Stressz, házasság, gyerekek

Sok házasság akkor megy tönkre, amikor a legboldogabbnak kellene lennie a házasfeleknek, vagyis a gyermek érkezését követően. Nem hiába mondják, hogy bele kell tanulni a feleség és a férj szerepbe, hiszen csak ezután következhet a szülői szerepek tanulása. Sajnos, sok esetben éppen, hogy a gyermek a legnagyobb stresszforrás. Pontosabban, nem a gyermek személye, hanem a gyermek gondozásával és nevelésével járó dolgok lehetnek a probléma, így a stressz forrásai. Abban a házasságban, ahol a gyermek érkezése előtt is tudtak egymással kommunikálni a házasfelek, ott biztos, ha lesznek is problémák, a gyermek érkezését követően is képesek lesznek hatékonyan kezelni és megoldani azokat. De miért feszültebbek a gyerekes szülők? Mutatjuk az okokat!
Stressz, házasság, gyerekek

1. Következetlenség a gyermeknevelésben

Minden szülőnek, már a gyerekek születése előtt határozottan le kell, fekteti a gyereknevelési szabályokat. Sok esetben nem is a gyermek a stressz forrása, hanem a szülők nevelési stílusa. Pontosabban eltérő nevelési stílusa. Az sehová sem vezet, ha mindig csak az egyik szülő szigorú, míg a másik mindent megenged. Igenis meg kell beszélni, hogy mely nevelési elvet alkalmazzák a szülők, mert ennek hiányában csak sűrűsödni fognak a gondok.

2. A rendezett otthon a múlté

A gyerekek, főleg kisebb korukban, kiborítanak, kiöntenek ezt-azt, sok játékot előszednek, amit nem pakolnak vissza. A kisgyerekes szülők nagyon jól tudják, hogy mennyire bosszantó, amikor egyfolytában takarítanak, még sincs rend sosem. Vagyis káosz uralkodik az egész lakásban. Ezt nem lehet megszokni, ha valaki szereti a rendet és a tisztaságot, viszont már az egészen kicsi gyermeket is meg lehet tanítani arra, hogy pakolja el maga után a játékait, és ahogy nő, egyre több feladatot bízhatunk rá. A család minden tagjának legyen feladata, így a lakásban is jobban meg lehet őrizni a rendet és a tisztaságot.

Családi magazin cikk közepi banner

3. A csend csak egy álom

Ahol gyermek van, ott bizony zaj is van. Egy gyereket nem lehet arra megkérni, hogy csendesebben játsszon, vagy, hogy ne beszélgessen, esetlegesen veszekedjen a testvérével. A gyerekek különös zajokat is szeretnek kiadni, szeretnek énekelni, mondókákat szavalni, együtt énekelni a kedvenc mesehősükkel és persze táncolni, trappolni, szaladgálni, fogócskázni a lakásban. Erre szükségük is van, hiszen a játékkal és a mozgással, sok-sok képességük és készségük fejlődik. Néha megkérhetjük őket, hogy játszanak halkabban, de nekik is szükségük van némi tombolásra, hogy levezessék a bennük dúló feszültséget.

4. Nincs szervetettség

Nem csak az otthont uralhatja káoszt, hanem egy-egy család egész életét. A szervezett élet megvalósítása nem egyszerű, de nagyban megkönnyíti az életet. Legyen a gyerekeknek napirendjük és legyen meg mindenkinek a feladata. Akár még napi, vagy heti tervet is készíthetünk, hogy mindenki tisztán lássa, hogy neki milyen kötelezettségei vannak, és azoknak mikorra kell kész lennie. A gyerekeknek is biztonságot ad, ha van egy rendszer az életükben. Ennek megteremtése pedig a szülők feladata.

Kapcsolódó cikkek

A szülő indítja el az életbe a gyermekét - 5 dolog, amit a szülőnek az életről meg kell tanítania a gyermekének-, így neki is kell megtanítani sok mindenre.

5 dolog, amit a szülőnek az életről meg kell tanítania a gyermekének

A szülő felelőssége, hogy mi mindent tanít meg a gyermekének, hiszen a szülő feladata nem más, mint hogy felkészítse a gyermekét az életére. Mire taníthatja meg egy szülő a gyermekét? Mutatunk néhány dolgot!

5 ok, hogy a verés nem megoldás

5 ok, hogy a verés nem megoldás

Az erőszak soha, semmilyen körülmények között nem lehet megoldás. A kisgyermekben olyan mély sebet ejt a fizikai bántalmazás, amely a lelkét is megnyomorítja. A verést egész egyszerűen ki kellene törölni minden szülő eszköztárából.

A boldog házasság 4 esszenciális összetevője

A boldog házasság 4 esszenciális összetevője

A boldog házasságnak kitüntetett szerepe van a gyermek testi, lelki és szellemi fejlődése szempontjából. A szóülőknek nem pusztán apaként és anyaként kell önmagukra és a párjukra gondolni. Fontos, hogy a férj és feleség szerep is fennmaradjon, hiszen ez i