megbántódhatnak, így nagyon nem mindegy, hogyan, és miként szólunk hozzájuk. Nem biztos, hogy megértjük a „nyelvüket”, de a lelkükbe sem szabad gázolni, hiszen ezzel egy életre szóló sebet is ejthetünk rajtuk.

A gyermek megváltozott viselkedése - 4 jel, hogy a gyermeknek több figyelem kell – intő jel lehet a szülő számára.

4 jel, hogy a gyermeknek több figyelem kell

A gyerekek vagy hangoskodnak, vagy túl nagy csönd veszi őket körül. Amennyiben, a gyermekre nem jellemző viselkedés kerül előtérbe, úgy elképzelhető, hogy valami olyan dolog történt vele, ami nem csak felzaklatja, de meg is rémíti. Milyen jelekre figyeljü

Jó barátság a gyerekünkkel: nem lehetetlen

Jó barátság a gyerekünkkel: nem lehetetlen

A szülő - gyermek kapcsolat alapja a bizalom. A gyermek csak akkor fog barátként tekinteni ránk, ha megbízik bennünk.