A játékterápia 4 előnye

Minden szülő arra vágyik, hogy a gyermekének ne legyenek viselkedési problémái, vagyis, hogy mindig, minden tökéletesen működjön. Természetesen, ez nem megvalósítható, hiszen a gyermekkel történhetnek olyan dolgok, amelyek kizökkentik őt, és a lelke akár még sérülhet is, amennyiben valamilyen traumatikus élményt kell átélnie. Egy gyermek akkor is megérzi, ha gond van a szülei kapcsolatával, ha még nem tud beszélni, vagy nem osztjuk meg vele a családi problémákat és gondokat. Egy válás, egy haláleset, egy költözés is okozhat a gyermeknek olyan lelki sérülést, amikor szakember segítségére lehet szükség, hogy minden olyan legyen, mint régen. A játékterápia nagyon sokat segíthet az érzelmek feldolgozásában. A terapeuta, a játék során segít a gyermeknek, hogy túljusson a nehéz életszakaszon és, hogy a gyermek sem fizikailag, sem pedig érzelmileg ne sérüljön. Mutatjuk a játékterápia 4 előnyét.
A játékterápia 4 előnye

1. A játékterápia és a gyermek magatartása

Előfordul, hogy a családban történt tragikus esemény, hatással lesz a gyermek viselkedésére. Hiszen egy kedves személy halála, apa, vagy anya elköltözése, a kistestvér betegsége, mind-mind nyomot hagy a gyermek lelkiállapotán. A játékterápia egy nagyszerű lehetőség arra, hogy a gyermek szembesüljön a játék során a saját viselkedésével és azok következményeivel. A terapeuta abban tud segítséget nyújtani, hogy pozitív irányba formálja a gyermek nemkívánatos viselkedését, azért, hogy a gyermek megértse, hogy a magatartása negatív hatással lehet másokra. Ez például akkor fordulhat elő, ha a gyermek a viselkedésével lelkileg vagy fizikailag bántalmaz másokat.

2. A döntéshozatal és a készségek, képességek fejlesztése

A gyerekek még nem képesek önálló döntéseket hozni, sok esetben szorulnak a szülők segítségére. Azonban, ahogy nő a gyermek, úgy egyre több teret kell adnunk neki, hiszen meg kell tanulnia, hogy az önállóság fontos, és nem azért engedjük el néha a kezét, vagy engedjük egyre több alkalommal, hogy szabadon döntsön, mert már nem szeretjük. Éppen ellenkezőleg. Azt szeretnénk látni, hogy egyedül is képes fontos döntések meghozatalára, és majd egyszer nélkülünk is képes lesz az önálló életvitelre. Az életben történhetnek olyan események is a gyermekkel, amikor úgy érezheti, hogy ő nem dönthetett az adott kérdésben. Ilyen lehet a szülei válása. A játékterápia ennek a traumának a feldolgozásában is sokat segíthet.

Családi magazin cikk közepi banner

3. Az érzelmek kifejezése

Egy kisebb gyermek még nem rendelkezik olyan bő szókinccsel és komplett nyelvismerettel, hogy el tudja mondani, ki tudja fejezni az érzelmeit. Ha valami olyan dolog történik vele, ami bántja, akkor beszéd hiányában, a viselkedésével fejezi ki, hogy valami nagyon fáj neki, valahogy nem érzi jól magát. Lehet, hogy sokat fog sírdogálni, vagy gyakran lesz szomorú, de az is lehet, hogy a korábban szobatiszta baba éjszakánként ismét bepisil, vagy szorongó lesz, vagy nem szeret közösségben lenni. A terapeuta a játékok segítségével kommunikál a gyermekkel. A terápia segít a gyermekben dúló érzelmeket feltárni, és ez lehetővé teszi, hogy a gyermeket nyomasztó gondok mihamarabb megoldódjanak.

4. A szociális kapcsolatok megerősítése

A gyerekek sok esetben olyan élményekkel szembesülnek, amelyekkel nem tudnak mit kezdeni. Sajnos, sok gyermek bántalmazására is egy –egy ilyen terápia során derül fény. Viszont nem csak akkor segíthet a játékterápia, ha a gyermeket bántják, hanem amikor ő bánt valakit. A terápia segít szembesíteni a gyermeket azzal, hogy a viselkedésével megbánthat másokat, fájdalmat okozhat másoknak. A terápia segíthet, hogy a gyermeknek fejlődjenek a szociális készségei, hogy fejletteb szintre lépjen az empátiája, és ezzel a társadalomban, a környezetében és a családjában is jobban érezze magát és jobbak legyenek a kapcsolatai.

Kapcsolódó cikkek

A gyermek csak úgy lehet önálló - Engedd a gyermekedet az önállóság útján lépegetni -, ha nem óvjuk még a széltől is.

Engedd a gyermekedet az önállóság útján lépegetni

A gyermeknek tiszteletben kell tartanunk az autonómiáját, hagynunk kell, hogy mihamarabb önállóvá váljon. Mutatjuk is, hogy mit is tehetünk ennek elérése érdekében.

Milyen módszerekkel segítsük a gyermeket olvasni?

Milyen módszerekkel segítsük a gyermeket olvasni?

Az olvasást nem minden gyermek szereti, de a szülő ezt is megkedveltetheti a gyermekével, hiszen az olvasás során olyan alapműveltségre tehet szert, amelyet soha, senki sem vehet el tőle. Az olvasás nem csak szórakoztat, de fejleszti az agy működését is.

Élmény a gyerekkel közösen olvasni

Élmény a gyerekkel közösen olvasni

A gyerekkel történő közös olvasás, a szülő és a gyermek számára is élmény. Tippeket adunk a közös olvasáshoz.