Erős család építése 5 lépésben

Az, hogy milyen alapokra építkezik egy család, már külső szemlélőként is könnyedén észrevehető. Elég csak megfigyelni a tagok közötti verbális és non verbális kommunikációt. Az, ahogyan a családok viselkednek és beszélnek egymással, sok mindent elárul róluk. Nézzük, hogy mi az az 5 alapvető hozzávaló, ami erőssé varázsol egy családot!
Erős család építése 5 lépésben

1. A szülői minta meghatározó

A gyermek mintaként tekint a szülőre. Amennyiben a családban a türelem, a szeretet, a megértés van túlsúlyban, úgy a gyermeknek is természetes lesz, hogy a szülői eszközöket használja. Ha a családban az agresszió és az erőszak dominál, akkor a gyermek is ezeket a mintákat fogja ellesni, eltanulni a szüleitől. Ezért nem mindegy, hogyan kommunikálunk, és hogyan viselkedünk a családban. A gyermek folyamatosan figyel és utánoz bennünket, a környezetében élőket, így a felnőtteknek alapvető kötelessége, hogy példát mutassanak a gyermekeiknek.

2. Az együtt töltött idő fontossága

Mitől lesz még erős egy család? Ha sok időt töltenek együtt. Képzeljünk el egy olyan családi életet, ahol apa késő estig dolgozik, és csak akkor érkezik haza, amikor a gyerekek már lefeküdtek. Anya túlságosan fáradt és leterhelt, hiszen a házimunka és a gyermeknevelés is az ő vállát nyomja. A család egysége ebben az esetben megbomlik, hiszen a gyermek többnyire csak anyát ismeri, csak vele tölt időt. A közös programok, a közös vacsorák nem csak szép emlékeket, nem csak pozitív élményeket jelentenek a gyermeknek, hanem a szülő-gyermek közötti köteléket is megerősítik.

3. A családban mindenkinek legyen feladata

A családtagoknak tudniuk kell, hogy nem egyetlen személy lesz felelős a családi boldogság kialakításáért és fenntartásáért. Mindenkinek ki kell venni a részét a feladatokból és a legfontosabb, hogy a család tagjai mindig és mindenben számíthassanak egymásra. A családnak egy erős bázisnak kell lennie, ahol mindenki biztonságban érezheti magát.

4. Jóban - rosszban

A családban nem csak boldog pillanatok vannak, hanem krízishelyzetek is. A család erőssége ekkor mutatkozik meg igazán. A boldog pillanatokat könnyű egymással megosztani és átélni, de a házasságban is akkor derül ki igazán, hogy milyen erős a felek közötti szeretetkapocs, amikor gond adódik. A családban, krízis idején derül fény arra, hogy milyen erősek az alapok. A krízishelyzeteket a család önmaga is meg tudja oldani, ha mégsem, nem tartják szégyennek, ha külső erőforrásokra kell támaszkodniuk. Mernek segítséget kérni, és ezt a saját maguk hasznára tudják fordítani.

5. Az erős családban a szeretet dominál

A szeretet, sok problémán átsegítheti az embereket. A családokat is. A szeretetnek olyan ereje van, ami erőt ad a mindennapokhoz, de egy-egy konfliktus, trauma, vagy válás feldolgozásához is támaszkodhatunk erre az érzésre. A szeretetnélküliség rombolja a személyiséget, és így nagyon hamar felbomlik a család egysége.

Kapcsolódó cikkek

Segítség, tinédzser a gyermekem! Milyen hibákat követhet el a szülő?

Segítség, tinédzser a gyermekem! Milyen hibákat követhet el a szülő?

A tinédzserekkel nem könnyű bánni, hiszen az egyik pillanatban örömmel ugrándoznak, a másikban pedig zokogva kucorodnak össze egy sarokban. Próbáljuk megérteni a kamaszok érzéseit és viselkedését és akkor nekünk, felnőtteknek is sokkal könnyebb lesz a dol

Jó barátság a gyerekünkkel: nem lehetetlen

Jó barátság a gyerekünkkel: nem lehetetlen

A szülő - gyermek kapcsolat alapja a bizalom. A gyermek csak akkor fog barátként tekinteni ránk, ha megbízik bennünk.

Apa-fia kapcsolat erősítése, avagy mire taníthatja egy apa a fiát

Apa-fia kapcsolat erősítése, avagy mire taníthatja egy apa a fiát

A szülő-gyermek kapcsolat erősítése nagyon fontos. Mint ahogyan a lánygyermek is sok mindent megbeszél az édesanyjával, így az is lényeges, hogy a fiúgyermek bizalommal fordulhasson az édesapjához. A cikkből kiderül, hogy egy jó apa, milyen dolgokra tanít