A kialvatlanság komoly problémákat okozhat a gyerekeknél

Több kutatás is igazolja, hogy a gyerekek jóval érzékenyebbek a megfelelő mennyiségű alvás meglétére, mint a felnőttek.
A kialvatlanság komoly problémákat okozhat a gyerekeknél

Ennek hiánya súlyos gondokat okozhat, egészen pici koruktól kezdve. Komolyan kell venni tehát az igényeiket, hiszen ők nem tudják később, például a hétvégén begyűjteni azt a tartalékot, amire a szervezetüknek hét közben igénye van.

Az eddig vizsgálatok alapján az is elmondható, hogy a felnőttek és a gyerekek agya másképpen kezeli az alváshiányt, a gyerekeknél az agy hátsó részeire hat, míg a felnőtteknél a homloklebenyre, így tehát más problémákat is okoz. Ebből kiderül az is, hogy életkoronként változó a következmény, de általánosa elmondható, hogy gyerekként hosszú távú negatív hatásokkal bírhat.

A kisiskolás korú gyerekekről memóriaproblémákat okozhat, mozgáskoordinációs problémákat, figyelemzavart, és ezek után talán nem meglepő, hogy a viselkedésükre is negatív hatást gyakorol. Egyéb kutatások a gyerekkori elhízás egyik kiváltó okaként is az alváshiányt nevezik meg.

Ha ez az állapot hosszabb távon is fennáll, akkor megvan a veszélye, hogy például az állandó fáradtság, energiahiány lelombozza, motiválatlanná teszi a gyereket, ami ahhoz vezet, hogy az előtte álló akadályokat nem tudja leküzdeni, hiszen már az induláskor is úgy készül, hogy nem sikerül teljesíteni. Ez tehát önbizalomhiányt okoz, ami a társas kapcsolatokat is befolyásolja.

Szakemberek szerint ezért ez a gondos figyelmet igénylő feladat kellő hangsúlyt kell, hogy kapjon. A szülőknek fel kell mérni gyermekük igényeit, és a napirendet eszerint kialakítani, azaz rutinná tenni a fürdetést, fekvést. Ez azért fontos, mert lehet, hogy másnap tovább aludhatna, mert például szombat van, vagy mert a szülők szabadnaposak, de a biológiai órájukat ez nem hatja meg, és felkelnek majd. Éppen ezért, hogy a rengeteg rájuk váró újdonságot képesek legyenek feldolgozni, biztosítani kell már csecsemőkoruktól számukra az ő igényeiknek megfelelő mennyiségű pihentetően mély alvást.

Fotó:Unsplash


Kapcsolódó cikkek

A feszültséget le kell vezetni - 5 stresszcsökkentő módszer a házasságban – mert különben robban az a bizonyos bomba.

5 stresszcsökkentő módszer a házasságban

Minden házasságban fontos, hogy néha levezessük a bennünk felgyűlt stresszt. Erre alkalmas egy jó beszélgetés, de egy wellness hétvége is tökéletes lehet. Mutatjuk a további módszereket a stressz levezetésére.

A család szerepe az egészség megőrzésében

A család szerepe az egészség megőrzésében

A család kiemelt szerepet játszik az egészség megőrzésében. Nem csupán a fizikai egészségre hat pozitívan, de a lelki egészséget is védi.

Fogyás 40 éves kor után - Az anyagcsere lassul ugyan, de mégsem lehetetlen lefogyni

Fogyás 40 éves kor után

40 éves kor után nem is olyan egyszerű fogyni, hiszen ilyenkor már a csökkent ösztrogéntermelés miatt, egyre csak lassul az anyagcsere, ami bizony súlygyarapodást eredményez. Azonban vannak olyan módszerek, amelyek segítségével elérhetjük az ideális alako