Nem mindegy, milyen hangnemben beszélünk a gyerekünkkel

A szülő-gyermek kommunikáció nagyon lényeges, hiszen, ha a szülő és a gyermek gyakran, és tartalmasan beszélgetnek, az meghatározó lehet a szülő-gyermek kapcsolat szempontjából. Ahhoz, hogy a gyermek bátran és félelmek nélkül ránk bízza a titkait, és megossza velünk a problémáit, arra is szükség van, hogy bizalom alakuljon ki a szülő és a gyermek között. Ehhez azonban az kell, hogy a szülő ne babusgassa túl a gyermekét, de az állandó – sőt a semmilyen – ordibálás sem jó megoldás. Mutatjuk, hogyan érdemes beszélni a gyermekkel, hogy meg is hallgasson bennünket.
Még az sem mindegy - Nem mindegy, milyen hangnemben beszélünk a gyerekünkkel – hogyan szólunk a gyermekünkhöz.

Nem mindegy a hangnem

Bizonyára sok szülő észrevette, hogyha emeltebb hangon beszél a gyerekével, akkor a gyermek sok esetben a füle botját sem mozdítja. Már kisebb gyerekek is sokkal pozitívabban reagálnak arra, ha kellemes és lágy hangon szólunk hozzájuk. Ilyenkor sokkal szívesebben el is végzik a rájuk bízott feladatokat. A kiabálás ugyan nem old meg semmit, csak mi magunk leszünk idegesebbek tőle.

A kamasznál sem használ az üvöltés

Mindenki nagyon jól tudja, hogy a kamaszoknak szelektív a hallásuk és általában csak azt hallják meg, amit meg akarnak hallani. Kisebb gyermekek esetében is lehet szankciókat bevezetni, ha nem veszik figyelembe a kérésünket, de a kamaszoknál is beválik ez a trükk. Ha nem rak rendet a szobájában, akkor megvonhatjuk tőle az internethasználatot, vagy nem mehet el a barátaival addig szórakozni. A kamasz előtt ne idegeskedjünk, ne kiabáljunk vele, mert ezzel nem sok mindent érünk el, talán csak annyit, hogy még jobban megmakacsolja majd magát. Ha azonban olyan dolgoktól tiltjuk el, amit szeret csinálni, akkor minden valószínűség szerint, megteszi, amit kérünk tőle.

Családi magazin cikk közepi banner

Ne címkézzük fel a gyereket

Bizonyára mindenki találkozott már olyan felnőttel, aki folyton azt ismételgette, hogy nekem ez úgysem fog menni, úgysem tudom megcsinálni. Az ilyen embernek alacsony az önértékelése és ez a gyermekkorra vezethető vissza. Amennyiben a szülő folyton azt érezteti a gyerekével, hogy soha nem jó, amit tesz, vagy mond, akkor a gyermek önértékelése alacsony lesz és soha sem fog bízni saját magában, a képességeiben, ami rányomja a bélyeget a felnőttkorára is. Próbáljuk biztatni és dicsérni a gyermeket, amennyit csak lehet, és ha kissé ügyetlen is, segítsünk neki, és ez még nem jelenti azt, hogy felnőttkorában nem fog valami mással kitűnni.

A szeretet kimutatása fontos

Amennyiben a szülő nem csak szavakkal, hanem tettekkel is érezteti a gyermekével, hogy mennyire szereti és milyen fontos neki, akkor a gyermek ezt a szülői mintát veszi át és neki is lényeges lesz, hogy kimutassa az érzéseit a szeretteinek. Ezért sem mindegy, hogy hogyan bánunk a gyerekünkkel, és amikor mondunk neki valamit, azt hogyan, és milyen hangnemben tesszük.

Kapcsolódó cikkek

A szülő-gyermek kapcsolat erősítése - Apa-fia kapcsolat erősítése, avagy mire taníthatja egy apa a fiát- a kapcsolat meghatározza a fiúgyermek jövőjét.

Apa-fia kapcsolat erősítése, avagy mire taníthatja egy apa a fiát

A szülő-gyermek kapcsolat erősítése nagyon fontos. Mint ahogyan a lánygyermek is sok mindent megbeszél az édesanyjával, így az is lényeges, hogy a fiúgyermek bizalommal fordulhasson az édesapjához. A cikkből kiderül, hogy egy jó apa, milyen dolgokra tanít

Mindenkinek tenni kell a boldogságért - 5 dolog az igazi családi élet megteremtéséhez – ez nem csak egy ember felelőssége.

5 dolog az igazi családi élet megteremtéséhez

Mindenki boldog családban szeretne élni. Azonban ezért tenni is kell. Nem várhatunk el mindig, mindent a másiktól, nem gondolhatjuk, hogy a családon belül csakis egyetlen ember felelős a boldogságért. Mutatjuk, mi kell a családi boldogság megteremtéséhez.

A szülő feladata - 4 dolog, amit a gyermek érzelmi biztonsága érdekében tehetünk – hogy ezt megteremtse.

4 dolog, amit a gyermek érzelmi biztonsága érdekében tehetünk

Az a gyermek válik leginkább szorongóvá, akinek a szülei szintén sokat szoronganak, és a félelem uralja az életüket. A gyermek érzelmi biztonságát a szülőknek kell megteremteni, de ehhez a gyermek érzelmi intelligenciáját is szükséges fejleszteni.