Az olvasás ösztönzése

Szerencsére, ma már egyre többen és egyre nagyobb élvezettel olvasnak, azaz nem tartják kényszernek ezt a szabadidős tevékenységet. A szülőkön nagyon sok múlik, hiszen ha otthon sok könyv van, és a szülők is előszeretettel olvasnak, akkor nagyobb lesz az esélye annak, hogy a gyerekek is szeretnek majd olvasni. Az olvasás az egyik leghasznosabb szabadidős tevékenység, hiszen gyerekeknél fejleszti a szókincset, de a nyelvi és a társadalmi készségek is nagy fejlődésen esnek át, ha valaki rendszeresen olvas. Az olvasásnak nagyon sok pozitív hatása van. Az olvasás, pontosabban a gyermekkel való közös olvasás, elősegíti a szülő és gyermek közötti kötődés kialakulását és megerősítését. Azoknak a gyerekeknek, akiknek kicsi koruktól sokat olvastak a szülők, sokkal jobban ki tudják fejezni magukat, azaz a kommunikációs készségük is fejlődik. Az olvasással nem csak a gyermek fantáziáját, hanem a kreativitását is fejlesztjük. Hogyan ösztönözhetjük a gyermekünket, hogy olvasson, hogy még többet olvasson, és a könyveket részesítse előnyben, sok más dologgal szemben? A cikkben, ezzel kapcsolatban olvashatsz információkat.
Az olvasás ösztönzése - A szülő és a gyermek közös olvasása megerősíti a köztük lévő szeretetköteléket

1. Válasszunk érdekes könyveket!

Ahhoz, hogy a gyermekünket motiválni tudjuk az olvasásra, fontos, hogy érdekes, izgalmas, letehetetlen könyveket válasszunk számára. Az érdeklődését csakis úgy tudjuk fenntartani az olvasással kapcsolatban, ha ő választhatja ki az elolvasni kívánt könyveket, ha olyan könyveket olvashat, amelyek valóban érdeklik.

2. Kisgyerekeknek képeskönyv

A kisebb gyerekeknek válasszunk olyan könyveket, amelyek sok képet, illusztrációt tartalmaznak. Az is fontos szempont, hogy egyszerű legyen a nyelvezete, könnyen érthető legyen, hiszen ebben az esetben lesz érdekes a gyermek számára és még így is fejleszti a gyermek szókincsét. Lényeges, hogy könyvválasztáskor mindig vegyük figyelembe a gyermek életkorát is.

3. Szakítsunk az olvasásra időt

Lehet, hogy egy nap csupán 10 szabad percünk van, de miért ne szánhatnánk ezt a kevés időt is az olvasásra? Ha hetente csak félóránk van arra, hogy olvassunk, akkor olvassunk annyit. Nem szabad kifogásokat keresnünk. Sem a gyerekeknek, sem a felnőtteknek, hiszen az olvasás segít ellazulni és kicsit kiszakítani bennünket a hétköznapokból, amire a legtöbb embernek szüksége is van.

4. Legyünk példa a gyermekünknek

Az a család, ahol nincs könyv, ahol a szülők nem szeretnek olvasni, ott a gyermeknek sem lesz késztetése arra, hogy olvasson. Ha azonban a szülő sok könyvet olvas és élvezi is az olvasást, nagy valószínűség szerint a gyermek is ezt a példát fogja követni.

5. Az olvasás legyen egy családi esemény, egy rituálé

Amennyiben a gyermek azt látja, hogy a szülők hétvégén élvezettel kucorodnak a kanapéra, hogy olvassanak, netalántán egy olvasósarok is van a lakásban kényelmes székkel, pléddel, egy kis asztalkával, akkor a gyermeknek is természetes lesz, hogy akar majd egy ilyen olvasósarkot, és számára is egy kedvelt tevékenység lesz az olvasás.

6. Találja ki a gyermek a történet végét

Amikor még kicsi a gyermekünk, és mi, szülők olvasunk neki esténként mesét, akkor hagyjuk, hogy a gyermek befejezzen egy-egy történetet. Ezzel sok készséget fejlesztünk. Ezzel a módszerrel fejlődik a gyermek szókincse, a kommunikációs készsége, a kreativitása, a képzelete, a kritikus gondolkodása. Miután a gyermek elmesélte nekünk a maga verzióját, úgy mi is elmesélhetjük neki a mese valódi befejezését. Ez nem csak készségek és képességek fejlesztésére kiváló, de egy remek móka is lehet gyermek és szülő számára egyaránt.

Kapcsolódó cikkek

A szervezettség megoldása - A család és az időbeosztás a szülők feladata.

A család és az időbeosztás

A családokban nagy szerepe van a tervezésnek és a szervezésnek. Ebben segítségükre lehet a digitális naptár, vagy a falra rögzíthető fali naptár, amelyen mindig kihúzhatjuk a már nem aktuális információkat, illetve új programokat is könnyedén a naptárra í

5 motivációs tipp lusta gyermek esetén

5 motivációs tipp lusta gyermek esetén

A kamaszokkal nem olyan egyszerű bánni, főleg, amikor a lustaságuk kerül előtérbe. Megfelelő programokkal és motivációs elemekkel kirángathatjuk őket a semmitevés világából.

6 időspóroló tipp elfoglalt mamiknak

6 időspóroló tipp elfoglalt mamiknak

Az anyukáknak nagyon összeszedettnek kell lenni, hogy egy napba, minden munka és tevékenység beleférjen. A szervezettség fontos. A cikkel, ebben próbálunk segítséget nyújtani.