Családot összetartó szabadidős tevékenységek

Minden családnak szüksége van közös programokra, olyan szabadidős tevékenységekre, amelyek összekovácsolják a családot, amelyek erős szövetséget hoznak létre a család tagjai között. Adunk pár tippet, hogy mivel töltheti a család a hétvégéit, vagy az iskolai szünetben, mit csináljanak, ami kikapcsolódást nyújt az egész családnak.
Családot összetartó szabadidős tevékenységek

1. Közös játék

Az egyik legnagyszerűbb közös program, a közös játék. A kisebbekkel is sok mindent lehet játszani. Olvashatunk közösen mesét. Olvashatunk úgy egy történetet, hogy a mese végét nem olvassuk fel a gyerekeknek, hanem mindenki kitalál egy befejezést a történetnek. Nyerhet az a személy, akinek a története legközelebb áll a mese valódi befejezéséhez. De legózhatunk is a gyerekekkel, vagy építőkockából egy komplett várost is építhetünk.

A nagyobbakkal már lehet kártyázni, de a társasjátékozás is egy kellemes időtöltés. Az activity is egy nagyon jó ötlet. Sokféle játék létezik, minden családnak meg kell találnia azt a szórakozási módot, amely mindenkit kikapcsol és feltölt.

2. A sport is remek időtöltés

A mozgásnak fontos szerepe van a gyermek testi fejlődésében. Már egészen kicsi korától meg kell szerettetni a gyerekekkel a mozgást. Hiszen, ha abban nő fel, hogy anya és apa is szívesen fut esténként, akkor ő is kedvet kap a mozgáshoz. Télen el lehet járni, síelni, vagy a közeli koripályára korcsolyázni. Amikor jó idő van, akkor lehet kirándulni és biciklitúrákat szervezni. A nyaralás se mindig a passzív pihenésről szóljon, hanem mozduljunk ki a gyerekekkel, hiszen a közös élmények és emlékek gazdagítják a gyermek érzelemvilágát.

3. Színház, múzeum, koncert

A gyermek szellemi fejlődését szolgálják a kulturális programok. Már egészen kicsi kortól mehetünk a gyerekekkel bábszínházba, vagy gyerekkoncertekre. A nagyobbakkal is látogathatunk érdekes múzeumokat, de léteznek már olyan családi programok, ahol mindenki jól érezheti magát. Ilyen lehet az úgynevezett szabadulószoba, vagy a paintball. A nagyobbakkal elmehetünk egy-egy koncertre, vagy fesztiválra. A lényeg, hogy sok időt töltsön együtt a család, hiszen a családi élmények is formálják a gyermek személyiségét és érdeklődését.

4. A kertészkedés is egy nagyszerű kikapcsolódás

A kertészkedés is egy remek program lehet a család számára. Már a kicsiket is megtaníthatjuk, hogyan kell virágokat ültetni, gondozni, öntözni. A nagyobbaknak adjunk lehetőséget, hogy saját maguk termesszenek zöldségeket, gyógynövényeket, fűszernövényeket. Majd ezekből készíthetnek nyáron hideg, frissítő italokat, ízletes salátákat.

5. Kiránduljunk, kempingezzünk együtt

Kiránduljunk közösen. Ha másra nincs lehetőség, kempingezzünk a saját udvarunkon. Éjszakánként vizsgáljuk meg a csillagokat, meséljünk a gyerekeknek régi, velünk megesett történeteket. A gyerekek, felnőve, ezekből az élményekből táplálkozhatnak és ezek a közös családi programok is adhatnak erőt a mindennapokhoz.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan válasszuk ki a megfelelő sportot a gyermek számára?

Hogyan válasszuk ki a megfelelő sportot a gyermek számára?

Egyes gyerekeknek kevés az iskolai testnevelés óra és szükségük van még több mozgásra, míg más gyermekek még sem lelkileg, sem testileg nem elég érettek arra, hogy különórákra is járjanak. Fontos a sport, de a gyermeknek érettnek is kell arra lennie.

Versenyezzen a gyerek, vagy ne? 3 érv és 3 ellenérv

Versenyezzen a gyerek, vagy ne? 3 érv és 3 ellenérv

Sok gyermek sportol rendszeresen az iskola mellett. Versenyekre készülnek, izgulnak és díjakat söpörnek be. De jó - e, ha a gyermek a sport miatt, sok mindenből kimarad? Érvek és ellenérvek következnek a versenyzés mellett és ellen.

A szülőnek a feladata - Hatékony házi feladat készítés -, hogy segítsen kialakítani egy rendet a házifeladat elkészítésével kapcsolatban.

Hatékony házi feladat készítés

A gyermeknek nem csak jogai, hanem kötelességei is vannak. Az egyik ilyen kötelesség, a rendszeres házi feladat készítés. Most tippeket adunk, hogyan lehet hatékonyan elkészíteni a mindennapi leckét.