Hogyan adjuk okosan a zsebpénzt?

Adjunk zsebpénzt? Miért ne?! De akkor mennyit? És mikor? És főleg, mikortól?
Hogyan adjuk okosan a zsebpénzt?

Általában a szülők azért döntenek az osztás mellett, mert úgy vélik, ennek segítségével a gyerekek megtanulják majd a pénzzel való bánásmódot. Van benne némi igazság, de valójában a zsebpénz nem oldja meg helyettünk a feladatot. Ahogy ez a legtöbb dolog kapcsán igaz, fontos az anyagiakról is beszélni, hiszen így jóval őszintébb és egyértelműbb számukra a helyzet, amit könnyebben kezelnek majd.

Ahány ház, annyi szokás. Akadnak olyanok, akik jutalomként adják például a jó iskolai teljesítményért, másoknál rendszeres jussa a kicsiknek, de olyan is bőven előfordul, hogy egyfajta büntetés a megvonása. Persze vannak családok, ahol meg kell dolgozni érte. Akárhogy is alakul, fontos, hogy ne csak adjuk, hanem amíg kisebb gyerekről van szó, kövessük is nyomon, hogy mire fordítja. Ennek legegyszerűbb módja, hogy amikor átadjuk neki az aktuális összeget, kérdezzük meg, hogy milyen tervei vannak a pénzzel?

Fontos a következetesség! Amikor abban állapodunk meg, hogy az egész ház kiporszívózásáért 500 forint jár, akkor bizony minden alkalommal annyi jár, amiről nem szép dolog megfeledkezni, főleg, ha az egész rendszert nevelési célzattal vezettük be. Ha azt beszéltük meg, hogy mindenkinek kötelessége valamilyen házimunkát végeznie, juttatás nélkül, akkor tartsuk ehhez magunkat. Később ezek a szabályok elmozdulhatnak, de fontos, hogy mindig következetesen, és mindenki számára egyértelműen változzanak.

Fotó:Unsplash


Legyen egyértelmű, hogy mi az, amit magának kell megvásárolnia, illetve mit veszünk meg mi. Természetes dolog, hogy a kinőtt ruha, cipő helyett újat veszünk a számára, de minden héten nincsen szüksége a legújabb iskolai divatnak megfelelő tornacipőre és feliratos pólókra sem.

Nincs egységes rendszer arra vonatkozóan, mikortól jó a zsebpénz kiosztása. Általában az alsós gyerekek lesznek elég érettek ahhoz, hogy tudják, miről van szó. 7-10 éves korban érdemes hetente kisebb összeget adni, a kor és a lehetőségeink, illetve megállapodásaink alapján az összeg növekedhet, a gyakoriság pedig ritkulhat. Érdemes javasolni a kamaszoknak módszereket, hogy miként tudják kibővíteni keresetüket, akár otthoni feladatokkal is.

Nem árt felkészülni arra sem, hogy a személyiségük a legmeghatározóbb ebben a kérdésben is, így míg a testvérek közül az egyik spórolós, a másiknak azonnal égetni kezdi a zsebét a pénz. Ennek ellenére sem kell visszariadni, mert ez nem egyértelmű jele, hogy felnőttként sem becsüli majd meg a keresetét. Éppen ezért rajtunk múlik, hogy fel tudják mérni a dolgok értékét, hogy a munka milyen következményekkel jár. Itt persze nem arra gondolunk, hogy ássa fel az egész kertet az elsősünk, pusztán arra, amiről már korábban is beszéltünk, a nyílt kommunikáció sokat segít ilyenkor is.

Kapcsolódó cikkek

A gyermek pozitív megerősítése - A szülő feladata ,hogy a gyermekből egy önálló és boldog felnőtt váljon

A gyermek pozitív megerősítése

A gyermek pozitív megerősítését egészen kicsi kortól szükséges elkezdeni és ez a szülő egyik kiemelt feladata. Mutatjuk, hogyan segíthet a szülő a gyermeke pozitív megerősítésében.

A szülőnek kell észrevenni, ha szorong a gyermek - 5 tanács, ha a gyermek szorong- és a szülőnek is kell segítő kezet nyújtani.

5 tanács, ha a gyermek szorong

A szorongást komolyan kell venni. A szülő feladata, hogy észrevegye, ha a gyermek rosszul érzi magát a közösségben, vagy nem szeret óvodába, iskolába járni. Akár még szakember segítségére is szükség lehet.

A kreatív játék és a gyermek fejlődése

A kreatív játék és a gyermek fejlődése

A gyerekek fejlődését nagyban elősegíti a kreatív játék. Mutatjuk, hogyan!