A mozgás és a vitaminok hatása az egészségünkre

Minden korosztálynak meg kell találnia a számára legmegfelelőbb mozgást.
A mozgás és a vitaminok hatása az egészségünkre

A vitaminok és a mozgás szerepe igen jelentős az egészségünk szempontjából. Sajnos számos nagyon súlyos betegség vezethető vissza a mozgás, illetve a vitaminok hiányára. Érdemes megnézni közelebbről is, hogy különböző mozgásformák és vitaminok hogyan is hatnak a mindennapi életünkre.

Mozgás az egészségért

Az egészség megőrzése érdekében fontos, hogy a különböző korcsoportok is megtalálják a megfelelő testmozgást magunknak, sőt erre biztassuk gyerekeinket is.

Sportolás gyerekeknek és serdülőknek

A fiatalkori testmozgás az egészséges fejlődéshez elengedhetetlen. A nagyon kicsiket még nem nagyon kell győzködni, de ahogy elérik a serdülőkort a gyerekek, már sokkal kevesebbet mozognak, ami főként a lányokra lehet igaz. Szülőként mi is rábírhatjuk őket a több mozgásra. Szervezhetünk közös családi kirándulásokat vagy vehetünk otthonra egy fitneszgépet, amit akár ők is tudnak használni. A tömegsport rendezvények is kínálnak lehetőségeket. A Nagy Sportágválasztón például több sportot is kipróbálhatnak a velük egykorúak társaságában.

Húszas és a harmincas éveink

A húszas években vagyunk a teljesítményünk csúcsán és általában az időnk is jobban engedi, hogy rendszeresen sportoljunk. Végezhetünk kardió- és súlyzós edzéseket egyaránt. Ebben a korban az egyik legfőbb hiba szokott lenni, hogy nem tulajdonítunk nagy jelentőséget a bemelegítésre és a levezetésre, ami pedig nagyon fontos a sérülések elkerüléséhez. A harmincas éveinkben már előfordul, hogy kevesebb idő marad a mozgásra, a család vagy akár a munkahelyünk miatt. Ennek érdekében érdemes intervall edzéseket beiktatni a mozgásunkba, amik rendkívül hatékonyak és nem vesznek annyi időt igénybe. Előnye, hogy kedvezően hat a vérnyomásra és javítja az anyagcserénket. Kiváló kiegészítő edzések ebben a korban is a jóga vagy a pilates, ami mentálisan és fizikálisan is sokat segíthet, főként a fiatal anyukáknak.

Negyvenes és ötvenes évek

A negyvenes évek elején javasolt kevésbé megterhelő edzéseket végezni. Erre a hölgyek részére kitűnő lehetőséget nyújtanak, az aerob edzések közül például a nagyon szórakoztató zumba vagy a bokwa. A futás vagy a kerékpározás szintén jó választás mindkét nem számára ebben a korban. Talán nem véletlen, hogy a maratoni futóversenyeken rengetegen vesznek részt ebből a korosztályból.

Idősebb korban

A mozgás szerepe mit sem változik idősebb korban. Itt azonban már nem a nagy intenzitású sportolásra, hanem a mindennapi mozgásra kell fókuszálni. Napi szinten hosszabb séták, vagy akár egyszerűbb tornagyakorlatok elvégzése is támogatja az egészség megőrzését. Az úszás pedig mondhatjuk, hogy szinte kortalan sport. Ebben a korban pedig kifejezetten hasznos, mert megelőzi az időskori csonttöréseket, továbbá a szív-és érrendszerre is pozitívan hat. Kutatások szerint egy egyszerű 20 perces napi mozgás akár 2 évvel is meghosszabbíthatja az életünket.

Vitaminok hatása a szervezetünkre

A vitaminok jelentős része természetes formában is könnyen elérhető, így ha van lehetőségünk éljünk ezzel. Amennyiben nincs rá lehetőségünk, akkor viszont pótoljuk őket más formában. Most megnézzük, hogy a szervezet számára igen lényeges két vitaminról mit ajánlatos tudni.

Járjuk többet a szabadba!

(Kivéve, ha épp járvány-időszak van.) A természetben az egyik legkönnyebben a D-vitaminhoz juthatunk, ugyanis ezt a nap biztosítja számunkra, hiszen a napfény hatására képződik a bőrünkben. A téli időszakban a napsütés hiányában fogyasszunk több májat, halmájolajat, illetve tejterméket, vagy szedjünk D-vitamint tartalmazó készítményeket. A D-vitamin hiánya rendkívül rossz hatással van a csontokra, hiszen ezáltal könnyebben törhetnek, deformálódhatnak, illetve kialakulhat csontritkulás is. Zsírban oldódó vitaminról beszélünk, így raktározása hosszabb, mint a vízben oldódóaké, azonban ennek ellenére oda kell figyelni a megfelelő pótlására. A téli időszakot követően például a magyarok 95%-ánál mutatható ki a D-vitamin hiány.

A C-vitamint rendszeresen pótoljuk!

A C-vitamin rengeteg fontos folyamatot támogat a szervezetünkben. A regenerációt, fogínyvédelmet, sőt még a növekedést is segíti. Emellett részt vesz az anyagcsere folyamatokban, erősíti az immunrendszert és tisztítja az érfalat. Sőt, még a vas felszívódása se menne nélküle. A C-vitamin olyan nélkülözhetetlen alkotóeleme a szervezetnek, amit nem képes tárolni, így szükség van napi szinten a pótlására. A C-vitamin viszont számos zöldségben és gyümölcsben jelen van. Kiemelkedő C-vitamin tartalma van a csipkebogyónak, homoktövisnek, savanyú káposztának, paprikának, de a kivi, eper és a citrusfélék is kiváló forrásai ennek a fontos vitaminnak.

Mindig figyeljünk oda, a megfelelő mennyiségű mozgásra és a szükséges vitaminok bevitelére, mert ahogy látható az életünket fizikailag és mentálisan egyaránt befolyásolják.

Kapcsolódó cikkek

A családok együtt is mozoghatnak - Fitnesztippek családoknak

Fitnesztippek családoknak

A sport mindenkinek jót tesz. Nem csak a testtel, a lélekkel is csodákat művel. A családoknak javasolható a közös mozgás, nem csak a testi egészség érdekében, hanem a szorosabb családi kötelék kialakítása miatt is.

6 pihenési mód a szülők számára

6 pihenési mód a szülők számára

A szülőség egy örök körforgás. Néha muszáj szabadságot kivenni, hiszen ezek a napok feltöltik a szülőt, melynek pozitívumait a gyermek is megérzi.

5 tipp az egészséges immunrendszerhez

5 tipp az egészséges immunrendszerhez

A táplálkozás jelentősége nem csak a felnőttek esetében meghatározó.