Segítség! Introvertált a gyermekem!

Az emberek nem egyformák, így nem lehetetlen, hogy két extrovertált szülőnek, introvertált lesz a gyermeke. A befelé forduló, magányra vágyó gyermeket soha ne azonosítsuk a gyermekkori depresszióval. Teljesen normális, ha a gyermeket nem 10 gyerek társasága hozza lázba, hanem szívsebben olvasgat egyedül a szobájában.
Segítség! Introvertált a gyermekem!

Ne akarjuk megváltoztatni

A szülő először kétségbeesik, amikor már sokadjára is nagy harcot kell vívnia a gyermekével, mert ő nem akar a többi gyerekkel játszani, vagy nincs kedve a családdal nyaralni. Természetesen, nem az a megoldás, hogy a kisebb gyermeket otthon hagyjuk, de az sem jó, ha olyan dolgot erőltetünk a gyermekre, amihez egyáltalán nincs kedve. Ilyenkor mindig le kell magunkban pörgetni, hogy extrovertált személyként örülnénk annak, ha ezen túl mindig csak az lenne a szabadidős programunk, hogy a szobánkban kuksolva könyveket olvassunk. Egy befelé forduló gyermek sem örül annak, ha a szülei minden egyes nyaraláson idegen emberekhez csapódva szeretnék jól érezni magukat. Ha közösen is nyaral a család, el kell fogadnunk, hogy az egyik gyermekünk szívsebben üldögél egyedül a tengerparton, egy jó könyvvel a kezében, mintsem egy nagyobb csoporttal várost nézzen.

Értse meg a különbséget

Ahhoz, hogy elfogadjuk a gyermekünket olyannak, amilyen, meg kell értenünk, hogy mi a különbség az extrovertált és az introvertált személyiség között. Ne kudarcként éljük meg, ha a gyermekünk nem szereti a nagy baráti társaságot és a bulizás sem szerepel a bakancslistáján. Egész egyszerűen fogadjuk el, hogy ő ilyen, és segítsük abban, hogy ő se csodabogárként tekintsen magára, hiszen az introvertáltság nem büntetés, ettől nem lesz se jobb, se rosszabb ember attól, aki állandóan pörög és már a hiperaktivitás határát súrolja a viselkedésével.

Segítő kéz a gyermeknek

Ami másnak természetes, egy introvertált személynek a kínok kínját jelentheti. Amennyiben a gyermek jobban kedveli az egyedüllétet, néhanapján még akkor is szükség lehet arra, hogy nagyobb társaságba menjen, vagy valamilyen családi, baráti, vagy hivatalos eseményen vegyen részt. A szülőnek az a feladata, hogy felkészítse a gyermeket a közelgő eseményre. Ha a gyermek tudja, hogy mire számíthat, oldódik a szorongása, és nem fog előre rettegni, hogy mi vár rá. Az is jó megoldás, ha kicsit korábban érkeznek az adott rendezvényre, programra, így a gyermek felmérheti a terepet, és kicsit ismerkedhet a környezettel. Sok esetben már ez is segít a gátlásait leküzdeni.

Kompromisszum

Az introvertált gyermeket csak azért nem szabad, nem kell kihagyni a családi programokból, mert ő nem szereti a nyüzsgő tömeget. Ő is a család szerves része, nélküle, megbomlik a család egysége. A kompromisszumok azonban sok esetben segíthetnek átlendülni a nehézségeken. Ha a család esküvőre hivatalos, érjük el, hogy a gyermeknek is legyen kedve részt venni ezen az eseményen. Aztán meg lehet neki engedni, hogy vacsora után hazamenjen, vagy elvihetjük a nagyszülőkhöz, hogy az este további részét egy számára nyugodt, ismerős környezetben töltse. A család többi tagja pedig tovább élvezheti a bulit az esküvőn.

Kapcsolódó cikkek

A gyermek intelligenciáját meghatározza a születési sorrend

A gyermek intelligenciáját meghatározza a születési sorrend

A testvérek születési sorrendje nagyon sok mindent meghatároz. Mutatjuk is, melyek ezek.

A szülőnek kell észrevenni, ha szorong a gyermek - 5 tanács, ha a gyermek szorong- és a szülőnek is kell segítő kezet nyújtani.

5 tanács, ha a gyermek szorong

A szorongást komolyan kell venni. A szülő feladata, hogy észrevegye, ha a gyermek rosszul érzi magát a közösségben, vagy nem szeret óvodába, iskolába járni. Akár még szakember segítségére is szükség lehet.

Az anyai szeretet hihetetlen előnyei

Az anyai szeretet hihetetlen előnyei

Hihetetlen előnyei vannak az anyai szeretetnek, mutatjuk is, melyek ezek.