Jó barátság a gyerekünkkel: nem lehetetlen

A szülő minden vágya az, hogy jó kapcsolatot ápoljon a gyerekével. Sőt, mi több, barátság alakuljon ki közöttük. Mivel a gyermek és a szülő is folyamatosan változik, így nem is olyan egyszerű vállalkozás jó kapcsolatot, barátságot kiépíteni és fenntartani a gyerekkel, de egyáltalán nem lehetetlen. Mutatjuk, mire ügyeljünk!
Jó barátság a gyerekünkkel: nem lehetetlen

1. Már a gyermek kiskorában el kell kezdeni

A szülő és gyermek kapcsolat már a gyermek születésétől kezdve kezd kialakulni és formálódni. Már egészen csecsemőkortól törekedni kell a harmonikus kapcsolat kialakítására és fenntartására. A gyermek, már újszülöttként is érzi, ha a szülei szeretik. Elegendő ennek kinyilatkoztatására, ha az anya énekel neki, beszél – nem gügyög – hozzá és a fizikai érintésnek is ereje van. A simogatásnak, az ölelésnek kiemelkedő szerepe van a szülő és a gyermek közötti erős kapcsolat kialakításában.

2. Az elszalasztott időt semmi sem hozza vissza

A gyerekek minden életkorban igénylik, hogy törődjünk, hogy foglalkozzunk velük. Az esti meseolvasás, a közös játék, a közös kalandok, a közös kirándulások, a nyaralások, a nagy beszélgetések, mind-mind csak alapkövet jelentenek a szülő és a gyermek barátságában. Soha nem szabad a gyermeket fáradtságra, vagy időhiányra hivatkozva visszautasítani, mert hiszen ezzel azt közvetítjük irányába, hogy számunkra sem ő, sem a vele eltöltött idő nem fontos. A gyermeki lélek pedig nagyon sérülékeny, így ne csodálkozzunk, ha helyettünk majd más felé nyit, és majd mást tart a barátjának.

3. A kommunikációnak ereje van

A gyerekekben számtalan kérdés fogalmazódik meg és ezekre a kérdésekre válaszokat is szeretnének kapni. Egy szülő, minél több alkalommal utasítja vissza a gyereket, a gyermek annál jobban magába fordul, és a jövőben, minden egyes alkalommal egyre kevesebbet fog kérdezni. Majd eljön az idő, amikor már sem kérdezni nem szeretne tőlünk semmit, sem pedig beszélgetni nem akar velünk, és a titkait sem velünk fogja megosztani. A gyerekekkel egészen kicsi koruktól kezdve beszélgetni kell, és mindig az életkoruknak megfelelően szükséges válaszolnunk.

4. A család, mint egység

Ahhoz, hogy a gyermekkel jó kapcsolatot ápoljunk, fontos, hogy ő is jól érezze magát a családban, mint egy stabil rendszerben. A család csak akkor lesz képes egységként és jó rendszerként működni, ha abban mindenki jól érzi magát és, ha a gyermek testi, lelki és érzelmi szükségletei ki vannak elégítve. A családi harmónia az egyik legfontosabb láncszem a gyermek személyiségfejlődése szempontjából.

5. A bizalom is lényeges

A szülő - gyermek kapcsolat alapja, a bizalom. Ez már csecsemőkorban kialakul. Amikor a csecsemő felsír, – teszi ezt sokféle okból – és az anya megjelenik, a csecsemőben kialakul az úgynevezett ősbizalom. Viszont, ha a szülő sok esetben figyelmen kívül hagyja a csecsemő sírását, jelzéseit, akkor a gyermek és a szülő között nem tud kialakulni a bizalom, és ez a jövőbeni kapcsolatot is meghatározza.

Kapcsolódó cikkek

A gyermek megváltozott viselkedése - 4 jel, hogy a gyermeknek több figyelem kell – intő jel lehet a szülő számára.

4 jel, hogy a gyermeknek több figyelem kell

A gyerekek vagy hangoskodnak, vagy túl nagy csönd veszi őket körül. Amennyiben, a gyermekre nem jellemző viselkedés kerül előtérbe, úgy elképzelhető, hogy valami olyan dolog történt vele, ami nem csak felzaklatja, de meg is rémíti. Milyen jelekre figyeljü

Jó barátság a gyerekünkkel: nem lehetetlen

Jó barátság a gyerekünkkel: nem lehetetlen

A szülő - gyermek kapcsolat alapja a bizalom. A gyermek csak akkor fog barátként tekinteni ránk, ha megbízik bennünk.

Apa-fia kapcsolat erősítése, avagy mire taníthatja egy apa a fiát

Apa-fia kapcsolat erősítése, avagy mire taníthatja egy apa a fiát

A szülő-gyermek kapcsolat erősítése nagyon fontos. Mint ahogyan a lánygyermek is sok mindent megbeszél az édesanyjával, így az is lényeges, hogy a fiúgyermek bizalommal fordulhasson az édesapjához. A cikkből kiderül, hogy egy jó apa, milyen dolgokra tanít