A házimunka és a család

A háztartás vezetése nem is olyan egyszerű feladat, hiszen ma már nagyon ritka az a család, ahol ne dolgozna mind a két szülő. Ott, ahol 2, vagy esetleg több gyermek is él a családban, nagy logisztikát és szervezést igényel a bevásárlás, a vacsorakészítés és a házimunka felosztása. Hiszen munka mellett, nem lehet elvárni, hogy mindezt egyetlen személy, vagyis az édesanya végezze. Szükség van arra, hogy a családtagok megosszák egymás között a feladatokat, hiszen, ha csak egyetlen személy vállára nehezedik minden teher, az először csak stresszt okoz, később azonban akár komoly betegségek is kialakulhatnak. A cikk néhány ötletet ad arra vonatkozóan, hogyan is lehet megosztani a család tagjai között az egyes feladatokat.
A szülők és a gyerekek - A házimunka és a család – közösen osszák fel a házimunkát.

Már egészen kicsi kortól meg kell tanítani a gyermeknek, hogy rend a lelke mindennek

Azok a gyerekek, akik egészen kicsi koruktól megtanulják, hogy maguk után tegyenek rendet, pakoljanak össze, nagy korukra teljesen természetessé válik, hogy besegítenek a házimunkába. Hogyan osszuk el a feladatokat? Először is apának és a fiúgyermeknek is be kell kapcsolódni a feladatok elvégzésébe. Nem lehet, hogy csak az édesanya és a lánygyermek végez minden egyes feladatot. Mindig olyan házimunkát szükséges a gyerekekre bízni, amely az életkorukkal összeegyeztethető. Egy kétéves gyermek is el tudja maga után pakolni a játékokat, az ötéves gyermek segíthet összehajtogatni a ruhákat, a nagyobbak pedig komolyabb feladatokat is vállalhatnak, mint például a mosogatás, a porszívózás, de akár egy-két étel elkészítését is magukra vállalhatják, hiszen ez is segíti őket, hogy minél hamarabb önállóvá váljanak.

Családi magazin cikk közepi banner

A lista és a megbeszélés sokat segít

Amennyiben a család tagjai nem tudnak megegyezni, hogy ki, mikor és milyen házimunkát végezzen, akkor jól jöhet egy heti terv, amelyben részletesen rögzítjük, hogy kinek, mi az adott feladata az aktuális héten. A házimunkákat lehet váltogatni is, azaz egyes házimunkákat ne csak egyetlen személy végezzen, hanem az egyik héten az egyik családtag, míg a másik a héten a másik. Persze az lenne a legideálisabb, ha mindenkinek lenne egy kedvence, és így gyorsan túl lehetne az egészen lenni, de a cél az, hogy a gyerekek mindenféle házimunka elvégzéséhez értsenek valamennyire.

Járjon büntetés is

Amennyiben valaki elfelejti a rá bízott munkát elvégezni, úgy legyen szankció is, hogy többé ez ne forduljon elő, hiszen így mindig találhat valami kifogást, hogy éppen miért nem végezte el a rá bízott házimunkát. A következő héten kapjon az illető egyel több feladatot, így biztos, hogy nem fog elfeledkezni arról, hogy milyen kötelességei is vannak otthon.

Kapcsolódó cikkek

Utazás Harry Potter mágikus világába - Harry Potter stúdió túra - irány London!

Utazás Harry Potter mágikus világába

A Warner Bros Studios minden muglit és filmrajongót elvarázsol. A legújabb attrakció Gringotts varázsbankja

A játékterápia 4 előnye

A játékterápia 4 előnye

Néha a gyerekek is kiborulnak. Hiszen annyi negatív történhet a családban, amely mély nyomot hagy a gyermek lelkiállapotán. Ilyenkor segíthet a játékterápia. Mutatjuk, hogyan!

7 mód a családi összetartás javítására

7 mód a családi összetartás javítására

A családi összetartás nagyon lényeges, hiszen sok gondon és problémán átsegíthet bennünket. Hogyan javíthatunk a családi összetartáson? Mutatjuk!