A kisgyermekek igénylik a lefekvési rutint

A gyermekeknek nem csak szabályokra, de meghatározott rituálékra is szükségük van. Ez mintegy biztonságot nyújt számukra. A szülő is könnyebben boldogul esténként a nyűgös gyermekével, ha a megszokott rituálékat már várja a gyermek és meg is nyugszik azoktól. Mutatjuk, milyen rutin cselekvések segíthetik a gyermeket a jobb és pihentető alvásban.
A kisgyermekek igénylik a lefekvési rutint

Ovi utáni játék és rendrakás

Óvodás gyermekünk még sok esetben igényelheti, hogy játszunk vele, miután délután, vagy este hazaértünk. Használjunk ki minden pillanatot, hiszen hamar elrepül az idő és a gyermek egy idő után már nem, vagy csak keveset fogja igényelni a szülei társaságát és ennek a bájos korszaknak is hamar vége szakad. Az esti rituálé része lehet a közös családi játék, amelyet a rendrakás kell, hogy kövesse. A gyermek mindig pakoljon el maga után. Egyrészt ezzel a rend szeretetére neveljük, másrészt egy tiszta, rendezett szobában könnyebb elaludni is.

Könnyű vacsora

Amennyiben a család az egészséges táplálkozást preferálja, úgy nem szükséges hosszan ecsetelni, hogy mennyire fontos, hogy egészségesen étkezzünk. Vacsorára semmilyen megterhelőt nem szabad már enni, hiszen a szervezetnek éjszaka a regenerálódás és nem az emésztés a legfőbb feladata. A gyerek is ihat lefekvés előtt gyógyteát, ez is lehet a rituálé része. Mindig csak a gyermek életkorának megfelelő gyógyteát válasszunk, és azt mindig úgy készítsük el, ahogyan az a tájékoztatóban szerepel.

Az ellazító esti fürdés és fogmosás

A gyerek még nyugodtan játszhat fürdés előtt a fürdőkádban. Nem csak a felnőtteket lazítja el a meleg víz, de a gyerekeket is. Használhatunk nyugtató, például levendulás habfürdőt, amely szintén megkönnyíti az elalvást és elősegíti a nyugodt, éjszakai pihenést. A fogmosást már akkor el kell kezdeni, amikor a gyermeknek még csak egy-két foga bújt ki. Persze ekkor még speciális, babáknak való fogkefét szabad használni. A gyermeknek meg kell tanulnia, hogy a fogmosás is a tisztálkodás szerves része.

Családi magazin cikk közepi banner

Mindig ugyanabban az időpontban

A lefekvés időpontja ne mutasson túl nagy eltérést. A gyermek bioritmusát könnyen felboríthatja, ha egyik este már fél nyolckor ágyban van, a másik nap pedig csak tíz órakor kezdünk neki mesét olvasni. Az esti rutin és rendszer kialakításakor az időpontokat is mindig vegyük figyelembe.

Az esti mese sem maradhat el

Az óvodás gyermeknek szüksége van a mesére. Nem csak a készségei és képességei fejlődnek ettől, hanem a mesén keresztül választ is kaphat az általa megfogalmazott és az életével kapcsolatos kérdésekre. Nem utolsósorban remek beszélgetés is kialakulhat mama és gyermeke, papa és gyermeke között, így az lenne a szerencsés, ha a szülők felváltva olvasnának a gyermeknek, de a közös meseolvasás is izgalmas lehet.

A lámpaoltás rituáléja

Ha a gyermek már számtalanszor elmondta, hogy nem szeretne sötétben aludni, akkor hagyjuk a kislámpát felkapcsolva. Ha ez megnyugtatja, de a sötétség felzaklatja, akkor a kislámpa lehet a kulcsa a gyermek lelki egyensúlyának megőrzésében.

Lágy zene és a lélek ringatása

Már egészen kicsi kortól fontos lenne, hogy a gyerekek is elsajátítsák a meditációt, hiszen ők is ki vannak téve a stressznek, így nekik is szükségük van a meditáció által nyújtott biztonságra. A meditációs zene is remek. Mindig csak halkan szóljon valamilyen lágy muzsika, vagy meditációs zene, ami segíthet a gyors és a pihentető alvásban.

Kapcsolódó cikkek

7 egészségfenntartó szokás a családban

7 egészségfenntartó szokás a családban

Az egészség fontos. A szülőnek példát kell mutatnia ebben is a gyermekének. A szülő feladata az, hogy egészséges életet és környezetet teremtsen a gyermeke számára.

Tomatis módszer - Tomatis terápia - Tomatis tréning - Blaschek László interjúja

Tomatis módszer

Alfred Tomatis terápiáját már Magyarországon is alkalmazzák.

6 pihenési mód a szülők számára

6 pihenési mód a szülők számára

A szülőség egy örök körforgás. Néha muszáj szabadságot kivenni, hiszen ezek a napok feltöltik a szülőt, melynek pozitívumait a gyermek is megérzi.