5 lépés a gyermek ösztönzésére

A gyerekek folyamatosan változnak. Elkezdenek dolgokat, majd abba is hagyják azokat. A szülőnek sok esetben kell a saját gyermekét motiválni arra, hogy megtegyen bizonyos dolgokat, vagy, hogy változtasson a viselkedésén, a hozzáállásán. Mivel motiválhatjuk a gyermekünket? Mutatjuk az 5 legfontosabbat!
5 lépés a gyermek ösztönzésére

1. Hagyjunk szabad választást

Nagyon lényeges, hogy a szülő támasza legyen a saját gyerekének. Azonban, egy idő után kénytelenek vagyunk egy kicsit lazítani a gyeplőn, hiszen a gyermek csak akkor, és csak abban az esetben tanul önállóságot, ha nem minden esetben tartjuk kontroll alatt. Ezzel a lépésünkkel bizalmat is szavazunk neki és ezzel is ösztönözzük, hogy egyre jobb és ügyesebb legyen. A kisiskolás gyermeknek segíthetünk házi feladatot írni, de egy idő után hagynunk kell, hogy saját tanulási tapasztalatokat szerezzen és az önálló tanulást szükséges támogatnunk.

2. A jutalmazás szerepe

A gyermeket jutalmazással is motiválhatjuk. Sőt, ez az egyik legjobb eszköz arra, hogy a gyermeket ösztönözzük egy-egy feladat elvégzésére. Már az iskolában is megtanulják, ha megfelelően elvégzik a feladatukat, akkor ezért piros pont, vagy ötös jár. Miért ne motiválhatnánk mi is a gyermekünket valami olyan dologgal, amivel örömet okozunk neki? Nem kell nagy dolgokra gondolni. A szeretet kimutatása és egy simogatás is jutalomnak számít, azonban a gyermeket nem lehet ezek megvonásával „büntetni”. A gyermeket nem büntetni kell, hanem nyíltan kell vele kommunikálni. Ennek van igazán haszna, nem a büntetésnek.

3. A beszélgetés

A beszélgetés az egyik legfontosabb alappillére gyermekünk motivációjának. A gyermeknek nem elég csak azt mondani, hogy írja meg a leckét, azt is el kell magyarázni, hogy erre miért van szükség. Vagy a kamasznak sem elegendő megtiltani, hogy elmenjen egy olyan buliba, aminek a gondolatától is rosszul vagyunk, hanem le kell vele ülni, és át kell vele beszélni az adott buli veszélyeit. Lényeges, hogy a kamasz érezze, nem tiltunk, nem azt akarjuk, hogy a mi szabályaink szerint éljen, hanem tudnia kell, hogy szeretjük és aggódunk érte. Igaz, nem könnyű egy kamasszal szót érteni, de nem is lehetetlen. Ha a gyerek érzi, hogy valóban érdekel bennünket a gondja és az élete, akkor könnyebben meg fog nyílni, mint gondolnánk.

4. A választás szabadsága

A gyerek akkor fog jó döntéseket hozni a jövőben, ha addig elkövet egy-két hibát. Motiválni úgy is tudjuk őt, ha hagyunk neki némi szabadságot. Néha engedni kell őt dönteni, hiszen a saját döntései is ösztönzőleg hatnak majd rá. Ha ő úgy határoz, hogy nem tanul a másnapi dolgozatra, akkor hagyjuk pihenni. Majd észbe kap, ha rossz jegyet kap, és a jobb érdemjegy érdekében, saját magát is képes lesz motiválni a tanulásra.

5. Ne várjunk csodát

A gyermek folyamatosan fejlődik. Ebben a fejlődésben kell a szülőnek őt támogatnia. A gyermeket csakis úgy tudjuk motiválni és egy-egy úton terelni, ha tisztában vagyunk a képességeivel és a készségeivel. Hiába akarjuk, hogy a gyermekünk sportoló legyen, ha szíve szerint a nap 24 órájában csak olvasna és mindenféle sport hidegen hagyja. Az ösztönzés csak akkor lehet sikeres, ha ismerjük a saját gyermekünket.

Kapcsolódó cikkek

A tinédzsereket nem könnyű nevelni - 4 tanács tinédzserek neveléséhez – de azért vannak jó és megbízható módszerek.

4 tanács tinédzserek neveléséhez

A tinédzserek nevelése nem mindig bizonyul egyszerű és könnyű feladatnak. Néha bezárkóznak, és nem engednek magukhoz közel, néha viszont nagyon is kitárulkoznak. Egyetlen kulcs létezik hozzájuk, ez pedig nem más, mint a szeretet.

4 dolog, amivel elfoglalhatja magát a gyermek, míg a szülő dolgozik

4 dolog, amivel elfoglalhatja magát a gyermek, míg a szülő dolgozik

A távmunkában, az otthon dolgozó szülőnek nagy dilemma, hogy mivel kösse le a gyermeke figyelmét, amíg ő dolgozik. A legnagyobb problémát a gyermek betegsége jelentheti, hiszen a szülőnek ilyenkor is muszáj dolgozni. Mutatunk néhány ötletet, amely talán s

Hogyan adjuk okosan a zsebpénzt?

Hogyan adjuk okosan a zsebpénzt?

A gyerekeknek osztott pénz kapcsán sok kérdés merül fel.