Stressz, házasság, gyerekek

Sok házasság akkor megy tönkre, amikor a legboldogabbnak kellene lennie a házasfeleknek, vagyis a gyermek érkezését követően. Nem hiába mondják, hogy bele kell tanulni a feleség és a férj szerepbe, hiszen csak ezután következhet a szülői szerepek tanulása. Sajnos, sok esetben éppen, hogy a gyermek a legnagyobb stresszforrás. Pontosabban, nem a gyermek személye, hanem a gyermek gondozásával és nevelésével járó dolgok lehetnek a probléma, így a stressz forrásai. Abban a házasságban, ahol a gyermek érkezése előtt is tudtak egymással kommunikálni a házasfelek, ott biztos, ha lesznek is problémák, a gyermek érkezését követően is képesek lesznek hatékonyan kezelni és megoldani azokat. De miért feszültebbek a gyerekes szülők? Mutatjuk az okokat!
Stressz, házasság, gyerekek

1. Következetlenség a gyermeknevelésben

Minden szülőnek, már a gyerekek születése előtt határozottan le kell, fekteti a gyereknevelési szabályokat. Sok esetben nem is a gyermek a stressz forrása, hanem a szülők nevelési stílusa. Pontosabban eltérő nevelési stílusa. Az sehová sem vezet, ha mindig csak az egyik szülő szigorú, míg a másik mindent megenged. Igenis meg kell beszélni, hogy mely nevelési elvet alkalmazzák a szülők, mert ennek hiányában csak sűrűsödni fognak a gondok.

2. A rendezett otthon a múlté

A gyerekek, főleg kisebb korukban, kiborítanak, kiöntenek ezt-azt, sok játékot előszednek, amit nem pakolnak vissza. A kisgyerekes szülők nagyon jól tudják, hogy mennyire bosszantó, amikor egyfolytában takarítanak, még sincs rend sosem. Vagyis káosz uralkodik az egész lakásban. Ezt nem lehet megszokni, ha valaki szereti a rendet és a tisztaságot, viszont már az egészen kicsi gyermeket is meg lehet tanítani arra, hogy pakolja el maga után a játékait, és ahogy nő, egyre több feladatot bízhatunk rá. A család minden tagjának legyen feladata, így a lakásban is jobban meg lehet őrizni a rendet és a tisztaságot.

Családi magazin cikk közepi banner

3. A csend csak egy álom

Ahol gyermek van, ott bizony zaj is van. Egy gyereket nem lehet arra megkérni, hogy csendesebben játsszon, vagy, hogy ne beszélgessen, esetlegesen veszekedjen a testvérével. A gyerekek különös zajokat is szeretnek kiadni, szeretnek énekelni, mondókákat szavalni, együtt énekelni a kedvenc mesehősükkel és persze táncolni, trappolni, szaladgálni, fogócskázni a lakásban. Erre szükségük is van, hiszen a játékkal és a mozgással, sok-sok képességük és készségük fejlődik. Néha megkérhetjük őket, hogy játszanak halkabban, de nekik is szükségük van némi tombolásra, hogy levezessék a bennük dúló feszültséget.

4. Nincs szervetettség

Nem csak az otthont uralhatja káoszt, hanem egy-egy család egész életét. A szervezett élet megvalósítása nem egyszerű, de nagyban megkönnyíti az életet. Legyen a gyerekeknek napirendjük és legyen meg mindenkinek a feladata. Akár még napi, vagy heti tervet is készíthetünk, hogy mindenki tisztán lássa, hogy neki milyen kötelezettségei vannak, és azoknak mikorra kell kész lennie. A gyerekeknek is biztonságot ad, ha van egy rendszer az életükben. Ennek megteremtése pedig a szülők feladata.

Kapcsolódó cikkek

Az eltérő nevelési stílus veszélyei, megoldásokkal

Az eltérő nevelési stílus veszélyei, megoldásokkal

A szülőknek már a gyermek születése előtt meg kell egyezni a nevelési kérdésekben, hiszen az eltérő nevelési stílus nem csak összezavarja a gyermeket, de a szülők házasságát is tönkre teheti.

A szülő, mint a gyermeke tanítványa

A szülő, mint a gyermeke tanítványa

Nem csak a szülő taníthat okos és hasznos dolgokat a gyermekének, hiszen a gyermekeinktől sok olyan cselekedetet elleshetünk, amelyek talán megkönnyíthetik a mindennapjainkat.

4 mód, hogy örüljünk annak, hogy szülők lehetünk

4 mód, hogy örüljünk annak, hogy szülők lehetünk

Szülőnek lenni nem könnyű, még akkor sem, ha sokszor erőnkön felül teljesítünk. Szuperanyu és szuperanyu nem létezik, így jobban is tesszük, ha nem törekszünk erre.