7 egészségfenntartó szokás a családban

A családban, a szülők felelnek önmaguk és a gyermekeik egészségéért. Nem elég csak a gyermek alapvető szükségleteit kielégíteni, különös tekintettel kell lenni a gyermek és persze önmagunk testi, lelki, szellemi és érzelmi egészségéért. Mutatunk 7 tippet, amelyek segíthetnek a család egészségének megőrzésében.
7 egészségfenntartó szokás a családban

1. Az egészséges táplálkozás fontossága

A gyerekeknek változatos táplálkozásra van szükségük. Természetesen, a szülőnek kell példát mutatnia az étkezéseben is, mint ahogyan mindenben. Nem várhatjuk el a gyerektől, hogy uzsonnára répasalátát egyen, ha mi hamburgert rendeltünk magunknak. A szülő egy minta a gyermeke számára. Ha azt látja, hogy anya és apa sok gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt, neki is igénye lesz ezekre a táplálékokra.

2. A testmozgás nem csak a testi egészségre hat

A testmozgás nem csak fizikailag tesz egészségessé, de energiával is ellát, és a lélekre is pozitívan hat. A gyerekeket egészen kicsi koruktól a mozgás szeretetére szükséges nevelni, hogy az iskolában ne fanyalogva vegyenek részt a testnevelés órákon és iskolán kívül is legyen kedvük mozogni, sportolni.

3. Esti séták

Este, vacsora után menjen a család közös sétákra. Nincs is annál jobb, amikor az esti séta alatt beszéli meg a család, hogy kivel, mi történt aznap. A közeli erdőben is érdemes kirándulni és nagy sétákat tenni, mivel a természet közelsége számtalan pozitív hatással ajándékozhat meg bennünket. A természet közelsége jó hangulatot eredményez, pozitívan hat a tüdő egészségére, jót tesz a csontoknak és a szívnek is.

4. Pozitív hozzáállás

Ha mindig csak morgunk valami miatt, az nem csak beteggé tesz, de a gyermek is ezt a viselkedést tartja majd természetesnek. Minden rosszban találni kell valami jót, és mindenből a legjobbat kell kihoznunk. A gyermeknek is meg kell tanulnia, hogy az élet sok esetben gördít elénk akadályokat, de csakis rajtunk múlik, hogyan oldunk meg egy-egy bonyolultabb helyzetet.

5. Szeressük, amit csinálunk

A gyerekek kedvét nagyon el lehet venni a felnőtt élettől, ha mindig csak elégedetlenkedünk, vagy nem szeretjük a munkánkat. Hogyan várhatjuk el a kamasz gyermekünktől, hogy megfelelő pályát válasszon magának, ha mi sem vagyunk elégedettek a sajátunkkal?

6. Ne tartsuk magunkban az érzelmeinket

A stressz megbetegít. Fontos, hogy a negatív és a pozitív élményeinket, érzéseinket is megosszuk a családtagjainkkal, hiszen ezzel arra tanítjuk meg a gyermeket, hogy a családra lehet számítani, és történjék bármi, a családtagok mindig ott lesznek egymásnak, hogy segítsék egymást a nehezebb élethelyzetekben is.

7. Vitázni, érvelni lehet, veszekedni nem

A sorozatos veszekedések megrémítik a gyerekeket. Az egészséges vitának, érveléseknek helye van a családban, hiszen ez nagyon sok készséget és képességet fejleszt. A veszekedésnek, a kiabálásnak, a civakodásnak azonban romboló hatása van, stresszt generál a szervezetben, ez pedig a testi és lelki egészségre is negatívan hat.

Kapcsolódó cikkek

5 jel, hogy a gyermeket bántja valami

5 jel, hogy a gyermeket bántja valami

A kamaszok érzelmei percről-percről változnak, de az a szülő, akinek szoros és jó a viszonya a gyermekével, szinte azonnal észreveszi, ha a gyermeket bántja valami. Mutatunk 5 jelet, amelyből könnyedén észrevehető, hogy a kamaszunkkal történt valami.

A család szerepe az egészség megőrzésében

A család szerepe az egészség megőrzésében

A család kiemelt szerepet játszik az egészség megőrzésében. Nem csupán a fizikai egészségre hat pozitívan, de a lelki egészséget is védi.

7 egészségfenntartó szokás a családban

7 egészségfenntartó szokás a családban

Az egészség fontos. A szülőnek példát kell mutatnia ebben is a gyermekének. A szülő feladata az, hogy egészséges életet és környezetet teremtsen a gyermeke számára.