Miért tanítsuk meg a gyermekünknek, hogy a megbocsátás fontos?

Bizonyára mindenki ismer olyan embereket a környezetében, akik hosszú hónapok, vagy évek múlva is képtelenek megbocsátani a közeli családtagjaiknak, a szomszédjuknak, a rokonaiknak. Ez a negatív viselkedés, hozzáállás borzasztóan kártékony, amennyiben a gyermek a saját családjában tapasztalja meg ezt a viselkedési formát. A gyermek azt fogja gondolni, hogyha valakivel konfliktusba kerülünk, akkor vesszünk vele össze, és itt le is van zárva a dolog. Ily módon soha, senkitől sem fogja azt megtanulni, hogy emberek vagyunk, tévedhetünk, de ezekre a hibákra, emberi bűnökre létezik egy varázsszó, egy humánus cselekedet és ez nem más, mint a megbocsátás. A cikkből kiderül, hogy miért is fontos, hogy a gyermek is megtanulja, mi is az a megbocsátás, és miért van ennek olyan fontos szerepe az életünkben.
A szülőnek a feladata - Miért tanítsuk meg a gyermekünknek, hogy a megbocsátás fontos? – hogy megtanítsa a gyermekének, a megbocsátás fontos és az életünk része.

Egy pozitív emberi cselekedet

A gyerekek gyakran összevesznek, majd kibékülnek, azaz képesek a megbocsátásra. Ez nem feltétlenül mondható el egyes felnőtt emberekről. Pedig a gyermeknek tudnia kell, hogy ő maga sem tökéletes, ő is lehet rossz passzban, követhet el hibákat, ami elősegítheti, hogy ebben az állapotban megbántson másokat. A gyermeknek el kell magyaráznunk, hogy a megbocsátás egy olyan emberi cselekedet, amellyel boldoggá tehetünk másokat és az örök haragnak semmi értelme, hiszen ez negatív érzelmeket generál, és akár még betegségeket is okozhat.

Családi magazin cikk közepi banner

Amennyiben a testvérek között alakul ki viszály

A testvérek gyakran összekapnak, megharagszanak egymásra. Ilyenkor is a szülőnek kell rendet tenni és első lépésként megbeszélni, hogy pontosan mi is a harag tárgya. A szülőnek pártatlannak kell lennie, hiszen ha mindig csak az egyik gyermeknek ad igazat, a másik gyermek jogosan érezheti magát kirekesztettnek és érezheti úgy, hogy őt nem szeretik a szülei, ami pedig táptalaja a testvérek közötti haragnak. A szülőnek arra kell törekedni, hogy a testvérek soha ne legyenek egymással haragban, sőt azt kell a gyerekeknek elmagyarázni, hogy az életben egy valakire mindig számíthatnak a szülőkön kívül, és ez a valaki nem más, mint a testvér, így a testvérek közötti haragnak nincs helye, annál inkább a megbocsátásnak.

Magyarázzunk és adjunk időt a gyermeknek

Minden gyermeknek – életkortól függetlenül – el lehet, és el is kell magyarázni, hogy a harag mennyire káros, hiszen nem csak bennünket betegíthet meg, de a harag mindent megmérgez maga körül. Ha a gyermek már nagyobb, és már érti is, hogy miért van szükség arra, hogy megbocsásson annak a személynek, aki esetleg meg is bántotta, adjunk neki némi időt, hogy feldolgozza, megeméssze a vele történteket és önszántából tegye meg a szükséges lépéseket a másik irányába, hiszen a megbocsátásnak a szívéből kell jönnie és teljesen őszintének kell lennie.

Kapcsolódó cikkek

5 készség, amelyre minden gyermeknek szüksége van

5 készség, amelyre minden gyermeknek szüksége van

A gyerekek készségeit, képességeit ki kell bontakoztatni és fejleszteni szükséges. Mutatjuk, hogy mik azok a készségek, amelyekre minden gyermeknek szüksége van, hogy jól boldoguljon az életben.

6 hasznos dolog, amit megtaníthatunk a gyermekünknek

6 hasznos dolog, amit megtaníthatunk a gyermekünknek

A gyermeknek, a szülő a mintaképe. A szülőnek ezért nem csak megtanítani szükséges dolgokat a gyermekének, de neki is úgy kell viselkednie, ahogyan azt a saját gyermekétől elvárja. Mutatjuk, mire taníthatja meg a szülő a gyermekét.

Az anyai szeretet hihetetlen előnyei

Az anyai szeretet hihetetlen előnyei

Hihetetlen előnyei vannak az anyai szeretetnek, mutatjuk is, melyek ezek.