Hogyan és mikortól segítsen a gyermek a házimunkában?

A gyermeki tanulás része az is, ha a gyermeket bevonjuk a házimunkába. Már egészen kicsi korától hagynunk kell, hogy segítsen, hiszen így lesz majd belőle önálló felnőtt. Mégis milyen eszközöket vethetünk be, hogy a gyermek, akár magától is részt vegyen a házimunka elvégzésében? Ehhez adunk tippeket!
A szülőnek nem szabad túlféltenie a gyerekét – hogyan és mikortól segítsen a gyermek a házimunkában? – bátran adhatunk neki otthoni feladatokat is.

Házimunka és játék

A gyermek akkor lesz motivált a házimunka elvégzésében és abban, hogy a segítségünkre legyen egy-egy ebéd elkészítésénél, vagy mosogatásnál, ha már egészen kicsi korában megszerette a házimunkához kapcsolódó tevékenységeket. És hogyan szerettessük meg a gyermekkel a porszívózást, a ruhák hajtogatását, vagy éppen a zöldségaprítást? Úgy, hogy játékosan vonjuk be a feladatok elvégzésébe. Amennyiben azt látja a gyermek, hogy mi sem leszünk idegesek egy-egy házimunka elvégzésétől, akkor ő is nagyobb kedvvel áll neki a süteményszaggatásnak, vagy a felmosásnak.

A jutalom itt is fontos

A kisgyermeket, jutalmazással is lehet tanulásra motiválni. A házimunkánál sincs ez másként. Nem drága ajándékokra és nem pénzre kell itt gondolni, hanem apróságokra. Például átmehet a barátjához játszani, ha letörölgeti az ajtókat, vagy este két mesével többet olvasunk neki, ha segít a pogácsakészítésben. A gyerekeknek mindig az életkoruknak megfelelően kell a házimunkával kapcsolatos feladatokat kiosztani. Egy kétéves is el tudja már pakolni a játékait, viszont a kamasznak nem elegendő, ha csak a saját szobáját tartja rendben.

A monotonitás, lohasztó

Fentebb volt róla szó, hogy mindig figyelembe kell vennünk a gyermek életkorát, amikor valamilyen otthoni feladatot adunk neki. Ha mindig csak ugyanazokat a házimunkákat végeztetjük el a gyermekkel, akkor előbb-utóbb meg fogja azt unni. Ahogy nő a gyerek, úgy lehet egyre több feladatot is rábízni, illetve itt is figyelembe kell venni, hogy milyen munkát szeretne a gyermek végezni, hiszen mi, felnőttek sem rajongunk minden egyes házimunkáért, így a gyermeknek is lehet kedvence.

Dolgozzunk együtt

A gyermeket azzal is motiválhatjuk a házimunka elvégzésére, ha a családban mindenkinek van saját feladata. Nem várhatjuk el, hogy port töröljön, ha mi kényelmesen elnyúlva olvasgatunk a kanapén. Legyen egy kijelölt idő minden héten, amikor a család együtt takarít, így egyrészt sokkal könnyebben telik az idő és mindenkinek jobb lesz a hangulata, ha nem csak egyetlen személy tesz azért, hogy szép rend és tisztaság legyen otthon.

Időre végezni

Biztos ismerős minden szülőnek az a szituáció, amikor szólunk a kamaszunknak, hogy vigye le a szemetet. Kérjük egyszer, kérjük kétszer, harmadjára pedig egy nagy sóhaj kíséretében, mi magunk visszük azt le. A házimunka elvégzésére meg kell adni egy időintervallumot a gyermeknek, amely alatt mindenképpen elvárjuk tőle, hogy végezzen a kijelölt feladatokkal. Így elkerülhetjük az idegőrlő, majd megcsinálom válaszokat, amelyeket sorozatosan kapunk tőle a mikor csinálod meg kérdéseinkre.

Kapcsolódó cikkek

Fontos, hogy együtt is töltsünk időt a gyermekünkkel - Hogyan töltsünk több időt a gyermekünkkel?- hiszen megerősíti a szülő-gyermek kapcsolatot.

Hogyan töltsünk több időt a gyermekünkkel?

A gyermekkel együtt töltött időnek nagyon fontos szerepe van, hiszen a szülő és a gyermek közötti kapcsolat, a közös élmények és emlékek mind-mind segítik a gyermeket, hogy kiegyensúlyozott, felnőtt ember váljon belőle. Mutatunk néhány példát, mit is csin

A szervezettség megoldása - A család és az időbeosztás a szülők feladata.

A család és az időbeosztás

A családokban nagy szerepe van a tervezésnek és a szervezésnek. Ebben segítségükre lehet a digitális naptár, vagy a falra rögzíthető fali naptár, amelyen mindig kihúzhatjuk a már nem aktuális információkat, illetve új programokat is könnyedén a naptárra í

A lelki és érzelmi biztonság megteremtése - Tanulósarok a gyereknek – a szülő kiemelt feladata.

Tanulósarok a gyereknek

A gyerekek nem szeretik maguk körül a káoszt. A rend, a szervezettség, lelki és érzelmi biztonságot nyújt számukra, éppen ezért nagyon fontos, hogy mi, szülők meg is teremtsük ezt. Mutatunk néhány ötletet, hogyan!