Hogyan válasszunk játékot a gyerekeknek?

Kisgyerekes szülők ismerik a jelenséget, amikor a vendégségbe hívott rokonok, barátok a korábban megszokott üveg borok helyett egészen más jellegű ajándékokkal, plüssökkel, kisautókkal és egyéb különféle játékokkal a kezükben érkeznek.
Hogyan válasszunk játékot a gyerekeknek?

De ez csak az egyik összetevője annak az egésznek, aminek a végén a lakás egy hatalmas játszótérré változik, különféle játékkupacokkal. Akadnak olyan családok, ahol ez senkit nem zavar, míg máshol a szülők egy idő után játékstoppot hirdetnek, hogy ne gyűljön tele a lakás maximum néhány hónapig használatos tárgyakkal.

Minőség vagy mennyiség?

Ez nem is kérdés. Mindenképpen arra fókuszáljunk, hogy minőségi játékot találjunk, ami nem csak pillanatnyi örömet szerez, hanem némileg hosszabb távon is leköti a gyerekeket. Bár a legtöbb szülő szeretne mindent megadni a számukra, a túl sok játék egy idő után unalmassá válik a kicsiknek, míg ha néhány jó minőségű, szórakoztató darabbal rendelkezünk, az biztosan leköti majd őket, és képesek lesznek azokra igazán koncentrálni.

Mire figyeljünk?

Az a jó játék, ami megfelel a gyerekek életkorának, egy néhány hónapos baba figyelmét egészen más köti le, mint egy 2-3 éves gyerekét. A kisebbek fokozatosan kezdik felismerni a színeket, egyre izgalmasabbá válnak, a színes, a zörgő, csócsálható játékok, míg később a felfedezés helyett a készségfejlesztés kerül az előtérbe. Ezután következik az utánzás időszaka, ilyenkor kapnak egyre nagyobb szerepet a plüssállatok, a kisautók, azaz minden, aminek segítségével a hétköznapok bennük lecsapódott világát eljátszhatják. Egyre izgalmasabbá válnak a memóriajátékok, jöhetnek a logikai feladványok, ezeket már a család együtt is játszhatja.

Ezután jön az a szakasz, amikor már a szerepjátékok kerülnek előtérbe, ilyenkor a lovagoké, hercegnőké, űrhajósoké és egyéb különféle karaktereké a terep. Ekkor sem kell minden egyes csillogó kiegészítőt beszereznünk, rengeteg kreativitás van a gyerekekben, aminek érdemes teret engedni.

Szerző: Galambos Dániel

Fotó: Unsplash

Kapcsolódó cikkek

A kreatív játék és a gyermek fejlődése

A kreatív játék és a gyermek fejlődése

A gyerekek fejlődését nagyban elősegíti a kreatív játék. Mutatjuk, hogyan!

Sok gyereknek van különös szokása - A gyermekek és a különös szokásaik-, amit nagyobb korukra ki is nőnek.

A gyermekek és a különös szokásaik

A gyerekek felvesznek néha fura szokásokat. Nem kell ehhez különösebb érzelmi megrázkódtatás és trauma, hiszen ezek a cselekedetek a központi idegrendszer megnyugtatásában vesznek részt. Gond akkor van, ha a gyermeket valami olyan érzelmi, lelki, vagy fiz

Hogyan vigasztaljuk meg a gyermekünket?

Hogyan vigasztaljuk meg a gyermekünket?

A gyermek sok esetben szorul vigaszra. A szülő feladata az, hogy a gyermek lelki békéjét megteremtse. Mutatjuk, hogyan lehet ezt elérni.