5 dolog az igazi családi élet megteremtéséhez

A család, attól válik legfőképpen családcentrikussá, ha a szabadidejében a családtagok sok időt töltenek együtt. Hiszen, mindenkinek meg van a saját maga dolga, a szülők napközben a munkahelyükön, a gyerekek pedig az iskolában tartózkodnak, így mindenképpen csak a szabadidőben lehet megerősíteni a családtagok közötti érzelmi köteléket. Mutatunk 5 ötletet, hogyan lehet ezt megvalósítani és mitől válik egy család, igazi családdá.
Mindenkinek tenni kell a boldogságért - 5 dolog az igazi családi élet megteremtéséhez – ez nem csak egy ember felelőssége.

1. A hétvégi takarítás

Valamikor muszáj rendbe tenni a lakást, vagyis kitakarítani és főzni. Hétköznap a szülők örülnek, ha az alapvető házimunkát el tudják végezni, azonban hétvégén több idő jut egy-egy alaposabb takarításra. A takarítást nem egyetlen embernek, nem csak anyának, vagy apának kell a nyakába vennie, hanem abból mindenkinek egyenlően ki kell vennie a részét, hogy aztán a család együtt, és ami a legfontosabb, boldogan tölthesse együtt a hétvége többi részét. Már az egészen kicsi gyerekeknek is lehet és kell is feladatokat adni, hiszen felnőttkorukban csak így lesz számukra is egyértelmű, hogy mindkét szülőnek tennie kell lépéseket a szép és tiszta környezetért.

2. A közös étkezések fontosak

A család egy közösség, és mint ilyen, fontos, hogy a tagok együtt, közösen is étkezzenek, hiszen vacsora, vagy ebéd közben lehet nagyokat beszélgetni. Egy-egy étkezés alkalmával lehetőség van rá, hogy mindenki elmesélje a napját és ahol jó a családtagok között a kapcsolat, nem csak a boldog pillanatokat osztják meg egymással, hanem a negatív eseményeket is bátran, szégyenérzet nélkül meg tudják egymás között vitatni.

3. A szülők, a randi és a szerelem

A család nem azt jelenti, hogy fel kellene adnunk a női és férfi szerepeket és a gyerekek születését követően, csakis anyák és apák vagyunk. Ezt a gondolatot ki kell törölni az elménkből, mert ha a házasságunkban megszűnünk férfinak, vagy nőnek lenni, ha a kapcsolatból eltűnik az intimitás, akkor a boldogság is könnyedén elillan. Nagyon lényeges, hogy a szülők havonta legalább egy alkalommal öltözzenek fel csinosan és randevúzzanak egymással, mert hiszen ezek a lopott órák csak megerősíthetik a kapcsolatukat.

Családi magazin cikk közepi banner

4. Évi két hét csakis együtt, de nem otthon

Néha jólesik kicsit otthonról kimozdulni és gondtalanul nyaralni. Minden családnak kötelezővé kellene tenni, hogy évente két alkalommal, legalább egy-egy hétre menjenek el nyaralni, pihenni valahová. Egy olyan helyre, ahol mindenki feltöltődhet, ahol mindenki jól érezheti magát, ahol nem gondol senki a gondokra és a problémákra. A közös kirándulások és nyaralások olyan élményeket nyújthatnak a gyermekeknek, amelyekből egész életükben táplálkozhatnak.

5. Tisztelet nélkül nem megy

Azokban a családokban, ahol sem a szülők nem tisztelik egymást, sem a szülők a gyerekeket és a gyerekek sem éreznek tiszteletet a szüleik iránt, ott a család, mint egység, könnyen megbomlik. Ilyen esetekben csak a családterápia segíthet. Csak akkor alakulhat ki az a bizonyos szeretetkötelék a család tagjai között, ha tisztelik egymást, mint embert. A tisztelet azt jelenti, hogy elfogadom, ha a másik egyedül szeretne lenni, hogy meghallgatom, ha valami bántja, ha bízhatok az adott családtagban, ha nem beszélek vele csúnyán, ha fontos nekem, mint ember, mint szülő, vagy mint testvér.

Kapcsolódó cikkek

A szülő feladata - 4 dolog, amit a gyermek érzelmi biztonsága érdekében tehetünk – hogy ezt megteremtse.

4 dolog, amit a gyermek érzelmi biztonsága érdekében tehetünk

Az a gyermek válik leginkább szorongóvá, akinek a szülei szintén sokat szoronganak, és a félelem uralja az életüket. A gyermek érzelmi biztonságát a szülőknek kell megteremteni, de ehhez a gyermek érzelmi intelligenciáját is szükséges fejleszteni.

Kamaszoknak adunk ötleteket - 7 időtöltési ötlet tinédzsereknek – a szabadidő megfelelő eltöltésére.

7 időtöltési ötlet tinédzsereknek

Nagyon sok olyan program kimarad most a tinédzserek életéből, ami miatt talán, túl sok szabadidővel rendelkeznek. A cikkben ötleteket adunk a szabadidő hasznos eltöltésére.

Mindenkinek tenni kell a boldogságért - 5 dolog az igazi családi élet megteremtéséhez – ez nem csak egy ember felelőssége.

5 dolog az igazi családi élet megteremtéséhez

Mindenki boldog családban szeretne élni. Azonban ezért tenni is kell. Nem várhatunk el mindig, mindent a másiktól, nem gondolhatjuk, hogy a családon belül csakis egyetlen ember felelős a boldogságért. Mutatjuk, mi kell a családi boldogság megteremtéséhez.