A kutya nem csak egyszerűen családtag, a gyermeki fejlődést is segíti

A gyerekek mindenféle ismeret nélkül szeretnének általában egy négylábú kiskedvencet. Többnyire egy kutyát. Vágynak arra, hogy egy kutyus legyen a barátjuk, szeretnének egy olyan négylábú családtagot, akiről gondoskodhatnak, akit szerethetnek, akivel az udvaron nagyokat játszhatnak. A szülők nem mindig örülnek egy ilyen ötletnek, pedig lehet, hogy nyitottabbnak kellene lenni, mivel a kutya nagyon is sokat tehet a gyermek fejlődése és egészségének megőrzése szempontjából
A kutya nem csak egyszerűen családtag, a gyermeki fejlődést is segíti

A kutya és a testmozgás

Manapság meglehetősen nehéz rávenni egy-egy gyereket, hogy a szabadban mozogjon. Azonban, ha a családban van egy kutyus is, sokkal könnyebben kimerészkedik a gyermek a szabad levegőre, hogy játsszon az udvaron a kutyussal, vagy néha megsétáltassa. A kisgyerekek mozgásfejlődésére hihetetlenül pozitívan hat a kerti, kutyával eltöltött szabadidő, játék. A kutyával történő futás, labdázás, bármilyen játék, nagyon jól fejleszti a gyermek motoros képességét. Ez egy hihetetlen jó testmozgás is, ami jól is jön a többórányi ülés után. A testmozgás nagyon sok betegség megelőzésében is segít.

A gyermek immunrendszere megerősödik

Az aktív időtöltés, akár egy kis futkározás a kutyával az udvaron, segít az immunrendszer megerősítésében. De nem csak a testmozgás erősíti a gyermek immunrendszerét, hanem a kutya is. Tanulmányok számoltak be ugyanis arról, hogy azoknak a gyerekeknek jóval fejlettebb az immunrendszerük, akik születésüktől kezdve kutyák társaságában töltötték az idejük jelentős részét, azaz, amelyik családban kutya is él, ott a gyermek immunrendszere jóval fejlettebb, mint ahol a gyermek közelében sohasem élt semmilyen háziállat.

A betegségek öröklődnek, mégpedig genetikailag. Amennyiben az egyik szülő allergiás, úgy nagy az esélye, hogy a gyermek, vagy valamelyik gyermek is szenvedni fog allergiától. Azonban a kutatási eredmények azt mutatják, hogy a gyermek nem feltétlenül örökli a szüleitől az allergiát, ha kutya is él a családban.

A gyerekek körében gyakori bőrbetegség az ekcéma. Még erre a bőrbetegségre is sokkal kevesebb az esélye annak a gyereknek, akinek a közelében kutyus is él.

Nem csak a testi egészség lesz jobb

Ha kutya is él a családban, az nem csak a gyermek testi egészségére hat, hanem a kognitív és a mentális fejlődésére is. A gyermek nagyon sok szeretetet kaphat egy kutyától, ami érzelmi stabilitást kölcsönöz neki és sokkal kevésbé lesz hajlamos a depresszióra, mint az a gyermek, ahol a családban nincs ilyen kis kedvenc.

A kutya, mint terápiás állat

A kutya nagyon jó szolgálatot tesz a gyerekek terápiájában. Az autizmusban szenvedő gyerekeknél például csökkenti a depresszió tüneteit és a szorongást. Ezek a gyerekek egy kutya társaságában sokkal nagyobb hajlandóságot mutatnak új dolgok megtapasztalására. A kutyus ösztönzi a verbális kommunikációt, és a társadalmi interakciót is.

Az ADHD, azaz a figyelemzavaros – hiperaktivitási zavar is egyre gyakoribb a gyerekeknél. A kutya azonban egy ADHD-s gyermek esetében is sokat segíthet. Többek között csökkenti a depresszió tüneteit, segít az energia levezetésében, a nagyobb koncentráció kialakításában. A négylábú csökkenti a stresszt és lehetetlenné teszi, hogy a gyermek elszigetelődjön, hogy bezárkózzon a saját kis világába.

Kapcsolódó cikkek

A meditáció a gyerekeknek is hasznos?

A meditáció a gyerekeknek is hasznos?

Ma már kutatások is igazolják, hogy mennyire fontos szerepe van a meditációnak a gyermek egészségének szempontjából.

A családok együtt is mozoghatnak - Fitnesztippek családoknak

Fitnesztippek családoknak

A sport mindenkinek jót tesz. Nem csak a testtel, a lélekkel is csodákat művel. A családoknak javasolható a közös mozgás, nem csak a testi egészség érdekében, hanem a szorosabb családi kötelék kialakítása miatt is.

Hogyan állítsuk meg az időt?

Hogyan állítsuk meg az időt?

Természetesen, nem lehet megállítani az időt, viszont rajtunk múlik, hogy mennyi időt töltünk a gyermekünkkel. Az idő, hamar elrepül és az sem mindegy, hogy a gyermekünk, hogyan gondol a gyerekkorára. Mutatjuk, hogy miért töltsünk sok időt a gyermekünkkel