Nem csinál butaságot?

Nehéz elengedni egy hétre.
Nyári tábor 2023 - Elengedjem a gyerekem? Nem csinál butaságot? - Tábor 2023 - Gyerektábor 2023

Vajon tud vigyázni magára? Lesznek barátai? Nem csinál butaságot? Felhív, ha baj van? Szülőként kétségekkel tölthet el a megfelelő nyári tábor kiválasztása is. Szakemberek szerint azonban a táborozás fejlesztő potenciálja a gyerekeknek csak előnyére válhat. Az iskolai szünidő tartalmas eltöltése minden évben felér egy logisztikai bravúrral: bírja-e a nagyi a strapát, mikor találkoznak a barátok, megyünk-e nyaralni, mire futja a családi kasszából? Mindezek tetejébe idén is sok szülő kénytelen volt kivenni szabadságait a koronavírus-járványhoz köthető korlátozások miatt, érdemes tehát mielőbb jelentkezni valamelyik táborba, mivel a megszokottnál hamarabb betelnek a helyek.

De hogyan érzi magát a gyerek?

Mindenki másként kapcsolódik a közösséghez. A táborok lényege az együtt megélt élményekben rejlik, és hatást gyakorol a személyiségfejlődésre. Van, aki zárkózottan érkezik, idővel azonban teljesen feloldódik, míg más számára nem jelent problémát a kapcsolatépítés. Az is előfordul, hogy valaki szeret irányítani, és kevésbé tud csapatban dolgozni. Egy jó tábor minden résztvevőt külön személyiségként kezel, ugyanakkor ügyesen integrál is. Nem korlátozza a szabadságot, csak egyértelműen kijelöli a határokat. Fontos, hogy gyermekeiddel együtt válasszátok ki a megfelelő helyszínt. (Biztosan hallottál már rémtörténeteket üvöltöző sportoktatókról és silány menzakosztról.)

Bármit is tapasztalnak abban az egy-két-három hétben, emlékezni fognak rá – ezért is fontos, hogy jó élményekkel térjenek haza. Ne csak eltöltsék valahogy az idejüket, „kibekkeljék” az iskolakezdésig tartó időt, hanem olyan kalandokkal gazdagodjanak, amelyek hozzájárulnak kezdeményező-, kommunikációs készségük és alkalmazkodóképességük fejlesztéséhez.

Hozzáértői kezekben

A táboroztatás egy szakma. Nem abból áll, hogy napközis tanárok egész nap csendkirályt játszatnak, vagy kiképzik a lurkókat; ez egy pedagógiailag és pszichológiailag fejlesztő potenciállal bíró foglalkozás, megfelelő program és szakmai gárda szükséges hozzá. A csapatjáték képes növelni az önbizalmat, a közösséghez tartozás érzése pedig biztonságot nyújt a szülőktől külön töltött időszakban is.

Nem mindegy azonban, milyen alapon szerveződik a közösség, és hogyan kell a gyermeknek idegen környezetben megértetnie magát. Az ő szempontjából előnyösebb, ha a rendszer szerveződik az egyén köré, és nem fordítva. A tábor egyfajta prototípus-valóság, amelyben a fiatalok megalkothatják saját törvényeiket, illetve kipróbálhatják a társadalomról alkotott elképzeléseiket. Egy biztos: habár közös a döntés, a szülő felelőssége körültekintően kiválasztani a megfelelő tábort. Egyrészt olyat, amelynek tematikája lefedi az érdeklődési körét, másrészt amelyről jó visszajelzéseket olvastok.

A pluszóvintézkedéseket leszámítva az idei helyzet sem különbözik sokban az előző évek gyakorlatától. Érdemes olyan szervezetet választani, amelyik nyíltan kommunikál a járvánnyal kapcsolatos szabályokról, és amelynek elegendő tapasztalata és eszköze áll rendelkezésre ahhoz, hogy be is tartassa azokat.

A PEOPLE TEAM 32. éve szervez nyári táborokat. Habár eddig is odafigyeltek a higiéniai szabályokra, most még tovább bővítették egészségügyi csomagjukat, amiről honlapjukon lehet bővebben olvasni. A PT-tábori turnusok a következők: július és augusztus, a pontos napokat lásd a tábor honlapján.

Chripko Lili

Kapcsolódó cikkek

A gyermekünk és a barátai. Hogyan ismerjük meg őket?

A gyermekünk és a barátai. Hogyan ismerjük meg őket?

A gyerekek, egy bizonyos kor után már egyre több időt töltenek a barátaikkal. nyugodtak csak abban az esetben lehetünk, ha jó kapcsolatot ápolunk a gyermekünkkel, hiszen ekkor biztos, hogy a gyermek semmi őrültséget nem követ el a barátaival.

Kreatív tevékenységek - 5 benti tevékenység kisebb gyerekekkel – esős időre.

5 benti tevékenység kisebb gyerekekkel

Amikor odakint esik az eső, akkor a gyerekek sokat nyűgösködnek. A kreatív játékokkal azonban nagyon hasznosan telik az idő és még csak nem is kerülnek sokba, viszont a családtagokat nagyon jól össze tudják kovácsolni.

7 mód a családi összetartás javítására

7 mód a családi összetartás javítására

A családi összetartás nagyon lényeges, hiszen sok gondon és problémán átsegíthet bennünket. Hogyan javíthatunk a családi összetartáson? Mutatjuk!