7 negatív szokás a családban

A családokban élhetnek olyan szokások, amelyek negatívan hatnak a gyermekre. Hiszen a gyermek számára a szülő minta, és a gyerekek a szülői viselkedést utánozzák, ami aztán be is épül a személyiségükbe. Most 7 olyan szokás kerül felsorolásra, amelyek, ha nem is közvetlenül, de mégis veszélyt jelentenek a gyermek egészségére.
7 negatív szokás a családban

1. Káros szenvedélyek

A dohányzás, és a mértéktelen alkoholfogyasztás olyan szokások, amelyek nem pusztán a saját egészségünket rombolják, hanem a gyermekét is. Nincs is annál kiábrándítóbb, amikor egy kismama dohányzik, vagy amikor egy gyermek közvetlen közelében cigarettázik egy felnőtt. A dohányzás károsan hat a magzatra, visszaveti a gyermeket a testi, lelki és szellemi fejlődésben, nem beszélve arról, hogy nagy lesz az esélye, hogy felnőttkorában ő is valamilyen szenvedély rabja lesz.

2. Egészségtelen táplálkozás

Amennyiben a gyermek azt tapasztalja, hogy a család folyton valamilyen gyorséttermi ételt rendel, vagy azt, hogy a szülők nem nagyon tüsténkednek a konyhában, vagy ha mégis, ott csak egészségtelen ételek készülnek, akkor ő sem fogja az egészséges ételeket preferálni, amikor felnő. Az elhízás kockázatát is magában hordozza az egészségtelen táplálkozás és lehet, hogy felnőttként már szeretne életmódot váltani, de nagy erőfeszítést és kitartást fog igényelni, hogy a rögzült étkezési szokásain módosítson. A szülőnek az a feladata, hogy a lehetőségeihez mérten, a legjobbat nyújtsa, amivel elősegíti a gyermeke lelki, testi, szellemi és érzelmi fejlődését.

3. Nem megfelelő kommunikáció

A családi vitáknak lehet építő jellege, de ha a gyermek folyton azt látja, hogy a konfliktushelyzetek folyton veszekedésbe torkollnak, akkor ő sem fogja más eszközökkel megoldani a problémáit. A veszekedések helyett azt kell megtanulni a gyermeknek, hogy szeretettel, törődéssel, kommunikációval és empátiával sok nézeteltérést meg lehet beszélni, és ahol többen élnek, ott bizony kompromisszumot kell kötni, mert hiszen nem mindig csak egyetlen személy akarata fog érvényesülni.

4. Zűrzavar és rendetlenség

Sokan ezt a két dolgot azzal magyarázzák, hogy ők egy nagy, olasz családként szeretnek élni, ezért van náluk hangzavar és rendetlenség. A gyerek viszont ebbe nő bele, ezt szokja meg, ez lesz neki a természetes.

A gyerekeknek nem csak szabályokra, hanem némi rendre is szükségük van. Ez teremti meg számukra a lelki békét, ez nyújt számukra biztonságot, ettől lesznek kiegyensúlyozottak. A katonás rend és a patyolattisztaság sem vezet semmi jóra. Valahol, az arany középút lenne a helyes és a célravezető.

5. Túlköltekezés

A gyereket, mi szülők tanítjuk meg az élet kisebb-nagyobb dolgaira. A szülőnek sok praktikus dolgot is meg kell tanítani a gyermekének. A gyermeknek nem szabad mindig, mindent megvenni, még akkor sem, ha emiatt hisztizik, és napokig csak duzzog. Legyen egy perselye, ahol gyűjtheti a pénzét. Ezzel takarékosságra neveljük. Ahhoz, hogy a gyermekünk meg tanuljon bánni a pénzzel, nekünk is példát kell mutatnunk. Nem szabad pazarolnunk és azt kell látnia a gyermeknek, hogy mi is spórolunk, amikor valamilyen értékes dolgot szeretnénk a jövőben megvásárolni.

6. Mindenki azt csinál, amihez kedve van

Minden családban kellenek olyan szabályok és keretek, ami egységgé kovácsolja a családot. Ilyen lehet a közös filmnézés, a közös vacsorák, a szombat esti mozik. Egyedül eltöltött időkre, úgynevezett én-időkre is szükség van, de a család attól lesz egység, hogy a tagok szorosan kötődnek egymáshoz. Ez az érzelmi kötelék pedig csak akkor fog kialakulni, ha a család tagjai szeretik egymást, számíthatnak egymásra, megbízhatnak egymásban.

Kapcsolódó cikkek

Segítség, tinédzser a gyermekem! Milyen hibákat követhet el a szülő?

Segítség, tinédzser a gyermekem! Milyen hibákat követhet el a szülő?

A tinédzserekkel nem könnyű bánni, hiszen az egyik pillanatban örömmel ugrándoznak, a másikban pedig zokogva kucorodnak össze egy sarokban. Próbáljuk megérteni a kamaszok érzéseit és viselkedését és akkor nekünk, felnőtteknek is sokkal könnyebb lesz a dol

Minden anya jobb akar lenni

Minden anya jobb akar lenni

Minden szülő arra vágyik, hogy a lehető legjobb legyen, de tökéletes szülő nem létezik. Azonban sokat tehetünk, hogy minél közelebb álljunk ehhez a tökéletességhez. A cikkből kiderül, hogy mit kell tennünk, hogy ez meg is valósuljon.

Hogyan segítsünk a gyermekünknek, ha bántalmazás áldozatává válik?

Hogyan segítsünk a gyermekünknek, ha bántalmazás áldozatává válik?

A bántalmazás bármely korosztályban előfordulhat. A szülőnek, a pedagógusnak nagyon ébernek kell lennie, hogy észrevegye a jeleket. A bántalmazó célpontjai az áldozatok, de felelőssége az úgynevezett szemlélődőknek is van.