5 jel, hogy a gyermek dühös

A düh egy olyan érzelem, amely teljesen egészséges. A felnőttek is szoktak dühöngeni, nincs ebben semmi kivetnivaló. A düh levezetése is fontos, azonban nem mindegy, hogy ezt hogyan, és miként tesszük meg. A gyermeki dühnek is mindig van valamilyen oka. A gyerekek is megérzik, ha nincs minden rendben a szülők között, de a gyászt, a veszteséget, az iskolai, óvodai kudarcot is düh formájában fejezik ki. Azok a gyerekek, akik még nem tudnak beszélni, vagy nem tudják még olyan jól kifejezni magukat szavakban és mondatokban, gyakran a dühöt veszik elő az eszköztárukból, hogy levezessék a bennünk lévő feszültséget. Mégis milyen jelei lehetnek a gyermeki dühnek? Mutatjuk, azt a 5 dolgot, ami dühöt válthat ki a gyermekben és, hogy ez miért is annyira zavaró.
5 jel, hogy a gyermek dühös

1. A gyermek sokat kiabál

Ez az egyik intő jele a gyermekben dúló mély érzelmeknek. A gyerek gyakran érezheti frusztráltnak magát. A frusztráció, az apró és a nagyobb dolgok miatt is kialakulhat benne. Amikor egy gyermek a szép szóra, de a magasabb hangvételre is dühvel reagál, akkor valószínűleg bántja valami, és addig, amíg ki nem derítjük, hogy mi nyomasztja, a legtöbb helyzetben dühösen fog reagálni mindenre.

2. Az életesemények és a verekedés

Sok esetben a felnőttek nem is gondolják, hogy a gyermek is észrevesz dolgokat. Egy megromlott házasság, egy elvesztett nagyszülő, egy testvért sújtó betegség, szintén dühöt válthat ki a gyermekben. Ilyenkor igazából egy nagyfokú rémület van benne, és ezzel nem tud mit kezdeni. Elképzelhető, hogy a negatív életesemények miatt dühös és ezért kerül verekedésbe az óvodában, vagy ezért vannak dühkezelési gondjai az iskolában. Egy mély beszélgetés nagyon sokat segíthet a probléma orvoslásában.

Családi magazin cikk közepi banner

3. A saját akarat érvényesítése

A gyerekek, kisebb korukban feszegetik a határaikat. Jellemző rájuk, hogyha szeretnének elérni, vagy megkapni valamit, akkor agresszíven viselkednek. Csapkodnak, verekszenek, csúnyán beszélnek, de az agressziót, önmaguk ellen is fordíthatják. Ezzel a viselkedéssel a saját akaratukat szeretnék érvényesíteni. Ha a szülő, végső kétségbeesésében enged a gyermeknek egy-egy ilyen dühös helyzetekben, hogy minél hamarabb vége legyen a zavaró színjátéknak, akkor valószínűleg sok időbe fog telni, míg a gyermeket megtanítja arra, hogy bizony nem mindig, és nem minden helyzetben történhet, amit ő szeretne. Márpedig a gyermeknek meg kell tanulnia a helyes viselkedési formulákat, hiszen nagyobb korában sem kaphat meg mindig, mindent.

4. Az érzelmi szabályozás sikertelen

Egy kétéves gyermektől talán még elfogadható, ha a padlón fekve hisztizik, vagy toporzékol, de egy hatéves gyermeknek már tudnia kell, hogy így nem lehet viselkedni. A gyermek ilyen kínos szituációkban maga is összezavarodik, és nem tudja, hogyan is viselkedjen. Ha a szülő, minden egyes nagyjelenetnél asszisztált a gyermekének, és azt erősítette benne, hogy ez a helyes viselkedés, akkor éppen itt az ideje elkezdeni az érzelmek szabályozásán dolgozni. Ha egyedül nem megy, szakember segítségét kell igénybe venni.

5. Összefirkált házi feladat és összetört játékok

Sajnos, a dühös ember sok esetben fordul nem csak önmaga, hanem a környezetében élők ellen is. Először csak szavakkal, majd tettekkel bántalmazza őket. Ily módon próbálja a benne tomboló dühöt levezetni. Azonban a gyermeknek meg kell értenie, hogy a viselkedése nem helyénvaló és amennyiben dühös, azt másként vezesse le. A szülőnek kell példát és mintát mutatnia, hogy milyen módokon tud úrrá lenni a gyermek a benne dúló haragon.

Kapcsolódó cikkek

A gyermek intelligenciáját meghatározza a születési sorrend

A gyermek intelligenciáját meghatározza a születési sorrend

A testvérek születési sorrendje nagyon sok mindent meghatároz. Mutatjuk is, melyek ezek.

A szülőnek a feladata - Miért tanítsuk meg a gyermekünknek, hogy a megbocsátás fontos? – hogy megtanítsa a gyermekének, a megbocsátás fontos és az életünk része.

Miért tanítsuk meg a gyermekünknek, hogy a megbocsátás fontos?

A gyereknek is meg kell tanulnia, hogy mennyire fontos a megbocsátás, hiszen haraggal a szívben, nem lehet élni. A harag ugyanis megbetegít. A cikkből kiderül, hogy miért is jó érzés kibékülni.

Sok gyereknek van különös szokása - A gyermekek és a különös szokásaik-, amit nagyobb korukra ki is nőnek.

A gyermekek és a különös szokásaik

A gyerekek felvesznek néha fura szokásokat. Nem kell ehhez különösebb érzelmi megrázkódtatás és trauma, hiszen ezek a cselekedetek a központi idegrendszer megnyugtatásában vesznek részt. Gond akkor van, ha a gyermeket valami olyan érzelmi, lelki, vagy fiz